Čínská letecká společnost vyvolala zuřivou reakci britské společnosti svým rasismem

8. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

Šok vyvolaly otevřeně rasistické instrukce pro turisty v palubním časopise čínské letecké společnosti Air China, tohoto znění:

"Londýn je všeobecně bezpečným místem, jímž se dá cestovat, avšak je nutno si dávat pozor, když vstoupíte do oblastí, kde žijí především Indové, Pákistánci a černoši. Doporučujeme turistům, aby nevycházeli sami v noci a aby ženy byly vždycky v doprovodu druhé osoby."

Dva britští poslanci požadují od čínského velvyslance v Británii, aby se veřejně omluvil.

Virendra Sharma, labouristický poslanec pro Ealing Southall, kde je 39 procent obyvatel asijského původu, ostře protestoval čínskému velvyslanci proti "otevřenému rasismu" čínské letecké společnosti. Uvedl: "Jsem šokován a zděšen, že dokonce i ještě dnes považují někteří lidé za přijatelné psát takové jasně nepravdivé a rasistické výroky. Jednal jsem o tom s čínským velvyslancem a požádal jsem ho, aby zajistil, aby se letecká společnost Air China velmi rychle omluvila a aby byl časopis okamžitě stažen z oběhu. Pozval jsem zástupce letecké společnosti Air China, aby navštívili můj volební okrsek Ealing Southall a přesvědčili se, že tato velmi multikulturní oblast je bezpečná a velmi stojí za to, aby ji turisté v Londýně poznali. Budu čekat na jejich reakci a pokud se vhodná reakce nedostaví, budu nucen vznést otázku, zda je firma Air China společností, pro niž je vhodné, aby provozovala svůj byznys v Británii."

Rosena Allin-Khan, labouristická poslankyně pro Tooting, uvedla: "Takový výrok je urážlivý pro všechny Londýňany, nejen pro etnické menšiny, o nichž se zmiňuje. Pozvu čínského velvyslance do Tootingu, kde žijí všechny rasy společně. Mohou se přesvědčit, jak tu žijeme v nádherně rozrůzněné komunitě."

Mluvčí londýnského primátora Sadiqa Khana uvedl, že primátor připravuje prohlášení k této věci.

Británii loni navštívilo 270 000 Číňanů. Průměrná délka jejich pobytu je 15 dní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6663

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2016