Proč má prezidentský kandidát Donald Trump tak vysoké voličské preference?

25. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Donald Trump, miliardář kandidující na prezidenta, který štve proti přistěhovalcům, uráží ženy a názorové oponenty, není žádná nestvůra, která by se náhle objevila na politické scéně. Jde o produkt nefungující americké politické kultury.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Donald Trump je prominentním oblíbencem krajně pravicových skupin hlásajících nadřazenost bílé rasy a nacionalismus. Zároveň vystupuje jako "obyčejný člověk", který může hovořit s kýmkoliv z ulice, na rozdíl od příslušníků establishmentu, kteří nedokážou s voliči najít společnou řeč. Posiluje předsudky vůči nebílým Američanům a "nefachčenkům". Slibuje, že omezí sociální systém jen na ty, "kdo si ho zaslouží".

Prosazuje politiku, v níž by existovalo jedno vládnoucí etnikum, zatímco menšiny by neměly skutečný hlas při rozhodování. Zároveň se obrací na lidi, kteří věří v sociální hierarchie a "přirozenou" nadřazenost jednoho nad druhým. A navazuje na tradici těch, kdo v zemi přistěhovalců požadovali, aby v americké politice směli působit jen rodilí Američané.

Trump také vystupuje jako náhradní otcovská figura. To v nejistých dobách mnoha konzervativním voličům imponuje.

Trump nediskutuje, navazuje na "kulturu" vzniklou v televizních reality shows. Často se odvolává na svůj oblíbený zápas v americkém volném stylu (wrestling) a staví tento kód proti normální politice.

Konečně Trump také podporuje paranoiu a konspirační teorie, aktivně prosazoval fámu o tom, že Barack Obama "není Američan" a neměl by zastávat nejvyšší funkci. 66 % Trumpových příznivců a 45 % Republikánů tomu dosud věří. A fámy šířené pravicovými médii přispívají k dalšímu rozvratu politické kultury, protože příliš mnoho energie je spotřebováno na nesmysly a na důležitá témata potom již nezbývá.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7356

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015