David Cameron požádal Vladimira Putina, aby mu pomohl zabránit vyhlášení skotské nezávislosti

12. 1. 2014

čas čtení 4 minuty

Vláda britského premiéra Davida Camerona žádá ruského prezidenta Vladimira Putina o podporu v boji proti skotské nezávislosti. Informaci přinesla ruská oficiální tisková kancelář Itar-Tass a v neděli 12. ledna o tom informoval skotský deník The Herald.

Itar-Tass cituje zdroj v úřadu konzervativního britského premiéra a uvádí, že Británie se "silně uchází" o podporu z Ruska ve věci nadcházejícího referenda o nezávislosti Skotska. Podpora Ruska v této věci je důležitá, protože Rusko letos předsedá vlivné skupině G8 bohatých průmyslových zemí.

Podle Itar-Tassu varoval Rusko Cameronův poradce v úřadu premiéra, že nezávislost Skotska by "vyvolala seismický šok po celé Evropě".

Tato zpráva přichází po tvrzeních, že Cameron uzavřel spojenectví také se španělským konzervativním premiérem Marianem Rajoyem ve snaze zabránit vyhlášení skotské nezávislosti. Rajoy se ve věci angažuje, protože se obává vyhlášení nezávislosti Katalánska.

Skotský premiér Alex Salmond se k tomu vyjádřil slovy: "Tato zpráva z Ruska vyvolává vážné otázky o podvodných taktikách britské vlády. Pokud je ta zpráva autentická, přistihli jsme Westminster při činu, jak se snaží vyvolat mezinárodní nepřátelství proti Skotsku, namísto toho, aby zastával zájmy Skotska. Zdá se tedy, že kampaň proti skotské nezávislosti, kterou její aktivisté sami nazývají 'Projekt strach', se nyní stala globální."

Skotská vláda už vede vlastní nezávislou diplomatickou ofenzívu a snaží se vysvětlovat projekt skotské nezávislosti zahraničním vládám. Edinburská vláda poprvé v historii nyní provádí zahraniční politiku, která je v konfliktu se zájmy integrovaného britského státu.

Avšak někteří politikové z vládní Skotské nacionální strany nyní mají vážné podezření, že londýnská vláda používá zadních diplomatických vrátek ve snaze mezinárodně zdiskreditovat úsilí o skotskou nezávislost.

Zpráva Itar-Tassu byla zveřejněna 31. prosince 2013. V úvodním jejím odstavci se praví: "Velká Británie v roce 2014 silně usiluje o podporu Ruska, držitele předsednictví skupiny G8, ve dvou životně důležitých oblastech: stažení vojsk z Afghánistánu a referendum o nezávislosti Skotska."

Citovaný nejmenovaný zdroj z úřadu Davida Camerona ve zprávě uvádí, že "jde o dvě nesmírně důležité otázky, jejichž řešení vyžaduje mezinárodní formát, i když v odlišných modalitách. Jsme přesvědčeni, že skupina G8 by se mohla stát hlavní politickou platformou, kde Londýn získá podporu proti skotské nezávislosti."

Itar-Tass zdůrazňuje, že i když se může zdát, že referendum o nezávislosti Skotska je "vnitřní britskou záležitostí", má potenciál vyvolat "seismický šok po celé Evropě".

David Camerin nedávno zlepšil své styky s Putinem a podle Itar-Tassu Londýn doufá, že před olypijskými hrami v Soči vybuduje s Ruskem "mimořádně přátelské vztahy". "Velmi se zajímáme o konzultace s Ruskem v rámci G8," cituje Itar-Tass zdroj z Cameronova úřadu.

Summit G8 se bude konat tři měsíce před zářijovým referendem o nezávislosti Skotska. Proti skotské nezávislosti se staví Francie, USA, Kanada i Rusko, avšak jen španělský premiér Rajoy se proti ní už opakovaně veřejně vyslovil. Madridský list El Pais informoval, že Rajoy jednal s Cameronem o hnutí nezávislosti ve Skotsku a v Katalásku. Deník El Pais napsal, že španělský premiér usiluje o "britské spiknutí", které by zabránilo Katalánsku získat nezávislost.

Minulý měsíc navštívili Madrid dva vysocí činitelé Cameronova úřadu a jednali tam s Rajoyovou ultraunionistickou a konzervativní vládou.

Ruská média nyní opakovaně varují před "epidemií separatismu", která nakazila Skotsko i Katalánsko.

Skotský premiér Alex Salmond uvedl: "Je ostudné, že premiér David Cameron odmítá debatovat před skotskými občany, ale je ochoten lobbovat na mezinárodní scéně proti zájmům občanů Skotska. Toto chování jasně dokazuje, proč by Skotsko mělo hájit své vlastní zájmy jako nezávislý stát. Budeme odpovědným globálním občanem a dobrým přítelem svých sousedů ve zbytku Británie."

Poslanec skotského parlamentu za Stranu zelených Patrik Harvie konstatoval: "Pokud je tato zpráva autentická, tyto pozoruhodné výroky dokazují větší míru nekompetence, než o jaké jsem si myslel, že je jí londýnská vláda schopna. Domníval jsem se, že Cameronova vláda akceptuje, že o skotské nezávislosti rozhodnou skotští občané v referendu, takže nechápu, proč považují v Londýně za nutné v této věci usilovat o podporu od brutálního režimu Vladimira Putina."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13931

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2014