Keňa prohledává Westgate, identifikuje útočníky

24. 9. 2013

čas čtení 2 minuty

Keňa tvrdí, že po čtyřech dnech kontroluje nákupní středisko Westgate, kde o víkendu zaútočili islamisté napojení na somálskou organizaci aš-Šabáb. Anonymní zdroj ve zpravodajských službách však sdělil Reuters, že v budově jsou stále ještě ozbrojenci a úřady nevědí, zda tam nejsou i rukojmí. Podle úřadů mezi pachateli byli Američané a britská žena, která údajně zahájila útok, jenž usmrtil 62 osob.

Po několika hodinách klidu dnes brzy ráno znova vypukla střelba. Kolem komplexu populárního mezi cizinci a dobře postavenými Keňany poletovaly vrtulníky. Islamisté zde v sobotu zaútočili s požadavkem na stažení keňské armády ze Somálska.

Zprávy o počtu útočníků jsou neúplné a nejasné. Ministryně zahraničí Amina Mohamed sdělila americké televizi PBS, že mezi nimi byli dva nebo tři Američané somálského či arabského původu ve věku 18-19 let a jedna Britka. To ale odporuje vyjádření ministra vnitra, podle nějž byli pouze někteří útočníci převlečeni za ženy. Zpravodajský důstojník a dva vojáci však Reuters potvrdili, že mezi mrtvými militanty byla jedna bílá žena. Spekuluje se o tom, že mohlo jít o Samanthu Lewtwaite, hledanou vdovu jednoho z útočníků v londýnském metru, kteří zabíjeli v roce 2005.

Teroristé zaútočili na symbol keňského ekonomického rozvoje a ohrozili také vnitřní stabilitu v zemi. Prezident Kenyatta, který o víkendu sám ztratil synovce, čelí před Mezinárodním soudním dvorem obvinění ze zločinů proti lidskosti kvůli údajné roli při koordinaci násilí po sporných volbách v roce 2007. Obvinění odmítá, stejně jako požadavek na stažení armády ze Somálska.

Mezi identifikovanými oběťmi je zřejmě šest Britů, další pocházejí z Číny, Ghany, Francie, Nizozemí a Kanady. Celkový počet obětí činí minimálně 62.

Bývalý americký velvyslanec v Nigérii John Campbell je přesvědčen, že mezi motivy útoku je kromě protizápadních a protikřesťanských semtimentů třeba hledat také lidový hněv vyvolaný chronicky špatným vládnutím a ekonomickou situací ve většině Afriky, kde je bohatství kontrolováno velmi úzkou skupinou privilegovaných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7307

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2013