Alternativa ke GMO: Britští vědci vyvíjejí zemědělské plodiny odolné vůči klimatickým změnám

29. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Britští vědci z Královské botanické zahrady v Kew provádějí bezprecedentní výzkum, který dohledává divoké příbuzné konvenčních plodin za účelem vytvoření hybridů. Ty by měly mít větší výnosy a současně byly odolné vůči efektům klimatických změn. Křížení s divokými příbuznými je přírodní a bezpečnou alternativou k laboratorním genetickým modifikacím a může přinést globální ekonomice zisk až 128 miliard liber.

Bohužel globální zásoby divokých plodin jsou nebezpečně nízké a mnohé druhy stojí na pokraji vyhubení. Týká se to zejména lilku, bramboru, jabloně, slunečnice a mrkve. Více než polovina ze známých 455 příbuzných běžných plodin buď vůbec nebyla nalezena, nebo jsou zastoupeny velice slabě.

Vývoj nové plodiny si může vyžádat 15-20 let a tak je s projekty záchrany divokých druhů a křížení třeba začít prakticky ihned.

Program se týká devětadvaceti plodin: Africké rýže, vojtěšky, jabloně, lilku, bambary, banánu, pšenice, žita, ječmene, ovsa, prosa, několika druhů luštěnin, bramboru, rýže, slunečnice či batátu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2013