Co Bradley Manning prozradil?

Manninga americké úřady odsoudily, pachatele mučení nepotrestaly

30. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Britské Channel Four News v úterý večer připomněly, jaká byla Manningova "vina":

Bradley Manning zpřístupnil r. 2010 serveru WikiLeaks téměř 400 000 souborů o válce v Iráku, 90 000 souborů o válce v Afghánistánu a 250 000 diplomatických depeší.

Kolaterální vražda

Manning zprostředkoval serveru WikiLeaks tajný videozáznam, na němž se americká letecká posádka směje poté, co uskutečnila letecký úder, který usmrtil více než 10 lidí, mimo jiné novináře a jednoho otce, který vedl své děti do školy. Ze zveřejnění videa vyšlo najevo, že Spojené státy skrývají informace o zabitých novinářích a civilistech.

Počty mrtvých civilistů

Poté, co americké úřady léta tvrdily, že neexistují záznamy o počtu lidí usmrcených v Iráku, na základě informací, které zprostředkoval Bradley Manning serveru WikiLeaks vyšlo najeho, že americké úřady přece jen zaznamenávaly počty zabitých osob. Víme nyní, že během šesti let války v Iráku byla zaznamenána smrt 109 000 lidí. 66 081 lidí z tohoto počtu byli neozbrojení civilisté. Na základě informací, prozrazených Manningem serveru WikiLeaks, identifikovala organizace Iraq Body Count dalších 15 000 předtím nezaznamenaných usmrcených civilistů.

Mučení

Z dokumentů o irácké válce také vyplynulo, že jsou mučeni vězni. Bureau of Investigative Journalism a investigativní pořad televize Channel Four "Dispatches" analyzovaly více než 400 000 dokumentů a nalezly více než 300 tajných zpráv o tom, že západní koaliční jednotky mučily irácké vězně, a to i poté, co se provalil skandál ve věznici Abu Ghraib.

Zprávy obsahovaly podrobnosti o tom, že američtí vojáci fyzicky napadali vězně, nutili je, aby kopáním hledali podomácku vyrobené bomby a šikanovali je a mučili i dalšími způsoby.

Jeden incident z roku 2007: "Vězeň svědčil o tom, že byl podroben tomuto mučení: 1. Byl bodán šroubovákem do pravého boku a do horní části zad. 2. Byl bit kabely a hadicemi po rukou, zádech a nohou. 3. Byl mučen elektřinou. 4. Byl sexuálně znásilňován pomocí hadice."

Ignorování mučení

Nejvíce šokující, upozorňují Channel Four News, byly však informace, že incidenty mučení a zneužívání osob byly sice zaznamenány, ale nebyly nikdy vyšetřovány.

Z dokumentů vyplývá, že americké úřady prostě nevyšetřovaly stovky případů mučení a dokonce vražd spáchaných iráckou policií.

Bylo zaznamenáno více nežt 1300 individuálních případů mučení, které páchali Iráčané na iráckých vězních na policejních stanicích a na vojenských základnách. Z dokumentů vyplývá, že západní koaliční jednotky byly buď těchto případy přímými svědky, anebo je samy páchaly. Bití, elektrické šoky, sexuální znásilňování - všechny tyto případy byly zaznamenávány denně.

Z prozrazených diplomatických dokumentů také vyplývá, že americká vojenská firma DynCorp se podílela na získávání dětí pro sexuální zneužívání na večírku pro afghánské bezpečnostní jednotky.

0
Vytisknout
7778

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2013