Spáchat sebevraždu není jednoduché a mnoho lidí se zničí jen částečně

20. 4. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Jan Paul komentuje službu dostupnou v Holandsku. V tomto případě jde o aktivní euthanasii prováděnou profesionálem na vyžádání konkrétního - dotčeného člověka. Problematika euthanásie je skutečně velmi složitá a její jednotlivé formy jsou velmi rozdílné.

Nicméně pojďme na to trochu z druhé strany. V naší republice je ročně více než 4 000 pokusů o sebevraždu. Většina jsou psychiatrické záležitosti. Nicméně jistý podíl bilančních rozhodnutí zde je. Mimo jiné i pro nemoc, ale i jiné důvody.

Bude to znít cynicky, ale i ukončení života není triviální věc z hlediska provedení.

A tak máme řadu poraněných, zmrzačených či připravených o šedou kůru mozkovou na nejrůznějších odděleních nemocnic.

Nebo ústavů dlouhodobé péče. To stojí peníze a je v rozporu s původní, svobodnou vůlí konkrétních lidí. Z vlastní zkušenosti a jistě nejsem sám vím, že lidé stojí o možnost za určitých okolností ukončit svůj život. Zní to hrozně, ale prostřednictvím někoho kdo ví co dělá a jak to má udělat.

Celé to téma je velké. Svými rozdílnostmi, tabuizováním, kontroverzemi, potenciálním zneužitím a v podstatě i jistým informačním embargem. Ale existuje. A nezmizí tím, že si ho zakážeme. Potřeba ukončit svůj život patří k člověku a jeho možnosti se rozhodovat. Stejně jako potřeba o život bojovat se všemi možnostmi které jsou k dispozici. Ta volba je někdy těžká,ale umožněna by být měla!

0
Vytisknout
9779

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012