Bárta vs Kočí -- jde, jak Václav Klaus naznačuje, o konspiraci proti VV?

10. 4. 2011 / Jiří Jírovec

Báchorky českých politiků přesahují všechny meze. Přesněji řečeno hranice, za nimiž nelze najít ani ždibek pravdy.

Kristina Kočí tvrdí, že dostala úplatek od Víta Bárty, aby byla loajální. Zřejmě není zas tak laciná a tak jí byla přišoupnuta půlka melounu. Člověk by ale spíš věřil tomu, že potřebovala vylepšit garderóbu a k ní nějakou tu kabelku, než že by si Bárta musel kupoval věrnost od čelné představitelky VV. A proč by to samé dělal v případě místopředsedy strany a svého bývalého kamaráda?

Kočí mohla jít za Bártou a říct mu, co blbneš Víťo, ale ona, vzor všech ctností, jde za právníkem s udáním. Tedy ne hned, ale přece.

V normální situaci to nedává smysl, ale co je v Česku normální? Pamatujete se na Drobila a na Klausův bonmot, že mu možná někdo nadrobil? Víte ještě, že existuje kauza Vondra, kterou koalice nepustila k diskusi do parlamentu? Protože Nečas hrál mrtvého brouka a opozice mezi tím nespala, hrozí svolání další mimořádné schůzi Sněmovny. VV v té souvislosti prohlásily, že se nezúčastní přípravy (čti: zamítnutí) programu takové schůze a tím umožní její uskutečnění.

Vedle Vondry se objevil případ půlmelounu v igelitce, určený pro zaplacení cesty několika zarputilých a zazobaných golfistů do Dubaje. Na ODS to asi začalo být moc, a tak se pokusila o protiútok. Na Kalouska a knížete si zatím netroufá a tak bylo logické hledat slabiny u Věcí veřejných.

Konspirační teorie? Možná ne tak úplně, protože je známo, že Blesk, s odpuštěním bulvární deník, přinesl 7. března 2011 zprávu o tom, že Kočí na utkání Davis cupu s Kazachstánem seděla a laškovala s Drobilem ZDE a 29. března se konspirativně sešla s Tluchořem v hotelu The Augustine ZDE . Bulváru se nedá ve všem věřit, ale Blesk má svoje fotografy, a tak nebylo co zapírat.

Blesk pak v článku Poslankyně Kočí: VIPka? Spíš tak trochu pipka! pokračuje v líčení reakce VV na setkání Kristiny kočí s exministrem Drobilem:

"(VV) vidí věc poněkud závažněji. "Krok Kristýny Kočí vnímám jako nešťastný a nelíbí se mi. Částečně ho připisuji mladické nerozvážnosti. Rozhodně jí ho vytknu," zlobil se šéf VV John.

Za ještě závažnější celý trapas mladé poslankyně považuje poslanec VV Michal Babák. "Mně to vyrazilo dech. Jako předsedkyně poslaneckého klubu by Kočí měla jít příkladem. Došlo k velkému pochybení a budeme žádat vysvětlení na poslaneckém klubu," řekl Blesku Babák. Zda Kočí hrozí nějaký postih, se podle něj ukáže až po jednání."

Zmíněné styky Kočí s ODS nakonec vyvrcholily tím, že se za zády Johna a Bárty sešla s Nečasem. Bártovi jistě nejde o ten půlmilión, ale o skvrnu na pověsti, že nebyl schopen odhalit, co má Kočí v hlavě. Manažerské selhání, se tomu v říká v současné hantýrce.

Až sem by to byl bulvár, kdyby do obrazu nevstoupil president Klaus zajímavým náznakem :

"Dnešního jednání (oslav 20. výročí založení OSD) se samozřejmě dotkla i dnešní politická situace, která tady vznikla, která byla rozpoutána já nevím přesně kým, připravována a promýšlena," řekl novinářům ve Stříteži u Jihlavy.

"Moc bych si přál, abych byl ujištěn, že ti, kteří toto rozehráli, ví, jaký bude následující krok. Doufám, že ty kroky znají, já je neznám. Je to pro mě nečekané překvapení."

Klaus v podstatě říká toto: Kdosi připravoval, promýšlel a rozpoutal "politickou situaci"; tak bych si moc přál, že ti, kteří to rozehráli, ví jaký bude následující krok."

Pozoruhodné na Klausově výroku je především to, že se ani v nejmenším nepozastavuje nad tím, že v době vrcholného reformního úsilí kdosi rozpoutává politickou situaci a že on, jako hlava státu nepožaduje, aby to bylo vyšetřeno metodou padni, komu padni.

Kdo mohou být ti "rozpoutávači"?

VV - samy proti sobě? Těžko. Navíc mají nízké volební preference a příští volby je mohou odstavit od moci. Jejich role je patrně omezena na dodání dostatečného počtu zčestnělých odpadlíků.

Top 09 - ze vzniklé politické situace toho moc nemá, ledaže by šlo o to využít napětí mezi ODS a VV k posílení vlastního postavení.

ODS - má z principu zájem na to dostat pod kontrolu MV a obnovit stav, který budoval Langer. To, že má bývalý ministr máslo na hlavě, nevadilo Nečasovi, aby z něj neudělal svého bezpečnostního poradce. ODS je jediná, na níž má Klaus gebíry. Ten může na Nečasovi požadovat vysvětlení i o věcech zákulisních. Svým způsobem je výmluvná i Klausova poznámka , že doufá, že Nečas má i plán B.

No, ona ta bouře ve sklenici vody přejde. Vondrovu kausu spláchnou, o golfu se řekne, že do toho nikomu nic není a penězovody budou zachráněny. Kamarádi u posíleného dvoj- či trojkoryta budou mít klid pro tu reformní práci.

Jenže hned za dveřmi je další otázka. Jestliže premiér Nečas tvrdí, že řada ministrů nezvládala svůj úřad, jak si můžeme být jisti, že reformy, za něž je vláda en bloc odpovědná nejsou chabostí ministrů znehodnoceny k nepoužití?

Ještě před tím, než přišel president Klaus s náznakem spiklenecké teorie, se Jaroslav Kmenta pokoušel přesvědčit diváky Hydeparku , že nic takového neexistuje a že podivuhodná načasovanost peněz v obálkách, dokumentů o Bártovi a znovuzrozená čestnost tří členů VV je naprosto náhodná. V hlasování mu věřilo 36% diváků. Jenže to mu může být jedno, o veřejnost stejně nejde.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011