Manželství pro všechny a Sněmovna jako zrcadlo veřejnosti

24. 5. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Na případu manželství pro všechny se docela dobře ukazuje, jak volební koalice fakticky zmařily soulad mezi názory veřejnosti a jejich zastoupením ve Sněmovně. Lidovci, kteří mají už od posledních sněmovních voleb stále kolem pěti procent, spíše méně, drží ve Sněmovně dvacet tři mandátů. Piráti, kteří zastupují asi dvakrát větší skupinu voličů, jen čtyři.

V případě manželství pro všechny je to zásadní nepoměr, protože obě strany představují jasný postoj: všichni lidovci jsou proti, všichni piráti pro. Hlas veřejnosti, který představují piráti, ale nemá ve Sněmovně zastoupení, zatímco lidovci zastupují obrovskou skupinu jakýchsi neexistujících mrtvých duší.

Paradoxní na tom je fakt, že typičtí podporovatelé protibabišovské koalice ve veřejném prostoru, například Milion chvilek pro demokracii, jsou spíše mladí a/nebo liberální lidé, kteří jsou na straně běžných standardů západní Evropy, včetně gay marriage.

A aby toho nebylo málo: sám Babiš je zřejmě osobně jasným příznivcem gay marriage, ale jeho obrat k Orbánovi a snaha hrát si na konzervativce, protože nemůže doufat v liberální voliče, mu znemožňují, aby se jasně ve prospěch této agendy angažoval.

Takže tu máme jasnou koalici lidovců a SPD (SPD má aspoň své mandáty podle skutečné podpory ve společnosti), která je proti manželství pro všechny, a pak jsou tu rozervané kluby jako Ano, ODS, STAN, TOP09, zatímco vyhranění piráti jako jediná strana, která je jasně pro, mají jen čtyři poslance.

0
Vytisknout
3678

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2023