Pravda není extremismus. Dopady podnikání EPH ale extremní jsou

25. 11. 2022

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva

Před dvěma dny vyšel náš souhrnný report o aktivitách EPH. Přestože se jedná o největší českou firmu a jejím majitelem je čtvrtý nejbohatší Čech, nechala tuto událost česká média víceméně bez povšimnutí. Vyjádřením mluvčího EPH však pozornost věnují a prakticky okamžitě překlápějí jejich texty. V tom posledním vyjádření označil mluvčí EPH náš report za “bláboly” a nás za “extremisty”. Obojí kategoricky odmítáme.

 
  1. Náš report (dostupný zde: Re-set | Publikace ) vychází z více než stovky ověřených zdrojů. Všechny uvádíme přímo v textu a je tak snadné vše dohledat. Nejedná se o bláboly, ale o fakta. Vzhledem k jejich závažnosti je potřeba se jim věnovat a vynášet je na světlo.
  2. Pravda není extremismus. Platforma Re-set se nijak neidentifikuje s žádnými extremistickými názory. Zaměřujeme se na fakta a data. Je samozřejmé, že největší Český znečišťovatel v Evropě, bude chtít tato fakta skrývat. Extrémní je, že mu to prochází.
  3. Proč jsme EPH nazvali fosilní hyenou? Jedná se o volný překlad pojmu “transition scavenger”, který byl pro EPH a další aktéry už použit. Pomáhá nám to srozumitelně mluvit o byznys strategii, jejímž cílem je levně vykupovat fosilní infrastrukturu a následně brzdit její nahrazení. EPH vydělává na umírajícím průmyslu a chce, aby toto umírání trvalo co nejdéle. Bez ohledu na zdraví, klima nebo lidi, kteří ve fosilním průmyslu pracují. Podle nedávného reportu FERN také EPH parazituje i na přechodu na obnovitelné zdroje a neudržitelným spalováním biomasy se snaží obhajovat dotace z veřejných peněz. Je to bezohledné chování, které škodí celé společnosti a brání jí řešit současné krize.
Přijde nám skandální, že demagogickým vyjádřením průmyslové lobby je věnován stejný (ne-li větší) prostor, než jaký média věnovala textu, který předkládá důkazy, argumenty a důvěryhodné zdroje o škodlivosti této lobby.
Náš report je snahou uceleně zachytit škodlivé aspekty byznysu Daniela Křetínského a jeho firem. Tento byznys je založen na fosilních palivech, ke kterým získal přístup za podivných okolností. Podporuje manipulativní média. Profituje z ničení životního prostředí, energetické chudoby i prodeje ruského plynu.

O riziku vlastnictví médií oligarchy se v České republice hodně mluvilo v souvislosti s Andrejem Babišem. Naší pozornosti však uniká, že hrozbou pro svobodu slova i vyhlídky demokracie je i vlastnění médií dalšími oligarchy. Klíčoví lidé v Křetínského médiích útočí na ochranu životního prostředí a ve veřejné debatě podporují zájmy svého majitele,” říká Radek Kubala, výzkumník organizace Re-set a jeden z autorů reportu.

Smyslem reportu je rozproudit diskuzi o příliš velké moci velkých energetických firem. Musíme požadovat po firmách i politicích, aby s touto firmou přestali spolupracovat. Její činnost stojí v cestě řešení klimatické krize i snižování cen energií,” uzavřel Kubala.

2
Vytisknout
6719

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022