Ruská agrese na Ukrajině: Rusové bombardovali porodnici a zabili nemluvně den a půl staré

24. 11. 2022

čas čtení 19 minut
Byl to už více než sedmistý ruský nálet na nemocnice a zdravotnická zařízení na Ukrajině:


- Rusko odpálilo 70 raket při "rozsáhlém útoku na kritická zařízení"; kybernetický útok zasáhl Evropský parlament poté, co europoslanci prohlásili Rusko za státního sponzora terorismu
 


- Počet obětí středečních  ruských úderů na Ukrajině vzrostl podle oficiálních údajů na sedm.

Oleksij Kuleba, náčelník vojenské správy Kyjevské oblasti, uvedl, že v Kyjevské oblasti zemřeli čtyři lidé.

Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že po útoku na hlavní město zemřeli nejméně tři lidé.

 

 

- Maďarsko poskytne Ukrajině finanční pomoc ve výši 187 milionů eur   jako svůj příspěvek k plánovanému balíku podpory EU v hodnotě až 18 miliard eur v roce 2023, jak vyplývá z vládního nařízení.


Vláda premiéra Viktora Orbána uvedla, že je ochotna zaplatit svůj podíl na podpoře Ukrajiny, ale raději by jej zaplatila bilaterálně než prostřednictvím společné půjčky EU, uvedla agentura Reuters.

"Vláda je i nadále odhodlána podílet se na finanční podpoře válkou zmítané Ukrajiny," uvedla vláda v dekretu.

"Vyzývá proto ministra financí, aby zajistil poskytnutí 187 milionů eur, které by představovaly podíl Maďarska na půjčce EU ve výši 18 miliard eur, jež má být poskytnuta Ukrajině."

V dekretu, který podepsal Orbán, se rovněž uvádí, že maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto by měl zahájit rozhovory s Ukrajinou, aby vypracoval dohodu potřebnou pro finanční pomoc.

K zajištění prostředků na půjčku, kterou bude muset Ukrajina splatit do 35 let, by si Evropská komise půjčila na kapitálových trzích.

Návrhy na tento balíček však bude muset schválit Evropský parlament a 27 členských států EU a Maďarsko uvedlo, že se společných půjček účastnit nebude.
 
- Ukrajina očekává, že tři jaderné elektrárny, které byly ve středu vypnuty kvůli ruským raketovým úderům, budou do čtvrtečního večera opět v provozu, uvedl ministr energetiky German Galuščenko.

"Očekáváme, že do večera začnou jaderné elektrárny fungovat, budou dodávat energii do sítě, a tím se výrazně sníží deficit [energie]," řekl v komentáři vysílaném ve státní televizi.
 
- Více než dvě třetiny ukrajinského hlavního města byly ve čtvrtek ráno stále bez proudu a řada obyvatel neměla tekoucí vodu, den poté, co ruské raketové údery způsobily v Kyjevě největší výpadky za devět měsíců války.


Hlavní město bylo jedním z hlavních cílů nejnovější vlny útoků na energetická zařízení, které přerušily dodávky elektřiny v mnoha regionech a v jiných si vynutily nouzové výpadky, aby se ušetřila energie a umožnily opravy s příchodem zimy.

Ve městě, které mělo před válkou 2,8 milionu obyvatel a kde již sněží a ulice jsou zledovatělé, klesla přes noc teplota pod nulu stupňů Celsia, uvedla agentura Reuters.

Kyjevský starosta Vitalij Kličko uvedl, že elektrikáři a opraváři dělají vše pro to, aby obnovili dodávky elektřiny "co nejrychleji", ale obnovení bude do značné míry záviset na celkové energetické "bilanci" celostátní sítě.

Kyrylo Tymošenko, zástupce vedoucího štábu prezidenta Volodymyra Zelenského, uvedl, že dodávky elektřiny byly obnoveny v Kirovohradské a Vinnické oblasti.

Na jihu Ukrajiny vyzval gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim Ukrajince, aby byli při spotřebě elektrické energie co nejšetrnější.

"Spotřeba dnes ráno rostla [což je logické], v soustavě není dostatečná kapacita, abychom ji mohli zapnout pro další spotřebitele!!!," napsal v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

"Energetický systém je jednotný jako my všichni! Pokud jste vypnuli pár nepotřebných světel, je to opravdu důležité!!!" dodal.

- Pozemní boje nadále zuří na východě Ukrajiny, kde Rusko provádí ofenzivu na úseku fronty západně od města Doněck, které je od roku 2014 v držení jeho proxies, píše agentura Reuters.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruské síly se znovu pokusily postoupit na své hlavní cíle v Doněcké oblasti - Bachmut a Avdijivku. Ruské síly ostřelovaly obě oblasti a použily zápalná zařízení k zapálení ukrajinských pozic, avšak jen s omezeným úspěchem, uvedl generální štáb.

Mezi bojovníky proti Rusům v Bachmutu je i jednotka čečenských bojovníků, kteří doufají, že ukrajinské vítězství by mohlo vyvolat politickou krizi v Rusku a svrhnout mocného promoskevského vůdce Čečenska.

Dále na jihu se ruské síly zakopávají na východním břehu řeky Dněpr, uvedl generální štáb, a ostřelují oblasti na západním břehu včetně města Cherson, které nedávno znovu dobyly ukrajinské síly.

- Ruská rezignace odblokovala klíčový výbor UNESCO

Rezignace ruského velvyslance při UNESCO ukončí patovou situaci v klíčové skupině, které předsedal a která má na starosti ochranu kulturních památek po celém světě, řekl agentuře AFP diplomatický zdroj.

Výbor pro světové dědictví, který je zodpovědný za přidávání nemovitostí na seznam světového dědictví UNESCO, nebyl po několik měsíců schopen fungovat po mezinárodní reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

"Mám tu čest Vás informovat o ukončení mé mise stálého delegáta Ruské federace při UNESCO," uvedl v úterý ruský velvyslanec Alexandr Kuzněcov v dopise členům Výboru pro světové dědictví, který získala agentura AFP.

Rezignace umožní výboru "rychle jmenovat nového předsedu" a obnovit jeho činnost, řekl agentuře AFP diplomat OSN. Postavení Ruska jako předsedy výboru vyvolalo po únorové invazi Moskvy na Ukrajinu mezi ostatními členy pobouření.

Výbor se měl sejít v červnu v ruské Kazani, ale 46 zemí včetně Francie a Spojeného království tuto akci bojkotovalo. Zasedání mělo aktualizovat krajiny, památky a města zařazená na seznam památek tohoto orgánu.

Předpisy Unesco nařizují, že náhradníky za odstoupivšího předsedu výboru jmenuje země, která následuje v abecedním pořadí v angličtině.

- Ve středu ukrajinská armáda uvedla, že ruské síly vypálily asi 70 řízených střel na cíle po celé zemi a nasadily také útočné drony.

Údery zabily 10 lidí a odpojily od sítě tři jaderné elektrárny, uvedli představitelé.

Ministerstvo energetiky země uvedlo, že byly přerušeny dodávky "naprosté většině spotřebitelů elektřiny". Celý Kyjev přišel o vodu, uvedl starosta hlavního města Vitalij Kličko. Správa města uvedla, že voda a topení se do obytných budov vrátí ve čtvrtek ráno.

Zástupce vedoucího ukrajinské prezidentské kanceláře ve středu pozdě večer uvedl, že Kyjev a více než desítka regionů, včetně Lvova a Oděsy na jihu, byly znovu připojeny k elektrické síti.

Kličko uvedl, že 21 z 31 raket mířících na Kyjev bylo sestřeleno dříve, než dosáhly svého cíle. Jedna z deseti, které se vyhnuly obraně, zasáhla obytný blok ve Vyšgorodu, severním předměstí města, a zabila tři lidi a 15 jich zranila.

V přízemí budovy se nacházela mateřská škola, která však byla po spuštění sirén evakuována. Výbuch zanechal před budovou třímetrový kráter, zničil byty v okolí, vyvrátil koruny okolních stromů a zničil dětské hřiště.

Během dne zahynulo i  novorozeně, když ruská raketa zasáhla porodnici v nemocnici na jihu Ukrajiny. Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace uvedla, že v době zásahu se v zařízení ve městě Vilniusk poblíž města Záporoží nacházela žena s dvoudenním dítětem a lékař. Matku a lékaře vytáhli záchranáři z trosek živé, ale dítě zemřelo, uvedla služba v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.

- Nové  ruské údery zasáhly již tak selhávající ukrajinskou elektrickou síť a způsobily výpadky proudu v celé zemi i v sousedním Moldavsku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij řekl OSN, že se jedná o "zjevný zločin proti lidskosti".

Na naléhavém zasedání Rady bezpečnosti OSN ve středu pozdě večer Zelenskyj uvedl, že Ukrajina předloží rezoluci odsuzující "jakékoli formy energetického teroru". S odkazem na pravděpodobné veto Ruska řekl: "Je nesmysl, že právo veta je zajištěno pro stranu, která vede tuto válku. Nemůžeme být rukojmím jednoho mezinárodního teroristy," řekl Zelenskij.

Vyzval také OSN, aby vyslala experty, kteří by prozkoumali a zhodnotili kritickou infrastrukturu Ukrajiny.

"Když máme teplotu pod nulou a desítky milionů lidí bez dodávek energie, bez topení, bez vody, je to zřejmý zločin proti lidskosti," řekl Zelenskij Radě bezpečnosti prostřednictvím videospojení.

- Šéfka politických záležitostí OSN Rosemary DiCarlo ve středu v Radě bezpečnosti OSN uvedla, že výměna 35 ruských a 36 ukrajinských vězňů je pozitivním vývojem uprostřed "temných zpráv" o ruských úderech na Ukrajině.

DiCarlová na zasedání rady, které si vyžádala Ukrajina, vyzvala obě strany, aby pokračovaly v propouštění zajatců a dodržovaly mezinárodní humanitární právo ve vztahu k válečným zajatcům, uvedla agentura Reuters.

- Ruský soud ve středu prodloužil o šest měsíců vazbu opozičního politika Ilji Jašina, kterému za odsouzení útoku prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu hrozí desetileté vězení.

Devětatřicetiletý moskevský radní se ocitl na lavici obžalovaných v rámci bezprecedentního zásahu proti disentu v Rusku, kde je většina opozičních aktivistů buď ve vězení, nebo v exilu.

V případě odsouzení mu hrozí až 10 let za mřížemi.

Jašin odmítl odejít z Ruska poté, co Putin 24. února vyslal vojáky na Ukrajinu, a na svém kanálu na YouTube, který má 1,3 milionu odběratelů, pravidelně agresi své země.

Jašin u soudu trval na tom, že ze země neuteče, ale soudce mu vazbu prodloužil o šest měsíců.

"Miluji svou zemi, a abych zde mohl žít, jsem připraven zaplatit svobodou," řekl a dodal: "Jsem ruský vlastenec," uvedla agentura France-Presse.

Prokuratura tvrdila, že Jašin by měl být ponechán ve vazbě, protože "způsobil Rusku značnou škodu" a "zvýšil politické napětí během speciální vojenské operace".

Jeden z právníků opozičního aktivisty Vadim Prochorov uvedl, že prodloužení Jašinovy vazby do 10. května je v rozporu se zákonem.

Další slyšení se má konat 29. listopadu.

Jašin je spojencem vězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného a měl blízko k Borisi Němcovovi, opozičnímu politikovi zavražděnému v roce 2015 nedaleko Kremlu.


- Francie a Španělsko ve středu kritizovaly Evropskou komisí navrhovaný cenový strop pro velkoobchodní ceny zemního plynu, který je stanoven tak vysoko, že kritici zpochybňují, zda bude vůbec využit.


Informovala o tom agentura France-Presse:

Výkonný orgán EU v úterý představil "bezpečnostní strop" pro plyn ve výši 275 eur za megawatthodinu, protože blok se potýká s vysokými cenami energie, které podnítila válka Moskvy na Ukrajině a omezení dodávek.

Podmínky však znamenají, že strop začne platit až tehdy, když ceny plynu v EU překročí tuto hranici po dobu dvou týdnů v řadě, vypočítanou na základě předběžných nákupů prostřednictvím hlavního referenčního ukazatele cen plynu v bloku, TTF.

Omezení je rovněž podmíněno tím, že cena TTF za zkapalněný zemní plyn - snadno přepravitelnou formu plynu, kterou lze dodávat po celém světě - překročí 58 eur po dobu 10 dnů v rámci stejného dvoutýdenního období.

Jediný případ, kdy cena plynu TTF překročila hranici 275 eur, byl mezi 22. a 29. srpnem letošního roku.

Při úterním obchodování se pohybovala kolem 120 eur.

Španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Ribera označila návrh komise za "vtip" s tím, že způsobí prudší nárůst cen a ztíží snahy o zkrocení desetiletí vysoké inflace.

Francouzské ministerstvo pro energetickou transformaci kritizovalo "nedostatečný" program, který "neodpovídá realitě trhu".

"Komise musí navrhnout funkční text, nikoliv pouze text, který je politickým veledílem a může mít negativní nebo žádné účinky," uvedlo.


- Kreml ve středu uvedl, že věří v "úspěch" své ofenzívy na Ukrajině.


"Budoucnost a úspěch speciální operace jsou mimo jakoukoli pochybnost," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na návštěvě Arménie a použil oficiální moskevský termín pro popis ruského útoku, uvedla agentura France-Presse.

S novináři hovořil v době, kdy měl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij později ve středu vystoupit na naléhavém zasedání Rady bezpečnosti OSN a poté, co Evropský parlament uznal Rusko za "státního sponzora terorismu".

Peskov se k symbolickému politickému kroku evropských zákonodárců nevyjádřil.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová však během dne uvedla v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram:

"Navrhuji označit Evropský parlament za sponzora idiocie," uvedla.


- Evropská města byla vyzvána, aby na Ukrajinu poslala náhradní generátory, které by zemi pomohly přečkat zimu po ruských útocích na elektrickou infrastrukturu.


Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová vyzvala k dodání generátorů na Ukrajinu.

Miliony Ukrajinců čelí výpadkům elektřiny, protože ruské síly bombardují klíčovou infrastrukturu.

Ukrajinci jsou v současné době bez elektřiny v důsledku ruských útoků na kritickou civilní cílenou infrastrukturu," uvedla podle agentury France-Presse Metsolaová.

Dario Nardella, starosta italské Florencie, stojí v čele sítě místních úřadů v Evropě a uvedl, že se snaží koordinovat skupinu 200 evropských měst, která by na Ukrajinu poslala generátory, jež mají ve skladech.

Máme potenciál poslat několik stovek generátorů, dokonce průmyslové velikosti, které budou schopny vyrobit poměrně hodně energie," řekl Nardella.


- Ve středu ráno byly proti Ukrajině odpáleny desítky ruských raket, výbuchy byly slyšet v Mykolajivské a Dněpropetrovské oblasti. Ruské síly vypálily na Ukrajinu 70 raket při svém posledním "rozsáhlém útoku na klíčová infrastrukturní zařízení", uvedly ukrajinské ozbrojené síly. Po celé zemi se ozývaly poplašné sirény.

    Na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se ve středu uskuteční naléhavé zasedání Rady bezpečnosti OSN k nejnovějším ruským úderům. Zelenskyj prohlásil, že Ukrajinci jsou "nezlomní" a že země obnoví poškozenou infrastrukturu a "přes to všechno se dostane".

    Po ruském raketovém úderu v Kyjevě bylo podle úřadů zabito nejméně sedm lidí - včetně 17leté dívky - a 36 osob bylo zraněno. Oleksij Kuleba, šéf regionální vojenské správy, uvedl, že celá kyjevská oblast je po náletech Moskvy zaměřených na kritickou infrastrukturu bez elektřiny.

    Starosta Lvova Andrij Sadovyj uvedl, že celé západoukrajinské město je po ruských úderech "bez světla". Sadovyj varoval, že dojde k "přerušení" dodávek vody do města a že čeká na další informace od energetických expertů.

- Ukrajinská státní společnost Energoatom uvedla, že po ruských raketových úderech po celé zemi byly vypnuty energetické bloky tří ukrajinských jaderných elektráren.
Ve svém prohlášení uvedla, že "v důsledku snížení frekvence v energetickém systému Ukrajiny" byla aktivována havarijní ochrana v jaderných elektrárnách Rivne, Pivdennoukrainsk a Chmelnyckyj.

-  Ruské raketové údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu způsobily výpadky elektřiny na polovině území sousedního Moldavska, uvedl místopředseda moldavské vlády. Státní energetická společnost Moldelectrica pracuje na obnovení dodávek elektřiny na více než 50 % území země, uvedl Andrei Spînu. Moldavský ministr zahraničních věcí Nicu Popescu uvedl, že požádal o předvolání ruského velvyslance.

- Po nočním ruském raketovém útoku na porodnici v nemocnici na jihu Ukrajiny zahynulo novorozeně. Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace uvedla, že ve zničeném zařízení ve městě Vilniusk nedaleko města Záporoží byla žena s dvoudenním dítětem a lékař.

-  Starosta Kyjeva Vitalij Kličko varoval, že ukrajinské hlavní město čelí "nejhorší zimě od druhé světové války" po ruských útocích na energetickou infrastrukturu města. Obyvatelé Kyjeva se musí připravit na "nejhorší možný scénář" rozsáhlých výpadků proudu při nízkých teplotách, při nichž bude nutné evakuovat části hlavního města, uvedl v rozhovoru pro německý list Bild.

- Ukrajinský bezpečnostní představitel uvedl, že při razii v 1000 let starém pravoslavném klášteře v Kyjevě a na dalších pravoslavných místech byli zabaveni podezřelí ruští občané, hotovost a dokumenty. Zátah, který se uskutečnil v úterý, byl součástí operace proti podezření z "podvratné činnosti ruských zvláštních služeb", uvedl tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov.

- Evropský parlament se stal terčem "sofistikovaných kybernetických útoků", uvedli úředníci několik hodin poté, co odhlasoval prohlášení Ruska za státního sponzora terorismu. Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová uvedla, že k útoku na internetové stránky Evropského parlamentu, při němž došlo k odepření služby, se přihlásila prokremelská skupina.

- Evropský parlament prohlásil Rusko za "teroristický režim" kvůli jeho brutální válce na Ukrajině. V nezávazném usnesení, které schválila velká většina poslanců, Evropský parlament vyzval 27 členských států EU, aby učinily stejné označení "se všemi negativními důsledky, které z toho vyplývají". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlášení uvítal.

- USA oznámily nový balík pomoci Ukrajině ve výši 400 milionů dolarů, který bude zahrnovat zbraně, munici a vybavení protivzdušné obrany. Součástí balíku je také více než 200 generátorů, které mají Ukrajině pomoci vypořádat se s výpadky elektřiny způsobenými ruskými útoky na energetickou infrastrukturu.

-Šéf jaderného dozoru OSN se ve středu v Istanbulu setkal s ruskou delegací, aby s ní jednal o bezpečnosti v Ruskem ovládané Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině, uvedl dozo
r. Záporožskou elektrárnou, kterou Rusko obsadilo krátce po své invazi, o víkendu opět otřáslo ostřelování, což vedlo k opětovným výzvám Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) k vytvoření ochranné zóny kolem ní, aby se zabránilo jaderné katastrofě.

- Britský ministr obrany Ben Wallace oznámil, že Velká Británie poprvé vyšle na Ukrajinu vrtulníky. Podle agentury PA Media budou poskytnuty tři vrtulníky Sea King, přičemž první z nich je již na Ukrajině. Wallace rovněž uvedl, že na pomoc Ukrajině bylo vysláno dalších 10 000 dělostřeleckých nábojů, které mají pomoci zajistit území, jež v posledních týdnech získala zpět od invazních sil.

- Rusko pravděpodobně od září vypustilo proti Ukrajině několik bezpilotních letounů íránské výroby, uvedlo britské ministerstvo obrany. Je také pravděpodobné, že Rusko téměř vyčerpalo své současné zásoby zbraní vyrobených v Íránu a bude usilovat o jejich doplnění, uvedlo ministerstvo ve své denní zpravodajské aktualizaci.

Zdroj v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
4657

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2022