Vyvracení fám o dnešní energetické krizi

20. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
O současné globální energetické krizi se šíří mnoho mystifikací. Výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury (International Energy Agency (IEA)) Fatih Birol vyvrátil tři z těch nejškodlivějších fám v nedávném názorovém článku, který zveřejnil deník Financial Times, a zdůraznil, že v této nebezpečné době je důležité oddělovat fakta od fikce, píše František Marčík.


 

Prvním omylem je tvrzení, že Rusko vyhrává energetickou bitvu. Rusko sice profituje z prudkého nárůstu cen ropy a plynu vyvolaného jeho invazí na Ukrajinu, ale jakýkoli krátkodobý zisk z rostoucích příjmů z exportu fosilních paliv je více než kompenzován dlouhodobou ztrátou důvěry i trhů.

Moskva si znepřátelila Evropskou unii, svého největšího zákazníka, a sankce uvalené na její ropný a plynárenský sektor poškodí její budoucí schopnost využívat své zdroje tím, že omezí přístup k životně důležitým technologiím.

Druhou mylnou představou je, že globální energetická krize je krizí čisté energie.

Dr. Birol říká, že politici, kteří vytvářejí a prosazují opatření v oblasti nízkouhlíkové energetiky, si mu nestěžují, že by příliš spoléhali na čistou energii. Naopak litují, že se rychleji nezabývali solární a větrnou energií a energetickou účinností.

Když lidé zavádějícím způsobem obviňují ze zodpovědnosti za dnešní globální energetickou krizi opatření v oblasti čisté energie a klimatu, úmyslně či neúmyslně tím odvádějí pozornost od skutečných viníků - krize v dodávkách plynu a Ruska, říká Birol.

Třetím falešným tvrzením je, že současná energetická krize zbrzdí úsilí o řešení změny klimatu.

Dnešní krize je však připomínkou neudržitelnosti naší závislosti na fosilních palivech a může být klíčovým bodem obratu k rychlejšímu přechodu na čistší, cenově dostupnější a bezpečnější energetický systém.

Zákon o snižování inflace ve Spojených státech, balíček #REPowerEU v Evropě a opatření dalších velkých ekonomik jsou jasným důkazem toho, že čistá energie nabírá na síle. Před námi jsou náročné výzvy, zejména během nadcházející zimy.

Po zimě však přijde jaro, píše Dr. Birol. Ropné šoky v 70. letech 20. století podnítily zásadní pokrok v oblasti energetické účinnosti, jaderné, solární a větrné energie - a není důvod, proč by dnešní energetická krize nemohla být motorem ještě větších pozitivních změn.

Celý text zde: https://www.ft.com/content/2c133867-7a89-44d0-9594-cab919492777 https://www.linkedin.com/pulse/three-myths-global-energy-crisis-fatih-birol/


2
Vytisknout
5142

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2022