O charakteru nové evropské "železné opony"

16. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Vzhledem k omezením, která jsou nyní uvalována na možnost Rusů cestovat do zahraničí, stále více lidí mluví o podobě nové železné opony; avšak je nesmírně důležité mít na paměti, že nová železná opona se zásadně liší od té staré, upozorňuje Andrej Šalimov.

Stará železná opona byla vztyčena komunistickým státem zevnitř a byla téměř bez děr; ale nová, budovaná různými evropskými zeměmi, ve skutečnosti neuzavírá desítky tisíc kilometrů ruských hranic a umožňuje tak Rusům, kteří chtějí, odejít.

Výsledkem je, že Rusové s penězi a touhou jít do zahraničí jednoduše změní své trasy a zamíří na jih a východ spíše než na západ, zatímco drtivá většina Rusů, kterým chybějí buď peníze, nebo touha jít do zahraničí, bude dál tiše pracovat doma.

V sovětských dobách navíc chtěla vláda své lidi zadržet, zatímco nyní existují lidé a země, které chtějí Rusy udržet mimo své území. Centrum této nové touhy je třeba nalézt v místech, jako jsou pobaltské země, jejichž lidé považují zahraniční cestování za privilegium a nechtějí je rozšiřovat na Rusy.

Zdroj v ruštině: ZDE

-1
Vytisknout
4426

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022