Zpravodajské služby poukazují na potenciální bod obratu ve válce na Ukrajině

14. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Zda jsou zisky Ukrajiny trvalé závisí na dalších krocích Ruska, zejména na tom, zda prezident Vladimir Putin nařídí přísun posil, upozorňují Shane Harris a Ellen Nakashimová.

Ukrajinská protiofenzíva, která vrhla ruské síly do spěšného ústupu, by mohla znamenat zlom ve válce a zvýšit tlak na Moskvu, aby povolala další síly, pokud doufá, že tím zabrání dalšímu ukrajinskému postupu, uvedli v pondělí představitelé USA a Západu.

Zda jsou zisky trvalé závisí na dalších krocích Ruska, zejména na tom, zda prezident Vladimir Putin provede mobilizaci nebo nařídí posily odjinud, aby vyrovnaly těžké ztráty na Ukrajině, podle představitelů, kteří hovořili pod podmínkou anonymity, aby se podělili o nedávné zpravodajské analýzy.

Ukrajina rozšiřuje zisky na bojišti, zatímco se Kreml vzpamatovává z neúspěchu

Během několika dní ukrajinské vojenské síly znovu dobyly téměř celou Charkivskou oblast, kterou ruské síly okupovaly od začátku války. Zdá se, že rychlost stahování ruské vojenské jednotky a velitele ohromila, uvedli představitelé.

"Rusové mají potíže," řekl jeden americký představitel bez obalu. "Otázkou bude, jak Rusové zareagují, ale jejich slabiny byly odhaleny a nemají velké rezervy personálu nebo vybavení."

Zdá se, že ukrajinské síly postupují opatrně vpřed a konsolidují své zisky, řekl další činitel s tím, že ruské síly si zřejmě uvědomily, že jim chybí zbraně a personál k udržení okupovaných měst a vesnic na severovýchodě země. Některé ruské síly opustily při útěku tanky, obrněná vozidla a munici.

Představitelé byli skeptičtí, že by se Putin, který se bránil povolání dalších sil, uchýlil k extrémní taktice, jako je použití chemických nebo taktických jaderných zbraní. Přes všechny své nedostatky mají Rusové stále schopnost přeskupit se a tvrdě udeřit, varovali někteří představitelé.

Nedávné zisky však podnítily nový pocit optimismu, že by ukrajinské síly mohly v nadcházejících týdnech znovu dobýt další území a potenciálně vytlačit Rusy z území, které drží od začátku války v únoru. Ukrajinští vojenští a zpravodajští představitelé byli dlouho přesvědčeni o svém konečném vítězství, často tváří v tvář skepticismu ze strany USA a západních spojenců.

"Určitě je to vojenský neúspěch. Nevím, jestli bych to v tuto chvíli mohl nazvat velkou strategickou ztrátou," řekl americký představitel v návaznosti na ostatní, kteří řekli, že je příliš brzy říkat, zda se dynamika plně posunula ve prospěch Kyjiva a že jsou pravděpodobné další těžké boje.

Rusko kontroluje velké množství území na východě a na jihu Ukrajiny, včetně strategicky důležitých měst Mariupol a Cherson. Ukrajinské průlomy by tam byly významnější než ty z posledních dnů, uvedli američtí představitelé. Ale boje v těchto regionech si vyžádaly krutou daň na ukrajinských silách, které tvrdí, že jim chybí dělostřelectvo potřebné k vytlačení lépe vybavených a zakopaných ruských sil.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4213

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2022