REDAKČNÍ KOMENTÁŘ:

Co si dnes přečtete v Britských listech

6. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
Andrej Babiš v pořadu Democracy Now. Karel Dolejší vysvětluje, jak je to s hybridním, (post)komunistickým kapitalismem. Podobně jako se bývalý bojovník proti daňovým únikům Babiš nakonec ukázal být daňovým "čarodějem", polská PiS, která se kdysi zaklínala svobodou tisku, nyní sama novináře pronásleduje. Vláda dělá všechno proto, aby si občané v energetické krizi sami nemohli pomoci, myslí si Beno Trávníček. A ombudsman Stanislav Křeček si dělá stěží uvěřitelnou legraci z alarmujících zjištění ohledně práv dětí.

Polský ministr zahraničí se domnívá, že právě polská iniciativa Třímoří bude prostorem pro spojenectví USA a EU. Univerzity by měly převzít svůj díl odpovědnosti za výchovu k občanství, ale nedělají to. Čínský detektiv podal svědectví o hromadném mučení Ujgurů v Číně. Tedy v zemi, kde se zřejmě právě rozjíždí masivní realitní krize. Francouzská katolická církev se konečně přiznala k sexuálnímu zneužívání dětí.

Srbská demokracie je na tom tak špatně, že ji zřejmě nezachrání ani členství země v EU. Vedle čínského zastrašování proběhlo nedaleko Tchaj-wanu také velké mezinárodní námořní cvičení. Rusko má dodnes v každém důležitějším městě vojenskou posádku pro případ, že by nespokojení obyvatelé vyšli do ulic. Maďarská opozice diskutuje o tom, jak v případě vítězství v parlamentních volbách naložit s nevyhovující provizorní ústavou. A výpočty ukazují, že reálnou dopravní kapacitu megaprojektu Dunaj-Odra-Labe by dokázaly nahradit dvě vlakové soupravy.

0
Vytisknout
3855

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2021