Babiš a Aero Vodochody, firma propadlá ruské podnikatelské moci

1. 10. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta
Pod rouškou nesmyslných kulturních válek "proti uprchlíkům" se propadá česká ekonomika do moci autoritářů a oligarchů

Aero Vodochody převzal jeden z Orbánových spojenců, který má sám velmi silné ruské obchodní linky


"Orbán si kúpil zbrojovku za pôžičku, ktorú garantuje štát a splatí ju zo štátnych zákaziek. Žiadny africký diktátor by sa nemusel hanbiť za toto."



 

Problém je, že jelikož jde formálně o investici že státu EU, tak na to neplatí screening investic. Jediná možnost by byla, že by český premiér na základě znalosti situace (která reálné existuje) řekl maďarskému premiérovi že ty ruské linky okolo toho bílého koně (formálního investora) jsou tak rizikové, že ho žádá aby maďarský stát tu státní půjčku exportní banky zrušil a nechal toho, že bychom to považovali za nepřátelské. Legální nástroj jak to zastavit není.

Albín Sybera:

On to není první významný obchodní “deal” mezi maďarskou oligarchii a českou oligarchií za poslední roky. Kromě Křetínského angažmá v maďarské energetice, převzetí dceřinky KP Rie Lorincem Meszarosem, ci prodejem Telenoru  Monte Negro skupiny PPF a 4iG napojené na orbánovce”, tak v tomhle “dealu” participuje i Richard Háva.

Opět to vyžadovalo Andreje Babiše a přítomnost Orbána v Česku, aby si toho, co se v Česku děje roky za oponou absurdních kulturních válek, někdo všiml…

Ani skutečnost, že prodávajícím Aera Vodochody je společnost Penta, jejíž ovlivňování slovenské politiky je dodnes neukončeným tématem, tak nepředstavovala eticky ideálního vlastníka.

2
Vytisknout
7663

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2021