Český červený kříž: Projekt obnova bydlení zahájen

5. 7. 2021

čas čtení 1 minuta



Do pomoci postiženým tornádem, které zasáhlo 24.06.2021 večer zejména Hodonínsko a Břeclavsko, se Český červený kříž okamžitě zapojil. Tato tzv. okamžitá pomoc zahrnovala hlavně distribuci humanitární pomoci, monitoring potřeb, ošetřování raněných a psychosociální pomoc, ale také humanitární podporu složek IZS.

Nyní již zahajujeme pomoc následnou – pomoc při obnově. V její první fázi jde o projekt Obnova bydlení.

Cílem tohoto projektu je pomoci všem těm, kteří při tornádu ztratili původní možnost bydlení, jejich dům byl zničen zcela nebo zásadně, musí být demolován a byl či bude vydán tzv. demoliční výměr.

Hodnota pomoci činí 250.000 Kč na jeden demoliční výměr.

Oprávněná osoba může pomoc čerpat buď materiálně, nebo formou finančního příspěvku. Materiální forma představuje voucher na nákup stavebního materiálu dle vlastního výběru u společnosti Stavebniny DEK a.s., která má své pobočky v Hodoníně a Břeclavi.  K žádosti je třeba doložit úplný či částečný demoliční výměr, nebo potvrzení obce.

Informace o tom, jak požádat o pomoc v rámci projektu ČČK Obnova obydlí jsou k dispozici na: www.cervenykriz.eu/pomoc-tornado . Žádosti již přijímáme.

Aktuálně jsme na tento projekt pomoci uvolnili 50.000.000 Kč z Fondu humanity ČČK, kam směřovaly příspěvky v rámci veřejné sbírky. Nezapomněli jsme ani na Stebno na Lounsku, na následnou pomoc jsme uvolnili 2.000.000 Kč na stavební materiál.

Další fáze pomoci budou následovat. Připravujeme např. prázdninový pobyt pro děti ze zasažené oblasti.

Český červený kříž děkuje všem, kteří na pomoc postiženým tornádem přispěli nebo ještě přispějí – sbírkový účet ČČK:  333999/2700 v.s. 2101.

1
Vytisknout
4301

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2021