Chápu demonstrující

11. 1. 2021

čas čtení 2 minuty
 
K nedělní demonstraci na Staroměstském náměsti proti lockdownu napsal Petr Pánek, zakladatel a provozovatel ostravského centra PANT:


Čtu spoustu radikálních soudů nad účastníky demonstrací a protestů proti vládním nařízením. A je mi z toho hodně smutno. Proč? Protože v nich nevidím pouze ony pitomečky a bezmozky (ne, že by se mezi nimi nenašli, stejně jako všude), ale lidi, kteří jsou zoufalí.

Nejde přeci jen o roušky, omezení zbytné zábavy a narušení pohodlí, či o do očí bijící nesmyslnost mnohých opatření. Stávající stav vhání statisíce lidí do bezvýchodné situace, dostávají se do existenční pasti.

A nelžeme si vzájemně i sami sobě, nejsme na tom všichni stejně! Většině na účtu každý měsíc přistane výplata, velké části lidí však jen složenky a upomínky, u některých dveří čeká exekutor.

Zatím nejsou postiženy všechny obory ekonomiky, jen některé. Mnozí podnikatelé a živnostníci ne vlastní vinou přicházejí o léta budované firmy a živnosti, kterým obětovali roky života, všechen čas, energii, peníze. Mnohdy i své zdraví a rozpadlé rodiny. Nemají na splátky leasingu, úvěru, platby energií… Hroutí se jim svět a mají pocit, že je nikdo nevnímá. Necítí podporu či aspoň pochopení nejen ze strany vlády (tu nečekají již dlouho!), ale především ze strany společnosti.

Nevyčítám nikomu nepochopení. Je těžké pochopit člověka v situaci, kterou jsem nikdy nezažil. Horší je ta neochota, nulová snaha.

Co však vidím jako velký problém, jsou ony jednoduché a rázné soudy, nadávky a nálepky, ve kterých se všichni ti „vědoucí“ předhánějí. Důsledkem totiž bývá pocit vyčlenění, radikalizace a ochota přijímat jednoduchá řešení. A to je nebezpečné, protože snadno zneužitelné!

Zkusme mít míň ve věcech jasno, o to více o nich přemýšlet a vnímat jiné úhly pohledu. Pokud tuto společnost rozbijeme, od velkého průseru nám nepomohou tisíckrát prokázaná fakta, vakcína, PES ani deset lockdownů. Všechnu tu "naši pravdu" smete zloba a zoufalství.

Pozn. JČ: Řešením ovšem není demonstrace proti lockdownu, tím účastníci zabijí jen množství dalších lidí, včetně sebe, nýbrž systematická a spolehlivá dlouhodobá podpora státu. Jinak to nejde. Britští konzervativci od dubna platí ze státního rozpočtu milionům lidí 80 procent jejich příjmů.

Mimochodem je nutno dávat vydatnou finanční náhradu i pozitivně testovaným v karanténě, protože jinak se lidi nenechají testovat, aby v karanténě nepřišli o příjem.

0
Vytisknout
6745

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2021