Google suspendoval Parler ze svého Play Store

9. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Středeční násilí ve Washingtonu vede v USA k přehodnocování role sociálních sítí a k agresivnějším akcím vůči lžím a vyvolávání nenávisti. Kdy k témuž dojde ve střední Evropě?


Firma Google suspendovala sociální síť Parler ze svého Play Store, dokud Parler nezavede "robustní" moderování svého obsahu. Zatímco Twitter trvale zablokoval účet Donalda Trumpa kvůli riziku, že Trump bude nadále prostřednictvím Twitteru vyzývat k násilí, Google oznámil, že blokuje Parler, a firma Apple dala Parleru 24 hodin na to, aby předložil podrobný plán moderování příspěvků.

Parler je sociální síť, kam odešel velký počet Trumpových stoupenců z Twitteru. Plány na útok proti Kapitolu, k němuž došlo tento týden ve středu, byly široce sdíleny na sítí Parler.

Ředitel serveru Parler John Matze na něm napsal v pátek, že firma Apple si vynucuje na Parleru podmínky, které sama neododržuje a že Google a Apple útočí na občanské svobody. Dodal ale v textové zprávě tiskové kanceláři Reuters: "Koordinace nepokojů, násilí a vzboužení nemá místo na sociálních sítích."

Pravicoví uživatelé sociálních sítí v USA přešli na Parler, na Telegram a na sociální síť Gab, aby se vyhnuli agresivnějšímu moderování politických výroků na mainstreamových platformách, jako je Twitter a Facebook.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6073

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021