Americký Kongres certifikoval Bidenovo vítězství

7. 1. 2021

čas čtení 6 minut
Přehled:

- Ve 3.41 hodin ráno místního času certifikoval  Kongres  vítězství Joea Bidena jako amerického prezidenta.

- Ceremonie skončila oznámením, které pronesl viceprezident Mike Pence, že Biden zvítězil s 306 hlasy volebního kolegia vůči Trumpovým 232.

- Trump přislíbil "spořádané předání moci dne 20. ledna", ale opakoval lži o volebních podvodech.

- Čtyři lidé zemřeli při středečním útoku davu na americký Capitol. Jednu osobu zastřelila policie, ostatní zemřeli v důsledku svého zdravotního stavu.

- Republikáni, kteří chtěli zpochybnit Bidenovo vítězství, po útoku na Kapitol rychle ustoupili od svých požadavků.

- Spojené zasedání Kongresu dvakrtá zahájilo debatu o námitkách proti volebním výsledkům v Arizoně a v Pennsylvánii. Oboje námitky byly hlasováním poslanců odmítnuty.

- Členové Sněmovny reprezentantů se pokusili vznést námitky proti výsledkům ve čtyřech dalších státech, avšak nenašli žádného senátora, který by je podpořil.

- Při útoku na Kapitol bylo údajně zatčeno nejméně 52 lidí.

- Po útoku na Kapitol vydal Trump video, kde vzkázal násilníkům "We love you", ale požádal je, aby šli domů. Bezpečnostní orgány získaly kontrolu nad Kapitolem pozdě ve středu večer.

- Trump zahájil na sociálních sítích otevřenou válku jak proti svému viceprezidentu Mikeu Penceovi, tak proti šéfovi senátní republikánské většiny Mitchi McConnelovi. Twitter i Facebook však poté dočasně suspendovaly jeho účty.

* * *

Americký Kongres certifikoval Joea Bidena jako příštího prezidenta Spojených států jen několik hodin poté, co agresivní dav stoupenců Donalda Trumpa zaútočil na Kapitol. Poslanci amerického Kongresu ten útok odsoudil jako pokus o povstání, jehož cílem bylo zvrátit výsledek amerických prezidentských voleb.

Otřeseni neuvěřitelnými scénami chaosu a násilí, které udeřily na samé jádro americké demokracie, a které odsoudili stoupenci USA po celém světě, se poslanci Sněmovny reprezentantů i Senátu vrátili na Kapitol a pokračovali v procesu schvalování Bidenova vítězství. Zasedání skončilo krátce před čtvrtou hodinou ranní místního amerického času.


Trump poté vydal prohlášení, že dojde k "pokojnému předání moci" Bidenově administrativě, "i když naprosto nesouhlasím s výsledkem voleb a fakta můj postoj podporují". Prohlášení zveřejnili na Twitteru Trumpovi poradci, protože Trumpovy účty na sociálních sítích byly uzamčeny, aby Trump dále nemohl šířit dezinformace a pobízet své stoupence k násilí.

Několik republikánských senátorů, vyvedených z míry útokem trumpovského davu, který způsobil, že se museli skrývat pod stoly a nasadit si plynové masky, konstatovalo, že už nepodporují drzé úsilí udržet Trumpa u moci odmítáním výsledků hlasování volebního kolegia.

Ve svých nočních projevech poslanci bědovali nad obklíčením posvátných místností Kongresu i nad hlubokým konfliktem ve společnosti, který Trump prohlubuje a zneužívá a který vedl k tomuto nebezpečnému vývoji.

"Tento neúspěšný pokus zablokovat Kongres, toto neúspěšné povstání jen podtrhuje, jak klíčový je náš úkol pro naši republiku," řekl šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Zdůraznil, že poslanci se nenechají zastrašit "násilníky, chátrou, ani hrozbami".

McConnell se zapřísahal, že "potvrdí vítěze prezidentských voleb za rok 2020."

Chuck Schumer, předseda senátní demokratické menšiny, který se uprostřed chaosu dověděl, že se stává předsedou demokratické většiny v Senátu, poté, co demokraté v Georgii zvítězili v doplňovacích volbách, řekl, že 6. leden je den, "který bude navždy žít hanbou".

Povstání narušilo marný pokus několika desítek kongresových republikánů, kteří chtěli odmítnout certfikaci hlasů volebního kolegia, které potvrdilo Trumpovu porážku v poměru 306-232 hlasů.

Reportér izraelské televize Channel 13 musel u Kapitolu čelit rasistickým antisemitským útokům.

Svět sledoval povstání ve Washingtonu s hrůzou. Francouzský prezident Macron: "My věříme v demokracii."

"Pobuřující slova vedou k násilným činům - na schodech u Reichstagu, a nyní na Kapitolu," napsal německý ministr zahraničí Heiko Maas. "Trump a jeho stoupenci musejí už konečně přijmout rozhodnutí amerických voličů."

Europoslanec Radek Sikorski:

Americká vláda by se měla okamžitě sejít, podle 25. dodatku americké ústavy prohlásit Donalda Trumpa za šílence a ukončit jeho prezidentství:
Čína se pokusila dát rovnítko mezi protesty prodemokratických aktivistů v Hongkongu a povstání trumpovského davu ve Washingtonu:

Skotský ministr spravedlnosti Humza Yousaf doporučuje, aby byl Trumpovi zakázán vstup do Británie:


Angela Rayner, náměstkyně předsedy britské labouristické strany, kritizovala Borise Johnsona, že k útoku na Kapitolu neřekl nic:

Britská ministryně vnitra Priti Patel však nakonec odsoudila skutečnost, že Trump vyvolal toto násilí.

0
Vytisknout
6110

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021