Vláda opět "zachraňuje" tisíce mrtvých. Až do příštího roku

25. 11. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Před příchodem očekávané třetí vlny koronavirové pandemie Česká republika předběhla i promořené Švédsko v počtu obětí na životech. Před případným nástupem další vlny někdy v lednu - když budeme mít velké štěstí, dojde k ní teprve v březnu - jsou lůžkové kapacity potřebné k léčbě těžkých případů COVIDu-19 z 75 % zaplněny. Co může přijít, pokud se díky opětovně nesmyslnému a předčasnému vládnímu rozvolňování potká návrat druhé vlny s nástupem třetí? - Stručná odpověď zní: Ještě mnohem, mnohem větší průšvih než v říjnu.


Navzdory "profesionálnímu" optimismu univerzálního ministra Havlíčka mají lékaři a zdravotnický personál stále ještě plné ruce práce a rozhodně nemohou stát o to, aby v brzké době přišel další nával na ARO a JIP. Jenže přesně k tomu současná vládní politika opět směřuje: Otevřením prvních a druhých ročníků škol vznikl - navrch k promořeným, stále otevřeným školkám - další kanál šíření většinou bezpříznakovými dětmi namačkanými ve třídách a poté se stýkajícími s širšími rodinami. A během předvánočních nákupů po několikatýdenním půstu zažijeme ve frekventovaných obchodech doslova COVIDové hody.

Velká část spoluobčanů dosud zjevně nepochopila důsledky vládního epidemiologického odezdikezdismu a je přesvědčena, že za návratem pandemie stojí "neukáznění spoluobčané". Jenže ačkoliv vliv osob porušujících pravidla na ochranu veřejného zdraví nelze podceňovat, fakt je, že po zavedení striktních omezení šíření viru jim navzdory stejně výrazně zesláblo. Takže pokud bychom váhu jednotlivých činitelů alespoň přibližně kvantifikovali, můžeme velmi velkoryse přiznat "neukázněným" řekněme 25 % váhu - zatímco vládní bezkoncepční chaos způsobuje výkyvy v epidemiologické situaci z nějakých bratru 75 %.

Pokud opět začne přibývat infikovaných v situaci, kdy kapacity nemocnic budou stále z velké části plné a zdravotnický personál ještě nebude doléčen a odpočinut po druhé vlně, bohužel opravdu dojde na triáže.

Triáž je pojem z oblasti vojenské medicíny a znamená třídění pacientů v podmínkách zahlcení systému, přičemž probíhá rozhodování o tom, který ze zraněných má jak vysoké šance na přežití. Kdo získá během triáže vysoké skóre, dostane se mu přednostního ošetření. Kdo má naopak skóre nízké, je odložen stranou a je mu věnována péče výrazně nižší až do doby, kdy se případně dožije uvolnění náročnějších kapacit. Zažili to již lékaři v Itálii a ve Španělsku. Zatímco někteří "odborníci" jásali nad "odvahou" stojící za příslušnými předpisy, každý jen trochu normální lékař netouží po ničem jiném než po tom, aby se mohl podobnému rozhodování pokud možno úplně vyhnout - a měl možnost poskytnout všem pacientům tak dobrou a kvalitní péči, jaká je vůbec dostupná.

V případě, že tlaky průmyslových a obchodních lobbistů na zmatenou a bezkoncepční Babišovu vládu lehkomyslně zhorší průběh třetí vlny, může nakonec dojít na to, čemu se Česká republika na podzim z hlediska dynamiky šíření pandemie víceméně "o fous" vyhnula.

A v tom případě si opět račte rozpočíst přibližné podíly odpovědnosti: Antirouškaři čtvrtinu, vláda čtvrtiny tři.

Na tohle by se zapomínat rozhodně nemělo.

1
Vytisknout
8505

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2020