Jak je tomu skutečně s Trumpovým zdravotním stavem? V důsledku mediální manipulace jeho lékařů nikdo neví

4. 10. 2020

čas čtení 7 minut


Šéfka Bílého domu pro strategickou komunikaci Alyssa Farah se vyjádřila, že Sean Conley, lékař z Bílého domu, který dohlíží na Donalda Trumpa, se v sobotu snažil "šířit sebejistotu". "Když léčíte nějakého pacienta, chcete šířit sebejistotu, chcete ho povzbudit a to bylo úmyslem."

Robert O'Brien, Trumpův poradce pro národní bezpečnost, řekl v neděli odpoledne, že Trump zatím zůstane v nemocnici. Zdůraznil, že nadcházející týden bude pro Trumpovo zdraví důležitý.

Trumpovi lékaři v neděli odpoledne pokračovali v přehnaně optimistických a vyhýbavých prohlášeních. Trumpův lékař Sean Conley v neděli odpoledne tvrdil, že se Trumpův zdravotni stav "dál zlepšuje".  

Pak Conley přiznal to, co v sobotu utajil. Přiznal, že v pátek ráno Trumpovi poklesla míra kyslíku v krvi a asi hodinu mu v Bílém domě museli dávat dodatečný kyslík.

"Během průběhu nemoci pan prezident zažil dvě episody přechodného poklesu saturace kyslíku. Debatovali jsme o tom, proč se to stalo, a zda máme zasáhnout."

Conley dostal otázku, zda dostával  Trump kyslík ještě znovu někdy od té doby. Conley řekl, že se na to musí zeptat zdravotních sester. Že by to Trumpův lékař nevěděl? Vypadá to, že se Conley znovu vyhýbá odpovědi.

Aktualizace: Trump se nechal vyvézt v limuzíně před nemocnici a z auta mával demonstrujícím stoupencům, video viz níže. Předtím vydal z nemocnice vlastní video, v němž se chvástal a zároveň řekl, že "být nakažen koronavirem, to byla opravdová škola". Ve videu také řekl, že "udělá překvapení" a navštíví "vlastence", kteří demonstrují před nemocnicí. Pomalá jízda před nemocnicí trvala asi minutu. Videa níže.

 


Okamžitě se na Twitteru začaly objevovat ostře kritické reakce na Trumpovu eskapádu v automobilu. Nastoupil do auta s jinými lidmi, které přímo ohrozil. Četní zdravotní experti varovali, že tím ohrožuje druhé:

Dr James Phillips: "Prezidentova limuzína není jen neprůstřelná, ale také je hermeticky uzavřena ochranou proti chemickému útoku. Riziko nákazy covidem-19 uvnitř je tak vysoké jako mimo lékařských procedur. Trumpova neodpovědnost je ohromující. Mé sympatie jsou s tajnými službami, které se na tomto byly nuceny podílet."

Reportéři poukazují na to, že příslušníci tajných služeb v Trumpově automobilu měli chirurgické masky a ochranu očí. Jonathan Reiner, profesor lékařství na George Washington University, konstatoval, že Trump vystavil příslušníky tajných služeb "vážnému riziku": "V nemocnici, když se dostáváme do těsné blízkosti s pacientem nakaženým covidem, máme na sobě plný ochranný oděv: plášť, rukavice, N95, ochranu očí, čepici. Tohle je vrchol neodpovědnosti."

Jeden reportér uvedl, že Trumpova projížďka byla "tak neodpovědná, tak neukázněná, tak bezcitná."

* * *

Jiný lékař, Sean Dooley, řekl, že "od pondělí rána nemá Trump horečku" a "nestěžuje si, že nemůže dýchat"- Trump "chodí" a "stav jeho srdce, jater a plic není znepokojující".

Conley byl dotazován, jak to, že šéf štábu Bílého domu Mark Meadows v sobotu hodnotil Trumpův zdravotní stav daleko vážněji než Conley sám. Conley tvrdil, že Meadowsovy informace byly "zkresleny" a že Meadows hovořil o Trumpově zdravotním stavu v době předtím, než byl odvezen do nemocnice.

Lékařští odborníci nyní zpochybňují podivné informace, které přicházejí o Trumpově stavu a o tom, čím ho léčí. Prý dostává steroid dexametazon, jenže podle instrukcí Světové zdravotnické organizace má být dexametazon podáván "pouze pacientům s vážným a kritickým covidem-19". Předpisy jasně říkají, že "kortikosteroidy se nemají používat pro pacienty s mírným covidem-19".


Některé věci, které Trumpovi lékaři neříkají, jsou zajímavé. Yamiche Alcindor píše:

Otázky, které dr. Conley musí zodpovědět a které nezodpověděl: Byly nějak poškozeny Trumpovy plíce nebo trpí jeho plíce nějakou nepravidelností? Co ukazují skeny prezidentových plic? Co mohlo způsobit, že prezidentovi dvakrát poklesla úroveň kyslíku? Kdy přesně měl prezident poslední negativní test na covid-19?

Tvrzení dr Briana Garibaldiho, že se možná Trump bude moci v pondělí vrátit do Bílého domu, se může stát pro americkou vládu vážným problémem. Jestliže Trumpa v pondělí z nemocnice nepropustí, bude to vypadat, že se jeho zdravotní stav zhoršil. Spekuluje se, že na brzké propuštění naléhá Trump sám.

Hreb Scribner: Klíčová věc: Conley řekl, že Trump by mohl být propuštěn zítra (což by byl buď den 5 nebo den 8 od doby, kdy byl nakažen, něco co přesně nevíme). Ale lékaři často říkají, že dny 7-10 jsou ty nejhorší.

Maggie Haberman: Conley to o těch dnech 7-10 řekl sám. Zdroje informují, že se Trump v nemocnici nudí a chce ven.

- Dr. Sean Conley řekl během nedělní tiskové konference, že v sobotu nechtěl poskytovat žádné informace, které by zaměřily linii tisku nesprávným směrem. Zjevně šíří Trumpův lékař Trumpovu propagandu o Trumpově zdravotním stavu, nikoliv objektivní informace.,

Lékařští odborníci mají velké pochybnosti nad informacemi od Trumpových lékařů:

Dr. Krutika Kuppalli je odbornicí na infekční choroby na Lékařské univerzitě Jižní Karolíny. Nechápe, jak by mohl být Trump v pondělí z nemocnice propuštěn, když mu klesá kyslík v krvi a je léčen steroidy:

Krutika Kuppalli: Jen to shrnuji: Trump dostává toto:

- REGN-COV2
- Remdesivir
- Decadron

To opravdu nevypadá jako pacient, kterého přijali do nemocnice Waltera Reeda "preventivně": To jsou těžké léky podávané osobě, která je pravděpodobně opravdu vážně nemocná.



Krutika Kuppalli: A jednu věci nesmíme zapomínat: steroidy potlačují schopnost organismu vyvolat reakci horečky. Takže jestliže nám Trump pod vlivem decadronu říká, že "neměl horečku", to nevypovídá o ničem.

Potřebujeme rozumět tomu, jak je na tom klinicky.



Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5522

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020