Průběžné zpravodajství

Máte-li geny Neandrtálců, zvyšuje to vaše riziko vážného průběhu Covidu-19

1. 10. 2020

čas čtení 3 minuty
Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 30.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1080 případů na 68 919.   Zemřelo 636 osob, (od včerejška 19), 825 osob je v nemocnici (nárůst od včerejška o 150 osob).


- Větrání je zřejmě jedním z nejefektivnějších nástrojů proti koronaviru, zdůraznila Angela Merkelová. ZDE 

- Světová banka investuje 12 miliard dolarů do vakcín pro chudé země. ZDE

 - Rusko a Čína záměrně šíří lži o koronavirové pandemii s cílem destabilizovat Západ, varoval britský generál Sir Nick Carter, šéf generálního štábu britské armády. Obě země používají internet pro "politickou válku" s cílem "ochromit soudržnost" Západu. Tyto dezinformace zneužívají koronavirové krize pro strategické výhody Ruska, včetně strategie ve prospěch ruské vakcíny. Ruskem šířené dezinformační narativy jsou zaměřeny na organizace bojující proti očkování. Z Luhansku se na internetu například rozšířila lživá zpráva, že Spojené státy prováděly testy vakcíny na dobrovolnících na Ukrajině, z nichž někteří zemřeli. ZDE 

 - Itálie rozšíří koronavirový mimořádný stav do konce ledna. Původně měl skončit v polovině října.

- V Británii stoupl v jednom týdnu v září, mezi 17. a 23. zářím, počet registrovaných nákaz o 61 procent. Denně je nyní registrováno asi čtyřikrát více nákaz než koncem srpna.

- Nezaměstnanost v eurozóně popáté tento měsíc stoupla. Celkem v srpnu v 19 zemích eurozóny dosáhla 8,1 procent, v červenci byla 7,1. Nezaměstnaných bylo v srpnu asi 13,2 milionu lidí. Německo má stále 3,7 milionu lidí na státní platové podpoře a ta má pokračovat až do konce roku 2021.

- Polsko ve čtvrtek zaznamenalo rekordní počet nákaz, 1967. Ukjrajina registrovala 4069 nových nákaz. Od začátku pandemie Polsko registrovalo 93 481 nákaz a 2543 úmrtí.

- Rusko potvrdilo největší denní nárůst nákaz od 12. června, totiž 8945 nových infekcí, celkový počet nákaz v Rusku je 1 185 231, celkový počet mrtvých 20 891.

- Máte-li geny Neandrtálců, zvyšuje to vaše riziko vážného průběhu Covidu-19. Asi 16 procent Evropanů  a polovina obyvatel jižní Asie má dodneška část DNA od Neandrtálců. Ta ztrojnásobuje riziko vážného průběhu Covidu-19. Zjistili to vědci ve Švédsku. ZDE 

- Madrid se připravuje na uzamčení města. Jeho obyvatelé nebudou smět cestovat mimo město.

- Experti varují, že se virus v Británii vymkl kontrole. Počet hospitalizací v zemi roste navzdory novým karanténním opatřením a zákazu společenských akcí. Británie ve středu zaznamenala dalších 7108 nákaz a 71 úmrtí.

- Mladí lidé dodržují karanténní opatření stejně pečlivě jako starší občané, zjistil globální průzkum veřejného mínění. Mladí lidé jsou ale více vystresovaní covidem a jsou ochotni poskytnout větší část svých příjmů na boj proti pandemii. ZDE 

- Italský Senát byl suspendován poté, co dva poslanci onemocněli na covid-19.

- Česká republika zavádí od pondělka mimořádný stav. Bude trvat třicet dní. (Čekal Babiš záměrně až na dobu po volbách?)

- Německo jmenovalo regiony v 11 evropských zemích jako oblasti se zvýšeným rizikem nákazy. Belgie je nebezpečná celá, stejně jako Francie, Island, Wales a Severní Irsko. Rizikové zóny existují v Estonsku, v Irsku, v Litvě, v Rumunsku, ve Slovinsku, v Maďarsku a v Chorvatsku. Jde o oblasti, kde je většinou více než 50 nákaz na 100 000 obyvatel.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
7524

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2020