Rozhovor Britských listů 322. Koronavirus v České republice. Jak dál?

29. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



"Obávám se, že za zrušení veškerých protikoronavirových opatření během léta zaplatíme těžkou daň několika tisíc mrtvých, kteří mrtví být nemuseli."

S imunologem Václavem Hořejším, donedávna ředitelem Ústavu molekulární genetiky AV ČR, hovoří o nynější koronavirové krizi v ČR Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 30. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

První předvolební americká prezidentská debata zahlcena Trumpovou sprostotou, lhaním a agresivitou

30. 9. 2020

čas čtení 5 minut



Donald Trump v úterý v noci proměnil první předvolební televizní prezidentskou debatu v nejhorší v americké historii, v celonárodní ponížení. Pokud by byl Trump znovu zvolen, tento temný, děsivý, nesledovatelný horečný sen bude prvním řádkem v nekrologu Ameriky, varuje komentátor David Smith.

Jen jeden muž v této debatě vypadal alespoň vzdáleně jako státník a nebyl to nynější prezident. Trump přerušoval, blábolil, zuřil, šířil lži a přerušoval znovu a znovu. Odmítl odsoudit bělošské supremacisty. Svými slovy je povzbudil, aby "byli připraveni".


Skoro jako v Česku? Vlna dezinformací plyne prasklinami v britské demokracii

30. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

Foto: Londýnští bojovníci proti karanténě

Premiér je beznadějně neschopen proti tomu cokoliv dělat


Chcete-li najít zlomy ve společnosti, sledujte na internetu automatické roboty, píše Raphael Behr.  Podvodné účty na sociálních sítích se záměrně soustřeďují na všechna témata, která nás rozdělují, šíří lži a zmatek. Na každého člověka, který ventiluje na Twitteru a na Facebooku autentický pocit křivdy, existuje celá armáda automatických zesilovačů hněvu a zuřivosti. Jsou pro nebo proti, jsou pro pravici nebo pro levici, na tom nezáleži, když je cílem maximální polarizace. Automatičtí roboti na internetu identifikují materiál, který vyvolává nejvášnivější reakce, a pak ho šíří co nejširšímu publiku.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Slovensko připravuje mimořádný stav

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 30.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1965 případů na 67 843.   Zemřelo 636 osob, od včerejška 18, 825 osob je v nemocnici.

- Děti mladší 10-14 let se nakazí koronavirem o 44 procent méně častěji než starší jedinci, vyplývá z analýzy Britské královské společnosti pediatrie a dětského zdraví.

- Slovensko tento týden vyhlásí nový nouzový stav v důsledku koronavirové pandemie, oznámil premiér Igor Matovič v důsledku rychlého nárůstu nákaz. Mimořádný stav má slovenská vláda schválit ve středu. V pátek byl na Slovensku počet nových nákaz 552.

- Na koronavirus dosud zemřelo 999 629 osob. Oficiální počet mrtvých je zřejmě podceněním skutečného počtu, varuje Světová zdravotnická organizace. Celkový počet registrovaných infekcí je vyšší než 33 miliony.

- Po světě mají být zpřístupněny nové rychlé antigenové testy pro koronavirus.

Karabach je Evropa

30. 9. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Na Kavkaze se v druhé polovině 80. let začal hroutit Gorbačovův Sovětský svaz. A nejžhavější ohnisko tehdejšího napětí, dědictví "inteligentní" sovětské národnostní politiky, v Náhorním Karabachu nejen že stále doutná - právě se dokonce znova rozhořelo.

Sprostě nadávající papoušci separováni poté, co říkali návštěvníkům zoo, kam mají jít

30. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Pět sprostě nadávajících afrických šedivých papoušků, obyvatelů zoologické zahrady v anglickém Lincolnshiru, bylo od sebe odděleno poté, co se naučili sprostě nadávat.

Papoušci, jménem Billy, Elsie, Eric, Jade a Tyson, byli přijati do kolonie 200 šedých papoušků ve Wildlife Parku v Lincolnshiru letos v srpnu. Brzo po příchodu do této zoologické zahrady se papoušci začali navzájem povzbuzovat, aby sprostě nadávali.

Na koronavirus už zemřel milion lidí, pandemie nezpomaluje

29. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Počet lidí, kteří zemřeli na koronavirus, přesáhl podle statistiky Johns Hopkins University jeden milion. Tohoto mezniku bylo dosaženo v úterý dopoledne, devět měsíců popté, co úřady v Číně poprvé oznámily, že zjistily v městě Wuchan v centrální Číně řadu případů zápalu plic, o němž nevěděly, co je jeho příčinu. První zaznamenaná smrt, jednašedesátiletého muže v nemocnici ve Wuchanu, následovala o 12 dní později.

Dosud zemřelo na koronavirus 1 000 555 osob podle databáze, která shromažďuje informace ze Světové zdravotnické organizace, z amerických a evropských center pro prevenci chorob, od čínských úřadů a z dalších zdrojů.

Avšal tento oficiální počet je pravděpodobně podhodnocením, jak varovala v pondělí Světová zdravotnická organizace.

Průběžné zpravodajství

Vědci: Koronavirus možná začíná být nakažlivější

27. 9. 2020

čas čtení 12 minut

 Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 28.9.  stoupl počet denních nákaz v ČR o 1305 případů na 64 597.   Zemřelo 606  osob, 802 osob je v nemocnici.

- Počet globálních úmrtí se v pondělí přibližuje 1 milionu. Zatím dosáhl čísla 996 084 úmrtí.

- 8000 žáků a 350 učitelů je v karanténě v městě Liverpool, informuje tamější primátor.

- 12,4 milionů Angličanů si stálo koropnavirovou aplikaci, která upozorní držitele mobilního telefonu, že se octl v blízkosti nakažené osoby. Kdy bude taková aplikace zprovozněna v ČR?

- Indie potvrdila, že má 6 milionů nákaz. Je to po USA druhá nejnakaženější země. V pondělí indické ministerstvo zdravotnictví potvrdilo nových 82 170 nákaz. Celkový počet úmrtí v Indii je 95 542.

- V Paříži a v 11 dalších francouzských městech byla zavedena nová karanténní omezení. Bary musejí uzavírat ve 22 hodin. Zakázány jsou svatby, festivaly, organizované akce a studentské mejdany. Kina, muzea a divadla, která dodržují vlastní karanténní opatření, mohou zůstat otevřena. Od soboty jsou zakázány akce pro více než 1000 lidí a na veřejných prostranstvích nesmí setkávat více než 10 osob. 72 procent Francouzů je ochotno nová karanténní opatření dodržovat.

- V Británii je větší míra nákazy mezi lidmi, kteří cestovali do zahraničí, informuje tamější Státní statistický úřad. ZDE 


Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

30631

Turecko: výjimečný trest pro nezletilou

30. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Dneska (23. září 2020) mi velkou radost udělal dopis od Heval Selvi – další mojí kamarádky a spoluvězenkyně. Její příběh je smutný, stejně jako příběhy ostatních. Její o to víc, že byla ve svých 16-ti letech za spolupráci s PKK odsouzena na doživotí. K bojovníkům se přidala poté, co se její starší sestra upálila na protest proti tehdejšímu režimu v Turecku a perzekuci kurdského obyvatelstva, píše Markéta Všelichová.

Si a Módí: Souboj asijských autoritářů

30. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

V polovině září 2014 byla Indie zaměstnána návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jeho ženy, lidové pěvkyně Pcheng Li-jüan. Televize vysílaly prodlouženou videosmyčku s premiérem Nárendrou Módím, jak sedí se Sim na březích řeky Sabarmati, zatímco vzrušení moderátoři předpovídali éru čínsko-indického míru uzavřeného mezi dvěma autoritáři, kteří se dostali k moci během dvou let, napsal Ajai Shukla.

Změna klimatu způsobuje na Sibiři "zombie požáry"

30. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Malá skupinka ruských dobrovolných hasičů na Sibiři se snaží vypořádat s požárem rašeliniště v přírodní rezervaci Suzunski, 250 kilometrů jižně od Novosibirska. Tento "zombie" oheň sahající více jak metr hluboko dokáže přežít tvrdé sibiřské zimy a hrozí se každoročně proměnit v obrovský lesní požár - což je problém, který podle ruské pobočky Greenpeace představuje "klimatickou bombu". 

Po celém světě budou nyní k dispozici testy na covid-19, jejichž výsledek je znám za několik minut

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Globální iniciativa poskytne 120 milionů rychlých antigenových testů  zemím s nízkými a středními příjmy


Po světě budou v blízké budoucnosti zpřístupněny testy na covid-19, jejíchž výsledek bude k dispozici do 15 až 20 minut. Potenciálně to zachrání tisíce životů a zpomalí to pandemii v chudých i v bohatých zemích.

120 milionů rychlých antigenových testů bude zpřístupněno v rámci globální iniciativy chudým a středně bohatým zemím za 5 dolarů za jeden test či dokonce ještě méně.

Mezitím v Absurdistánu 145:

Jan Pavel II. bojuje proti komunismu

29. 9. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Halleluja! Vládnoucí polská koalice byla zachráněna. Kaczyński a jeho dva koaliční stoupenci konečně podepsali dohodu. Bohužel, my, veřejnost, jsme nebyli informováni o tom, co je vlastně obsahem této dohody, ale vždyť je to jedno. Naším úkolem je hlasovat, pokud možno pro ně. A pak přenechat politiku dospělým.

To, co víme, že, že Kaczyński se konečně stane členem vlády jako náměstek premiéra pro bezpečnost. Bude dohlížet na ministerstva obrany, vnitra, administrace a spravedlnosti. Nikdo vlastně neví, co se má v takové funkci dělat anebo jak to má fungovat. Ale je jasné, že je to od toho, aby dohlížel na ministra spravedlnosti Ziobra. Zároveň převezme alespoň částečnou odpovědnost za činy vlády...

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trumpova kampaň v roce 2016 úspěšně zmanipulovala 3,5 milionů amerických černochů, aby nehlasovali pro Clintonovou

29. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

 
Tajná, manipulační kampaň prostřednictvím Facebooku se individuálně zaměřovala na 3,5 černošských Američanů, zneužívala jejich osobních psychologických vlastností, vyvolávala v nich nenávist vůči Hillary Clintonové, a docílila toho, aby v 16 rozhodujících amerických státech zkolabovala volební podpora černochů pro Demokratickou stranu

Britské Channel 4 News zveřejnily v pondělí exkluzivní investigaci. Získaly totiž kopii obrovské databáze voličů s jejich podrobnými osobními charakteristikami, které zneužila Trumpova kampaň v roce 2016 k masivnímu ovlivňování voleb.

;

Databáze obsahuje osobní údaje a individuální psychologické charakteristiky 198 milionů Američanů, stejně jako osobní údaje o jejich domácích a ekonomických poměrech. Voliči jsou v databázi rozděleni do osmi kategorií.

Rozhovor Britských listů 321. Pravičáci jsou vyčerpaní, a proto jsou líní myslet

25. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



Co způsobilo nejen v Polsku, ale do určité míry i v Česku a po celém světě najednou tak obrovskou, populistickou, ultrapravicovou nenávist vůči gayům a vůbec menšinám? Nad tím se s kulturním antropologem a novinářem Fabianem Golgem zamýšlí Jan Čulík. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 25. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

30640

„Autům odzvonilo.“ Rebelové v úterý odpoledne pokračovali cyklojízdou po Praze

30. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Včera po páté hodině odpolední vyrazila z pražského Klárova skupina cyklistických nadšenců z hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) na cyklojízdu po městě. Předem ohlášená akce, jež probíhala v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními, je součástí týdne Velké rebelie s mottem „Chceme žít!“[1] Jízda navázala na dopolední protest před Ministerstvem financí.[2] Dále se chystá zvířecí pochod a velká blokáda některé ze státních institucí.

30639

Tisková zpráva

„Jsme tu za své blízké.“ Aktivisté v řetězech před ministerstvem financí požadovali ekologický rozpočet

29. 9. 2020

čas čtení 5 minut

Na úředníky ministerstva financí čekalo v úterý ráno pořádné překvapení. Tři aktivisté z české odnože Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) se pomocí řetězů připoutali ke třem vchodům do budovy. Chtěli tak upozornit na zarážející nečinnost ministerstva v otázce změn klimatu a souvisejícího přechodu na čistou ekonomiku a energetiku. S sebou měli fotografie svých nejbližších a nápis „Jsme tu za své blízké“.

 „Nedělá mi vůbec žádnou radost, že tady dnes protestuji, ale po zvážení ověřených faktů mi nezbývá nic jiného. Jsem běžný občan, podnikatel, a mám strach, že moje generace nepředá našim vnoučatům tuhle zemi ve stavu, aby se jim tady dobře žilo. Technologie a plány pro bezemisní ekonomiku už existují, teď je musíme aplikovat,“ uvedl otec tří dětí, jeden z účastníků akce.

Nový superenzym žere plasty šestkrát rychleji než dosud

29. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


Tento superenzym byl odvozen od bakterií, které si vyvinuly přirozenou schopnost žrát plasty. Umožňuje plnou recyklaci plastových lahví, Vědci ho chtějí sloučit s enzymem, který také rozkládá bavlnu. To by umožnilo recyklovat oděvy, částečně vyrobené z bavlny a částečně z plastů. Dnes se miliony tun takových oděvů buď zakopávají do země nebo pálí.

Znečištění prostředí plasty kontaminovalo celou planetu, od Arktidy po nejhlubší ocenány, a dnes je známo, že lidé konzumují a vdechují partikuláty mikroplastů. V současnosti je velmi obtížné rozložit plastové lahve na chemikálie, z nichž se skládají, a vyrábět nové lahve ze starých. Znamená to, že se každoročně vyrábí další obrovské množství plastových lahví z ropy.

Nový superenzyme byl vytvořen spojením dvou různých enzymů, které byly oba nalezeny v bakteriích, požírajících plasty, objevených na skládce v Japonsku r. 2016.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vytvořte bezpečné, legální cesty pro příchod uprchlíků, požadují britské celebrity

28. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Nejvýznamnější britské celebrity jako Olivia Colman, Michaela Coel a Stephen Fry požadují od britské vlády, aby vytvořila bezpečné a legální cesty, jak by se uprchlíci mohli dostat do Británie a požádat tam o azyl.

Víe než 70 známých britských herců, hudebníků, komiku, umělců a sportovců poslalo dopis Borisu Johnsonovi, jimž požadují změny v restriktivních britských zákonech o sjednocování rodin.

Česko si zničilo úřad Veřejného ochránce práv

28. 9. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V České republice už se lidských práv nedovoláte. Stanislav Křeček, nedávno jmenovaný do funkce Veřejného ochránce práv, zjevně proto, aby tuto funkci zničil, publikuje na své facebookové stránce rasistické bláboly a odkazuje na fašistický server Nová republika.

To poslední, co by měl dělat Ochránce práv, je rasisticky šířit kolektivní vinu. Židé nejsou podřadní jako celek; navzdory nápisům ve vídeňských supermarketech ("Češi, nekraďte!") všichni Češi nekradou; Romové nejsou asociální jako celek a muslimové nejsou teroristé.

NYT: Trumpova daňová přiznání vykazují chronické ztráty a mnoho let, kdy se vyhnul placení daní

28. 9. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Americký list New York Times získal daňová přiznání Donalda Trumpa za více než dvě desetiletí, bohužel ne za poslední dva roky. Informace, které z těchto daňových přiznání vyplývají, vypovídají o Trumpově finanční situaci zcela jinak, než jak o ní veřejně hovoří sám Trump. New York Times analyzoval data z tisíců individuálních i podnikatelských daňových přiznání za léta 2000-2017 a daňové informace z dalších let.

Trumpovy finance jsou pod tlakem, jsou ohroženy dluhy ve výši mnoha set milionů dolarů, jejichž splatnost se blíží, a sporem s americkým daňovým úřadem IRS ohledně legitimnosti velké daňové vratky ve výši 72,9 milionů dolarů, kterou IRS považuje za nelegitimní a chce ji od Donalda Trumpa zpět s úroky. Spor o tuto částku vede Trump s daňovým úřadem už deset let a bude zřejmě muset zaplatit celých 100 milionů dolarů.

Svatý Václave, vévodo české země...

28. 9. 2020 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 


Víte, já měl tu nejhodnější babičku na celém světě, laskavě se smála a měkce hněvala, vrásky ji kreslívaly dobrotu do tváře. A jaké ona uměla lívance se sádlem
a skořicí, a koblihy. Jéje. A tahle moje babička byla velmi zbožná - ne tak, jako mnozí na okrasu a k obdivu. Její vztah k Pánu Bohu to bylo děkování za nový den a za vnoučata, a poctivé zpívání v kostele a vůbec pokorné pobývání mezi lidmi plné lásky a odpuštění.

Britové popisují své příznaky "dlouhého covidu". Postiženo je prý až 600 000 osob

27. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

(Pozn. Barnard Castle v severní Anglii je místo, kam se na jaře protizákonně vydal v době lockdownu z Londýna na vzdálenost 400 km - kdy se nesmělo jezdit dál než 8 km od domova - Johnsonův hlavní poradce Dominic Cummings, Johnson ho za to navzdory skandálu odmítl vyhodit.)

Podle odhadů je prý v Británii vice než půl milionu osob, které trpí dlouhodobými příznaky covidu-19. Jedna taková dlouhodobá pacientka, zdravotní sestra Sophie Evansová, 28, popsala listu Daily Mirror její obtížné úsilí získat pro sebe zdravotní péči a konstatovala: "Divím se, že nejsem mrtvá."

Sophie strávila 10 dní v nemocnici a stále ještě je v nemocenské s "dlouhým covidem".

Až půl milionu Britů, včetně tisíců lidí ve věku mezi dvaceti až třiceti lety - trpí stále vážnými příznaky dlouhé měsíce po tom, co byli nakaženi.

Katastrofa pro lidská práva. Řecko systematicky brání vstupu žadatelům o azyl

27. 9. 2020

čas čtení 2 minuty

Foto: Člun s uprchlíky, s vážně nemocnou ženou a malými dětmi, který řecké pobřežní stráže zanechaly uprostřed moře bez motoru a bez pomoci.



Asi v 1 hodinu ráno 24. srpna nastoupil Ahmed (není to jeho skutečné jméno) do gumového člunu s 29 dalšími a vypluli z provincie Çanakkale v severozápadním Turecku. Asi za půl hodiny vstoupili do řeckých vod nedaleko ostrova Lesbos a přiblížila se k nim řecká pobřežní hlídka.

Rozhovor Britských listů 320. Jak ČR přispěla k proměně EU v opravdové monstrum

22. 9. 2020

čas čtení 4 minuty



{for English, scroll below)

"Slyšeli jsme o zkušenostech řady lidí, kteří žijí v uprchlickém táboře o tom, že jsou biti jenom za to, že jsou."

"Ti lidé v Morii žijí ve strašlivých podmínkách. Čekají mnoho hodin na toaletu, na sprchu, na jídlo, na vodu. Nemají přístup k lékařské pomoci. Ty zprávy dětských psychologů a psychiatrů, kteří tam jezdí pomáhat, tak mluví o tom, že sedmileté děti se sebepoškozují. Což je něco nepředstavitelného. A o tom všichni vědí. O tom vědí politici v Evropské unii, i v České republice, o tom vědí všichni všude."

"My jsme se posunuli k tomu, že mluvíme pouze o pomoci nedoprovázeným nezletilým dětem. My jsme úplně přestali hovořit o rodinách s dětmi. My jsme přestali hovořit o tom, že v Morii, tam jsou 4000 nezletilých dětí v rodinách. Jsou tam staří lidé. Jsou tam rodiče, kteří ztratili své děti po cestě. Prožili neuvěřitelná traumata. A o těch se vůbec nemluví."

"Kdybychom před deseti lety viděli čtyřicet patnáctiletých kluků, jak někde kempují, tak si řekneme, no tak si je rozebereme a pomůžeme jim, protože je nemůžeme nechat takhle, musejí chodit do školy, mít nějakou komunitu, musí být ve společnosti, vzdělávat se. A dneska - ne. Dneska řekneme, že to je bezpečnostní riziko."

Bohumil Kartous, který navštívil letos v březnu uprchlický tábor na řeckém ostrově Chios, hovoří o šokujícím zanedbání uprchlického problému Evropskou unií, jejíž nečinnost v této věci je do značné míry důsledkem nátlaku zemi visegrádské čtyřky, s Dalimilem Petrilákem, analytikem z organizace Pomáháme lidem na útěku. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 23. září 2020.

* * *

How the Czech Republic has contributed to making the EU a real monster

"We have heard from a number of people living in the Greek refugee camp that they are being beaten simply for existing."

"The people in Moria live under horrifying circumstances. They are forced to wait for many hours to be able to access a toilet, a shower, food, water. They have no access to medical help. The child psychiatrists and child psychologists who go there to help report that seven-year old children do self-harm to themselves. This is absolutely horrifying. Everyone knows this. European Union politicians know this. Czech politicians know this. No one moves a finger."

"If, ten years ago, we saw forty fifteen-year-old boys sleeping in the forest, we would have said to each other, let us share them and let us help them because we cannot abandon them, they must attend school, they must be within a community, they must be in society, they must be educated. And today - no. Today, we say that they are 'a security risk'".

"We have moved so far that we now only talk about helping unaccompanied minors. But we have absolutely stopped talking about families with children. In Moria, there are 4000 minors in families. There are old people there. There are parents who have lost their children on their way.They have undertaken the journey without their children and have undergone incredible trauma. No one talks about these people."

Bohumil Kartous, who visited a refugee camp on the Greek island of Chios in March of this year, talks about the shocking neglect of the refugee problem by the European Union, whose inactivity in this respect, is to a large extent the result of the pressure of the East Central European countries, to Dalimil Petrilák, an analyst from the Czech organisation "We help people on the run". The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 23rd September 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Svatost a otázka zázraku

27. 9. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

 


Na sv. Václava se opět musím vracet v myšlenkách ke svatosti a zázraku. Světec má přece konat zázraky, dokonce i jeho ostatky mají mít zázračnou sílu, čemuž se vysmíval už Boccacio ve svém nádherném Dekameronu. Znám velmi dobře pocit nadřazenosti moderních racionálních lidí, kteří berou vážně vědu, když se ptají na to, zda věřím v zázraky.

Rozhovor Britských listů 318. Jak podvodník a lhář proměňuje Británii v darebácký stát

16. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta



V minulých dnech se britský premiér Boris Johnson rozhodl, že jeho mezinárodní dohoda o odchodu Británie z EU, kterou uzavřel s Bruselem loni na podzim, kterou tedy vychválil do nebes, nechal ji schválit Dolní sněmovnou a na jejímž základě vyhrál v prosinci volby, je vlastně špatná, a tak schválí nový domácí britský zákon, který ji převálcuje. Je to porušení mezinárodního práva.  O tom, kam se řítí za vedení Borise Johnsona Velká Británie, nebo spíše Anglie, mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s Janem Čulíkem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 16. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nezaspali jsme „něco“ s tím parazitickým „Covidem-19“?

27. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

(Chce to „jen klid“? Vždyť orgány tu jsou, pokyny jsou, a roušky taky jsou!?)

Celé školsky prázdninové léto jsme bez přestávky zobali z televize, rozhlasu i tisku, jaký je Česká republika šampión při tom boji s tím zákeřným koronavirem, majícím jako svou běžnou navštívenku v anglické zkratce výraz „Covid-19“. Dokonce ne, že by tím šampiónem tolik byla obecně ta „ČR“, jako především její řídící a kontrolní orgány, zvláště vláda a její nástroje k zvládání té zatím nejnebezpečnější epidemie, jakou byl svět postižen v 21. století.

Skočím!

27. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Naprosto přesný německý kreslený komentář k vyjednávání o obchodní dohodě Británie s EU po brexitu, která má být uzavřena do 15.10:

Boris Johnson: "Buď přejdeš na mou pozici, nebo jdu."

Závažné varování V. Klause před „zacyklením“ koronavirózními informacemi (2. zastavení)

27. 9. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 

(Je záhodno se ptát, zda takto měli být čtenář či čtenářka Klausova textu spolehlivě uklidněni před nákazou aktuálně řádícím koronavirem!)

Člověk se vždy nějak psychicky „nalodí“ do určité koncepce; už díky svým životním zkušenostem či okamžitému ladění mysli. Předkládaná slovní formulace může umožnit další rozvlnění takto vzešlé informace. Často tu pak máme navíc též jistou atmosféru času s jeho určitým oficiálně převládajícím vyhodnocením.

Rozhovor Britských listů 319. Jak se Polsko propadá do autoritářství

18. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

(For English, scroll below)

"V Polsku nyní běžně mlátí gaye v ulicích." Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Majou Zoe Hebanovou, transgenderovou aktivistkou z Varšavy o děsivé situaci menšin v autoritářské zemi  za vlády ultrapravicové strany Právo a spravedlnost. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2020.

Britské listy Interview 319. How Poland is succumbing to authoritarianism

'Gays are now frequently beaten up in the streets in Poland.' A lady was walking down the street with her thirteen-year-old niece. They were both beaten up because the attackers mistook them for a lesbian couple. Ursula von der Leyen, the president of the European Commission, said this week that Poland's 'LGBT-free zones' have no place in EU. In this Britské listy Interview, Jan Čulík talks to Maja Zoe Heban, a transgender activist living in Warsaw, about the horrifying situation of minorities in contemporary Poland  under the rule of the alt-right Law and Justice Party.. The interview is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 18th September 2020. The interview is in English with Czech subtitles.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Johnson rychle proměňuje Anglii v ultrapravicovou diktaturu: Další šokující krok

27. 9. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Ultrapravičáci a brexitéři Paul Dacre a Charles Moore

V sobotu vyšlo najevo, že Boris Johnson se rozhodl jmenovat do vlivných funkcí regulujících britská média antidemokraty.

Podobně jako Češi jmenovali do funkce veřejného ochránce práv Stanislava Křečka, člověka, který je absolutní negací této funkce, Johnson chce jmenovat ředitelem Ofcomu, britského ekvivalentu české Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, Paula Dacrea, bývalého šéfa ultrapravicového, lživého bulvárního deníku Daily Mail, vášnivého prosazovatele brexitu, a předsedou Rady BBC Charlese Moora, bývalého šéfredaktora pravicového, také  probrexitového, nyní už zcela šíleného deníku Daily Telegraph.

Johnsonovo rozhodnutí vyvolalo obrovskou kontroverzi a kritiku i od osobností, které nestojí zrovna na levici. Labouristický poslanec Horní sněmovny Andrew Adonis shrnul reakci mnoha lidí na tuto zprávu:

Švédsko jako koronavirová fantasmagorie pravice

27. 9. 2020

čas čtení 3 minuty



Švédsko je pro pravici v jednadvacátém století tímž, čím byl Sovětský svaz ve dvacátém století pro levici. Konzervativci proměnili Švédsko v pravicový Disneyland, kde lze realizovat všechny  sny, píše Nick Cohen. Je to země, která nemusí omezovat žádné svobody ani likvidovat v boji proti koronaviru svou ekonomiku. Pro velkou část pravice se tato fantasmagorie jmenuje Švédsko.

Potíž je, že Švédsko nenabízí únik od katastrofy veřejného zdraví. V britských pravicových denících, jásajících nad Švédskem, se nedočteme, že potřebujeme tak vysokou nemocenskou či státní finanční dotace činží, abychom, zajistili, aby nakažení občané mohli zůstat doma v karanténě a nebudou vystěhováni ze svých domovů na ulici. Konzervativci jásající nad Švédskem jaksi nepožadují, aby statisíce lidí, kteří v nadcházejících měsících přijdou o zaměstnání, dostávali švédskou míru podpory v nezaměstnanosti, ani nepožadují praxi intervencionistického státu, který nově nezaměstnaným nabízí rekvalifikační kurzy.

Rozhovor Britských listů 317. Šluknov: 11 dní neteče teplá voda. V pandemii

15. 9. 2020

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Paní Cinové ze Šluknova v pondělí 14. 9. 2020 zemřel manžel. Jeho zdravotni stav invalidy se zhoršil, když se pokoušel tahat v bytě plném bariér invalidního syna z jeho kolečkového křesla na záchod a do koupelny. Panu Cinovi bylo šedesát let. "Absolutně nevím, co si počnu," píše paní Cinová.



Chtěli byste také mít nájemní smluvy jen na tři měsíce, které musíte neustále obnovovat, takže nemáte existenční jistotu? Žít v panelácích bez minimálních bezbarierových opatření? Přestože v každém z nich v patře bydlí nejméně jeden invalida na kolečkovém křesle? Nemít možnost se mýt, protože 11 dní neteče teplá voda, a trpět zimou ve špatně vytápěných bytech, vlastněných neznámým soukromníkem? Dnešní Rozhovor Britských listů s nájemníky sídliště ve Šluknově je poctou privatizaci českého státního bytového fondu a českému právnímu řádu. (To myslíme ironicky.) Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Skotsko je opravdu slušná země

26. 9. 2020

čas čtení < 1 minuta

Jste zahraniční občan žijící ve Skotsku?

Zákon ve Skotsku byl změněn. Můžete se nyní zaregistrovat pro hlasování ve volbách.

Pamatujte: Jako cizinec starší 16 let se registrací pro volby můžete nyní účastnit voleb ve Skotsku.

Vítejte k hlasování ve volbách!

Nepromarněte svůj hlas!

Hospodaření OSBL za srpen 2020

4. 9. 2020

čas čtení 1 minuta


V srpnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 48 845.51 Kč,  výdaje byly (jako každý měsíc) 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, přes léto 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
21474