Německo: Demonstrace za "chalífát" v Hamburku vyvolala výzvy k potrestání

3. 5. 2024

čas čtení 3 minuty
Němečtí politici vyzvali k akci poté, co se objevily zprávy o shromáždění, na kterém řečníci požadovali právo šaría v Německu. Přední bavorský konzervativec řekl, že taková vystoupení by měla vést k vězení a odebrání občanství.

Vrcholný bavorský politik ve středu požadoval tvrdší důsledky pro lidi, kteří se zasazují o to, aby se Německo stalo "chalífátem", a řekl, že by měli čelit trestům vězení a ztrátě občanství.

Alexander Dobrindt, který stojí v čele bavorské konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) v německém Bundestagu, se připojil k zákonodárcům napříč politickým spektrem v reakci na údajné shromáždění v Hamburku, které volalo po přísném islámském právu, které by nahradilo německou demokracii.

Co na to Dobrindt?

"Každý, kdo chce v Německu zavést šaríu (přísné islámské právo) a vyhlásit chalífát, je nepřítelem naší demokracie," řekl Dobrindt, jehož strana je v opozici vůči vládní koalici kancléře Olafa Scholze v německém parlamentu.

"Stát jim musí čelit důsledně a přísně," řekl.

Dobrindt požadoval minimální tresty odnětí svobody pro "chalífátské extremisty", stejně jako zrušení sociálních dávek, ztrátu povolení k pobytu nebo dvojího občanství a zákaz všech organizací, které chtějí v Německu zřídit chalífát.

"V Německu platí následující: právní stát, ne teokracie," řekl.

Co na to ostatní politici?

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová v reakci na obavy vyzvala policii, aby rázně stíhala všechny zločiny spáchané během demonstrace.

"Žádná teroristická propaganda pro Hamás, žádné nenávistné projevy namířené proti Židům," řekla Faeserová ze Scholzových středolevých sociálních demokratů berlínskému deníku Tagesspiegel.

"Pokud dojde k takovým zločinům, musí dojít k okamžitému a silnému zásahu na demonstracích."

Scholz, sám bývalý starosta Hamburku, v pondělí řekl, že taková porušení musí být stíhána.

"Všechny islamistické aktivity, které se odehrávají, musí být řešeny s využitím možností a kapacit, které máme k dispozici v rámci právního státu," řekl Scholz.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck, politik ze strany Zelených, řekl, že demonstrace zpochybnila principy německého státu jako republiky.

"Je to demonstrace, která se už nezakládá na ústavě," řekl Habeck, který je také německým vicekancléřem.

Co se na shromáždění dělo?

Policie uvedla, že se k demonstraci připojilo asi 1 100 lidí, které svolali jednotlivci s vazbami na islamistickou scénu.

Účastníci akce, která se konala v městské čtvrti St. Georg, protestovali proti tomu, co nazývali islamofobní politikou a mediální kampaní proti muslimům v Německu.

Řečníci obvinili politiky z "laciných lží" a "zbabělého zpravodajství", když údajně označili všechny muslimy v Německu za islamisty na pozadí izraelské války proti Hamásu v Gaze. Někteří také údajně volali po tom, aby se Německo stalo chalífátem.

Účastníci drželi transparenty s nápisy jako "Německo – diktatura hodnot" a "Chalífát je řešení".

Demonstrace, doprovázená silnou přítomností policie, proběhla pokojně.

Podle informací hamburského Úřadu pro ochranu ústavy (BfV) mají lidé, kteří akci zaregistrovali, blízko ke skupině Muslim Interactive, která je klasifikována jako extremistická. BfV je německá domácí zpravodajská služba.

Šéf hamburské policie Falk Schnabel řekl, že jednotlivé transparenty budou prověřovány z hlediska trestných činů, a dodal, že právo na shromažďování je v podstatě o tom, zda je pokojné.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1194

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2024