Prodemokratické strany zaznamenaly v neděli v Hongkongu obrovský volební úspěch

25. 11. 2019

čas čtení 1 minuta

V nedělních volbách na celé čáře zvítězily nad propekingskými stranami. Obyvatelstvo Hongkongu takto v těchto volbách symbolicky podpořilo protestní hnutí mladých lidí a odsoudilo propekingský politický establishment, obviňovaný z vyvolání protestů, které v Hongkongu trvají už dlouhé měsíce.

Voliči se účastnili těchto jediných demokratických voleb na čínském území v rekordních počtech. Rozhodli se poslat důrazný vzkaz vládě a komunistické straně v Pekingu.


Podle prvních výsledků, které shromáždil list South China Morning Post získaly prodemokratické strany 278 ze všech 344 křesel. Propekingské strany získaly 42 křesel a nezávislí 24. Ve volbách zvítězilo mnoho prominentních osobností protestního hnutí a mnoho propekingských politiků bylo svrženo. Prodemokraté obvádnou 12 z 18 komunálních úřadů v Pekingu - před těmito volbami nekontrolovali žádné z nich.

Prodemokraté také získali všech 117 křesel, které měli možnost získat ve volebním výboru 1200 členů, který hlasuje pro šéfa celého Hongkongu v systému, který preferuje Peking a podnikatele.

Voleb se účastnilo 2,94 milionu voličů, více než 71 procent z 4,13 milionů občanů Hongkongu.

Protesty v Hongkongu vznikly v červnu v důsledku návrhu dovolit, aby osoby obviněné z trestných činů byly deportovány do Číny. Hongkongská vláda tento návrh posléze stáhla, ale demonstranti požadovali další skutečnosti: plnou demokracii, odmítnutí charakteristiky protestů jako "nepokojů", amnestii pro zatčené demonstranty a vyšetřování policejní brutality.

Potíž je, že zvolené městské rady nemají žádnou moc, a tak výsledky voleb jsou vlastně jen symbolické.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
5573

Diskuse

Obsah vydání | 27. 11. 2019