Zpomalení německé ekonomiky je varovným signálem

16. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Nikdo už nepopírá, že německá ekonomika zpomaluje. Avšak tohle není čas na improvizovaná protiopatření, napsal Henrik Böhme. Místo toho je třeba střízlivých rozhodnutí politiků i byznysmanů.


Je dost snadné odpískat celou ekonomiku, když se tak často hovoří o recesi jako dnes. Na druhé straně ale nelze ani zavírat oči před realitou.

Německý průmysl, který je hlavním pilířem ekonomiky, dlouho sklouzával do recese. Další a další společnosti snižují produkci, zatímco pesimisté získávají převahu nad optimisty. Důvod který uvádějí je všude stejný: Obchodní konflikty jsou hlavním důvodem znepokojení, ale jde také o nadcházející transformaci a vznikající krizi v automobilovém průmyslu. Přidejte k tomu rostoucí pravděpodobnost brexitu bez dohody a masové protesty v Hongkongu a získáte výbušnou směs schopnou zničit obchodní plány.

Proto nepřekvapí, že se výstup německé ekonomiky ve 2. čtvrtletí snížil o 0,1 %. A vzhledem k nedávným známkám toho, že nynější čtvrtletí na tom nebude o nic lépe, vyhlídky na tzv. technickou recesi se stávají stále reálnějšími.

Nicméně ten ošklivý pojem označující mezi ekonomy pokles po dobu dvou čtvrtletí po sobě není ničím, nad čím by bylo namístě panikařit.

Tento pokles, ačkoliv je zčásti způsoben vnějšími faktory, je důsledkem normálního ekonomického cyklu ochlazování po takřka osmi letech expanze v Německu. Ekonomický cyklus je zobrazován grafem s vzestupy a poklesy, nikoliv s přímou linkou mířící stále výše.

Navíc obavy z masového propouštění jsou zcela nepodložené, přinejmenším pro tuto chvíli. Jsou to tisíce malých a středních firem, kdo v posledních letech vytvářel pracovní místa. A dosud chybí 1,4 milionu zaměstnanců. Problémy firem jako Bayer, BASF a Volkswagen nemusí být nutně reprezentativní pro celou německou ekonomiku.

Zaměstnavatelé se také mohou uchýlit k osvědčené metodě zkrácení pracovní doby. Stát na pár měsíců kompenzuje zaměstnancům nedostatečný výdělek a zaměstnavatelé je nebudou muset propustit, takže si uchovají vzácný personál pro budoucnost. To poskytlo německým společnostem náskok po poslední krizi a stane se to zase.

V současnosti úřady registrují asi 50 000 žádostí o krátkodobou práci. Po finanční krizi v roce 2009 když se ekonomika propadla o 5 %, na zkrácený úvazek pracovalo 1,5 milionu zaměstnanců. Toto opatření zjevně pomohlo zabránit masovému propouštění.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7885

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019