Republikánský senátor varuje, že Donald Trump vede USA do 3. světové války

10. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Vlivný předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy Bob Corker varuje, že Donald Trump chápe prezidentský úřad jako reality show, protože bezohledně vyhrožuje jiným zemím. Spojené státy se kvůli Trumpovi vydaly na cestu ke třetí světové válce, konstatuje republikán Corker, který v americkém Senátu zastupuje stát Tennessee. „Mám kvůli němu starosti a každý, komu záleží na naší zemi, by se také měl znepokojovat,“ říká Corker.

Nicméně roztržku mezi oběma politiky vyvolal Donald Trump. V neděli totiž na svém twitterovém účtu Corkera obvinil z nedostatku kuráže, protože se rozhodl, že už nebude znovu kandidovat. Přitom senátorův hlas bude klíčový při rozhodování o Trumpově daňové reformě a osudu jaderné smlouvy s Íránem.      

Podle Corkera přestavuje Trump natolik akutní riziko, že jej úzká skupina vysoce postavených představitelů jeho vlády musí chránit před jeho vlastními instinkty. Senátor během 25 minutového telefonátu s redaktory listu The New York Times uvedl, že americký prezident systematicky podkopává diplomatické úsilí Spojených států kvůli svým poznámkám na Twitteru, které jsou často lživé. Corker navíc nezastírá uspokojení, že Donald Trumpa líčí tak, jak o něm většina vysoce postavených republikánů hovoří jen v soukromí.   

Více informací v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12576

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2017