Stranící pučista se slovníkem dlaždiče jako arbitr?

23. 6. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta
Prezident snaživě usiluje o podporu Babišova ANO v blížících se prezidentských volbách. Ty se musejí uskutečnit nejpozději 2. - 3. února 2018. Nejnověji vzkázal premiéru Sobotkovi, jenž opustil funkci předsedy ČSSD a po podzimních parlamentních volbách v čele vlády skončí, že se chová "jako svině" ZDE.


Na morálního arbitra si tu hraje muž, který se po posledních parlamentních volbách snažil Sobotku podrazit lánským pučem, krátce poté, co ČSSD ve druhém kole prezidentské volby podpořila jeho kandidaturu. Člověk, který před několika týdny zinscenoval absurdní Sobotkovu rezignační ceremonii, při níž na premiéra mával holí. Zeman si zřejmě myslí, že on sám se "jako svině" nechová. Možná by dal přednost identifikaci s jiným zvířetem...

Končící funkční období prezidenta republiky názorně ukazuje, proč se Zeman nikdy - ani v roce 2003, ani v roce 2013 - rozhodně neměl stát prezidentem České republiky. Výkon této funkce je nad jeho síly, nedokáže ani v nejmenším oddělit vlastní nejosobnější citečky od reprezentace státu, která má být hlavní a jedinou náplní jeho činnosti.

Je nanejvýš žádoucí, aby Zeman svou funkci napřesrok neobhájil. Premiér Babiš bude sám o sobě masívním problémem pro ústavní systém České republiky - zátěžovým testem, jaký ještě od roku 1989 nikdy nenastal. Pokud by měl Babiš na Hradě takto okatě stranícího spoluhráče, orbánizaci a berlusconizaci České republiky můžete mít prakticky za jistou věc.

0
Vytisknout
15055

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2017