Po Macronově vítězství Německo plánuje posílení EU

9. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Německu se ulevilo, když Emmanuel Macron s přehledem zvítězil ve francouzských prezidentských volbách. Ale oba spojenci budou čelit vážným výzvám týkajícím se evropské budoucnosti.


Kancléřka Angela Merkel důrazně podpořila Macrona proti ultrapravicové Marine Le Pen, protože si byla vědoma, že v sázce je samotná existence Evropské unie.

Již pár minut po oznámení Macronova vítězství její mluvčí Steffen Seibert zdůraznil na Twitteru: "Vaše vítězství je vítězstvím pro silnou a jednotnou Evropu a francouzsko-německé přátelství."

Macron sdílí závazek německé kancléřky vůči evropskému bloku, který je hluboce otřesen britským rozhodnutím vystoupit.

Budoucí prezident, který vystupuje jako centrista, vedl kampaň ve znamení změn v ekonomice, které Berlín velmi dlouho upřednostňuje a sám je provedl před více než deseti lety.

Během březnové návštěvy v Berlíně Macron prohlásil, že diskutoval "mou ochotu reformovat pracovní trh, náš vzdělávací systém a dosáhnout znatelné fiskální konsolidace, investiční balík pro naši ekonomiku a respekt k našim závazkům".

Macronův postoj vedl kritiky doma k tomu, aby ho označili za loutku německé kancléřky. Marine Le Pen před volbami prohlásila, že Francii povládne v každém případě žena - buď ona sama, nebo Merkel.

Merkel sama takové srovnání odmítla a zdůraznila, že Macron bude "silný prezident".

Existují rovněž známky, že uvnitř kancléřčiny strany a také ve velké koalici, že spolupráce nemusí být bez problémů.

Macron plánuje reformovat a posílit EU. Prohlásil, že chce zřídit pro eurozónu zvláštní rozpočet, a navrhuje také vlastní parlament a ministra financí eurozóny. Ovšem v Berlíně tyto návrhy vyvolávají skepsi nebo dokonce odpor.

Kvůli takovým široce pojatým reformám by bylo nezbytné změnit smlouvy, což by mimo jiné vyžadovalo referendum ve Francii znamenající nejistotu. Podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho je návrh "nerealistický". Ten si přeje, aby členové EU nejprve omezili zadluženost, než unie dostane nové kompetence.

Navíc koaliční SPD se snaží využít Macronova vítězství ke kritice rozpočtové politiky CDU.

Kritici tvrdého tlaku na ekonomické reformy tvrdí, že taková politika mohla některé dotlačit k politickému extrému.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8438

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2017