Zatímco Trump žvaní, Putin chystá plnou invazi na Ukrajinu

1. 2. 2017

čas čtení 2 minuty


Kombinované síly ruských separatistů v neděli a v pondělí ráno s použitím dělostřelectva, tanků a raketometů útočily přes fronovou linii na východní Ukrajině. Tím znova prokázaly, že příměří z roku 2015 selhalo, napsal Nolan Peterson.


Pozorovatelé z OBSE hovoří o 2 260 narušeních příměří jen v neděli. V pondělí brzo ráno kombinované síly separatistů zahájily pozemní útok na ukrajinské město Avdějevka.

Ukrajinští představitelé tvrdí, že útoky byly ruským pokusem zničit příměří vyprovokováním odvetných akcí, které by byly použity jako záminka k další eskalaci nebo jako propaganda.

V pondělí odpoledne Ukrajinci oznámili, že útok na Avdějevku byl odražen, ale boje pokračovaly.

"Protivník pokračuje v palbě na naše pozice těžkým dělostřelectvem a minomety," prohlásil v pondělí mluvčí ukrajinské armády plukovník Oleksandr Motuzjanyk.

Při nedělních útocích zemřelo pět ukrajinských vojáků a devět bylo zraněno. Další dva vojáci zemřeli během bojů o Avdějevku v pondělí ráno. (Mezitím se počet oficiálně přiznaných ukrajinských padlých vyšplhal minimálně na dvanáct - red.)

Ukrajinské jednotky podél 500 km dlouhé frontové linie v Donbasu byly uvedeny do bojové pohotovosti.

Během roku 2016 monitoring OBSE zaznamenal více než 300 000 případů porušení příměří.

Kyjev bere vážně riziko plné ruské invaze a nařídil celkovou reformu armády k roku 2020.

Podle ukrajinské armády nejtěžší útoky separatistů se v neděli soustředily na jižní frontu, zejména kolem přístavního města Mariupol. Jednotky ve Voďane asi 15 km severovýchodně od okraje města hlásily dopad 180 ks 120 mm minometných projektilů během 180 minut. Útok zahrnoval také nasazení raketometů BM-21, reaktivních granátometů a ručních zbraní.

V neděli Ukrajinci zaznamenali v oblasti Mariupolu 38 útoků na své pozice, z nichž 14 zahrnovalo nasazení tanků. Na celé frontě bylo zaznamenáno více než 50 útoků.

Síly separatistů podle ukrajinských odhadů i nezávislých analýz sestávají asi z 40 000 nepravidelných "separatistických" bojovníků a 5 000 vojáků pravidelné ruské armády. Ruští vojáci, zbraně, munice, vybavení a finance proudí na území Ukrajiny přes úseky hranice, nad nimiž Kyjev v rozporu s Minskými dohodami nikdy nezískal kontrolu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12207

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2017