Donald Trump chce "zcela zničit" Johnsonův dodatek zabraňující vměšování církví do politiky

3. 2. 2017

čas čtení 2 minuty

Prezident Donald Trump oznámil, že se "zbaví a zcela zničí" šedesát let platného ustanovení, které brání církevním organizacím zbaveným daňové povinnosti v podpoře nebo oponování politickým kandidátům. Souběžně se objevila zpráva o chystaném exekutivním výnosu, který má v politice ukotvit konzervativně křesťanská přesvědčení.


Takzvaný Johnsonův dodatek předložil tehdejší senátor Lyndon B. Johnson v roce 1954. Pokud by se církevní uskupení angažovala v politice, hrozí jim ztráta postavení, ve kterém jsou zbavena daňové povinnosti.

Ve čtvrtek na snídani národní modlitby ve Washingtonu Trump prohlásil: "Jefferson se ptal, `Mohou být svobody národa v bezpečí, když jsme odstranili přesvědčení, že tyto svobody jsou darem Božím?` Mezi těmito svobodami je právo uctívat podle vlastního přesvědčení. Proto se zbavím a zcela zničím Johnsonův dodatek a povolím našim zástupcům víry hovořit svobodně a bez strachu z odvety - udělám to."

Trump také hovořil o globální hrozbě svobodě náboženské víry. Prohlásil: "Náboženská svoboda je svatým právem, ale také právem ohroženým mezi námi všemi a svět je vystaven vážné, vážné hrozbě tolika různými způsoby."

Toto prohlášení přišlo poté, co unikl návrh nového exekutivního opatření, které určuje, jak specifická náboženská přesvědčení mají být zakotvena v politice exekutivy - na základě konzervativně křesťanských názorů.

Mají zahrnovat "přesvědčení, že manželství je nebo by mělo být uznáno za spojení jednoho muže a jedné ženy, sexuální vztahy jsou řádně rezervovány pro takové manželství, muž a žena a jejich ekvivalenty se vztahují k neměnné individuální sexuální identitě jakožto objektivně dané anatomií, fyziologií nebo genetikou při zrození nebo před ním, a lidský život začíná početím a zasluhuje si ochranu ve všech životních stádiích."

Návrh má bránit zbavení daňové povinnosti u organizací, které prosazují tato přesvědčení, stejně jako blokovat "nepřátelské akce" proti skupinám, které na náboženském základě diskriminují při poskytování služeb. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer dokument odmítl komentovat.

(Dosud známá exekutivní nařízení napsal Trumpův poradce Stephen Bannon známý ultrakonzervativními a ultrapravicovými názory - KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7190

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2017