Londýnský primátor Sadiq Khan: Dokud Trump nezruší zákaz vstupu pro muslimy, nemohu podpořit jeho státní návštěvu do Británie

30. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan: Takzvaný ISIS, Daeš, říká, že západní hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Říká, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Ale my víme, že existuje množství lidí ze Západu - včetně mě - kteří jsou hrdí na to, že jsou ze Západu, jsou hrdí na to, že jsou muslimové, a praktikují islámskou víru. Existují desítky a tisíce a miliony Američanů, kteří jsou hrdými Američany a zároveň hrdými muslimy. Existují lidé po celém světě, kteří jsou hrdí muslimové a milují Ameriku a chtějí Ameriku navštívit. Prezident Trump nechtěně nahrává tomu narativu, který tvrdí, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Že nemůžete být praktikující muslim a milovat Ameriku a chtít navštívit Ameriku. Proč to dělá?

Londýnský primátor Sadiq Khan: Za okolností, kdy je zaveden zákaz, by se státní návštěva [Donalda Trumpa] do Británie neměla uskutečnit. A já jsem zděšen, že naše paní premiérka za těchto okolností pozvala prezidenta Spojených států na státní návštěvu do Británie.

Reportérka: Takže žádná státní návštěva, dokud ten zákaz nebude zrušen?

Sadiq Khan: Pokud ten zákaz platí, nechápu, jak můžete rozbalit červený koberec pro amerického prezidenta a jeho návštěvu Británie.

Reportérka: Abych to řekla jasně, zákaz pro syrské uprchlíky je trvalý. Vy říkáte, že pokud bude platit, neměla by být žádná státní návštěva, měla by se zrušit?

Sadiq Khan: Říkám to zcela jasně. Pokud platí krutý, ostudný zákaz, nemůžeme rozbalovat červený koberec pro prezidenta Spojených států amerických.

Reportérka: No, v určitou dobu se státní návštěva asi uskuteční. Co pak řeknete Donaldu Trumpovi? Budete v zájmu diplomacie držet pusu, tak jako Theresa Mayová, anebo to řeknete na rovinu?

Sadiq Khan: Podívejte se, často se děje, že nesouhlasíme s politickými předáky jiných zemí. To je součástí živoucí demokracie. To je přímou součástí autonomie. Avšak pokud blízký přítel, s nímž máte mimořádně blízký vztah, zakáže přístup lidem, kteří dodržují zákony, kteří jsou mírumilovní - a to jen kvůli jejich víře, protože země jejich původu má muslimskou většinu, jestliže začne praktikovat politiku, která prosazuje zákaz, který je krutý a ostudný, musíte proti tomu otevřeně protestovat.

Reportérka: Je ovšem nepopiratelné, že po celém světě je ochromována stabilita a bezpečnost islamistickým terorismem. Donald Trump argumentuje, že proto je nucen tento zákaz zavést. Co na to říkáte?

Sadiq Khan: Takzvaný ISIS, Daeš, říká, že západní hodnoty jsou neslučitelné s islámem. Říká, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Ale my víme, že existuje množství lidí ze Západu - včetně mě - kteří jsou hrdí na to, že jsou ze Západu, jsou hrdí na to, že jsou muslimové, a praktikují islámskou víru. Existují desítky a tisíce a miliony Američanů, kteří jsou hrdými Američany a zároveň hrdými muslimy. Existují lidé po celém světě, kteří jsou hrdí muslimové a milují Ameriku a chtějí Ameriku navštívit. Prezident Trump nechtěně nahrává tomu narativu, který tvrdí, že nemůžete být zároveň ze Západu a zároveň muslim. Že nemůžete být praktikující muslim a milovat Ameriku a chtít navštívit Ameriku. Proč to dělá?

0
Vytisknout
7101

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2017