E-maily Hillary Clintonové: USA věděly, že jejich spojenci podporují Daeš

18. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Druhá prezidentská debata ve Spojených státech se změnila ve smutnou grotesku poté, co republikánský kandidát Donald Trump pozurážel svou sokyni hlava nehlava. Hillary Clintonová se bránila jako příslovečná lvice a získala si tak sympatie publika i médií. Přestože došlo i na kauzu týkající se jejích uniklých e-mailů, kontroverzní magnát ani z tohoto klíčového tématu nedokázal vytřískat politický kapitál. Tento neblahý syndrom americké politické scény se sám utápí ve skandálech a klíčové informace, jež by Clintonovou mohly naprosto znemožnit necelý měsíc před volbami, umocňují surrealitu doby, v níž žijeme.

Mezitím, co byla zahájena epická bitva o Mosul, jejímž cílem je smést teroristický kult Daeše z této jejich irácké bašty, na veřejnost „unikla“ další várka e-mailů Hillary Clintonové, jež názorně demonstruje nejen pokrytectví bývalé ministryně zahraničí, ale i pokrytectví americké zahraniční politiky obecně.

Jestliže předchozí e-mailová korespondence odtajněná organizací WikiLeaks poukazuje „jen“ na očividnou nekonzistenci v názorech Clintonové a její servilitu vůči korporátní moci, nová várka e-mailů je skutečnou bombou.

jednom z těchto e-mailů, které před dvěma lety tehdy již bývalá ministryně zahraničí zaslala tehdejšímu poradci prezidenta Baracka Obamy Johnu Podestovi, předestírá plán, kterak by Spojené státy měly účinně čelit Daeši v Iráku a Sýrii. Clintonová zde píše, že je třeba prostřednictvím diplomacie a zpravodajských služeb zatlačit na katarskou a saúdskoarabskou vládu, jež tajně poskytovaly finanční a logistickou pomoc Daeši a dalším radikálním sunnitským skupinám v oblasti, aby svůj dosavadní přístup změnily. Rijád a Dauhá by se tak podle Clintonové ocitly v pozici, že by musely vyvážit svou politiku oscilující mezi soutěží o nadvládu v sunnitském světě a následky vážného tlaku ze strany Spojených států.       

Připomeňme si, že v té době Daeš vyhlásil ustanovení světového chalífátu, v Iráku masakroval Jezídy za bouřlivého odsudku světové veřejnosti, ba dokonce se hovořilo o genocidě. V témže roce rozsáhlé územní zisky Daeše a děsivá situace Jezídů přiměly Obamovu administrativu, aby zahájila letecké útoky proti pozicím těchto džihádistů.

Podle dříve odtajněného e-mailu Hillary Clintonové z roku 2009, tedy z doby, kdy řídila americkou diplomacii, byla bývalá první dáma obeznámena se skutečností, že Saúdská Arábie je klíčovým finančním donorem Al-Kájdy, afghánského a pákistánského Tálibánu.

V roce 2014 americký viceprezident Joe Biden během projevu na Harvardské univerzitě zmínil podobnou věc, co Hillary Clintonová v e-mailové korespondenci, aniž by však přímo hovořil o Daeši. Biden prohlásil, že největší problémy  v Sýrii dělají Spojeným státům jejich spojenci, jmenovitě Saúdská Arábie, Turecko a Spojené arabské emiráty. Americký viceprezident si postěžoval, že tyto státy jsou natolik odhodlány srazit na kolena Asadův režim, že komukoliv, kdo byl ochoten bojovat s Damaškem, poskytly stovky miliónů dolarů a desítky tisíc tun zbraní, které skončily výhradně v rukou džihádistů.

Co to znamená? Bílý dům si sice ústy svých nejvyšších představitelů stěžuje na nepoddajné klienty, kteří prohlubují nejkrvavější konflikt současnosti, ale přesto jim nadále zasílá zbraně a vojenský materiál za astronomické sumy a poskytuje diplomatickou imunitu. Pro představu, Obamova administrativa realizovala rekordní prodej zbraní do Saúdské Arábie za závratných 115 miliard dolarů.

Tato odhalení poukazují na další zajímavý fakt: Washington ve skutečnosti nemá účinné páky na to, aby pacifikoval své klienty, již jednají v naprostém rozporu s jeho deklarovanými zájmy. Bílý dům je zjevně ochoten pro svou blízkovýchodní agendu obětovat téměř vše; případná ztráta cenných klientů (kupříkladu Spojené státy a Saúdskou Arábii pojí 80 leté pouto) by pro něj byla větší pohromou než posilování káidistů a Daeše, jejich zavilých nepřátel. A to doopravdy hraničí se surrealismem, jímž je politika planetární supervelmoci.

Tyto skutečnosti poukazují ještě na jednu zásadní věc, a to, že americké prezidentské volby jsou pouze pimprlovým divadlem, kde jde o banality, a nikoliv o skutečně zásadní problémy. Jestliže je Donald Trump jakýmsi nežádaným protofašistickým úkazem a jeho případné vítězství v listopadových volbách by vážně ohrozilo zájmy USA ve světě, Hillary Clintonová je zručnou technokratkou moci, jíž projde to, co by jejímu soupeři nikdy projít nemohlo.   

0
Vytisknout
7528

Diskuse

Obsah vydání | 20. 10. 2016