Amnesty International: Aleppo - "smrt je všude"

5. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Civilisté v syrském městě Aleppo každodenně trpí krutostmi ze strany vládních vojsk a mnoha povstaleckých uskupení, konstatuje ve zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Vláda údajně v posledních týdnech vystupňovala bombardování města jako reakci na povstaleckou ofenzívu.

Syrský režim systematicky odmítá obvinění, že používá tzv. barelové bomby.

Podle zprávy AI od ledna 2014 do března 2015 vládní letadla nepřetržitě útočila na Aleppo s použitím barelových bomb vyrobených ze sudů na naftu, palivových nádrží nebo tlakových nádob na propan-butan naplněných výbušninami, palivem a kovovými úlomky. Cíle zahrnovaly 14 veřejných tržišť, 12 dopravních uzlů, 23 mešit, 17 nemocnic a zdravotnických center a 3 školy.

Největší část obětí v osmi případech prozkoumaných Amnesty tvořili civilisté.

Město je rozděleno na část kontrolovanou vládními vojsky a povstalci již od roku 2012. Někdejší hlavní průmyslové a finanční centrum Sýrie bylo z větší části zničeno.

Podle Amnesty důkazy nasvědčují tomu, že dochází k záměrným útokům na civilisty a civilní objekty, což představuje válečný zločin a pokud jde o součást systematické politiky, také zločin proti lidskosti.

Opoziční skupiny jsou obviňovány z válečných zločinů, když používají nepřesné zbraně jako minomety a improvizované rakety s bojovou částí tvořenou plynovými bombami, kterým se přezdívá "pekelné kanóny".

Zpráva také dokumentuje rozsáhlé mučení, svévolné zadržování a únosy civilistů oběma stranami konfliktu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7546

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2015