Ve 20 zemích světa vychází vězňovo svědectví o brutalitě a mučení v americké věznici v Guantánamo

17. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Britský list Guardian začíná na pokračování vydávat svědectví vězně v americkém táboře Guantánamo, Mohamedoua Oulda Slahiho, které odhaluje šokující podrobnosti amerického programu unášení osob z cizích zemí a jejich mučení.

Úryvky z knihy načetli nejslavnější britští herci Colin Firth, Stephen Fry a Dominic West.

Mohamedou Ould Slahi napsal své svědectví ve věznici v zálivu Guantánamo a šest let trvalo americkým právníkům, než si na americké vládě vynutili právo tento utajovaný manuskript nyní zveřejnit. Slahi je stále, už třináct let, vězněn v Guantánamo, přestože nebyl z ničeho obviněn.

Ve své knize Mohamedou Ould Slahi popisuje světové turné mučení a ponižování, které začalo v jeho rodné Mauretánii před více než třinácti lety a pokračovalo v Jordánsku a v Afghánistánu, než byl Slahi deportován do Guantánamo na Kubě v srpnu 2002 jako vězeň číslo 760. Američtí vojenští činitelé sdělili deníku Guardina, že přestože proti Slahimu nikdy nebylo vzneseno žádné obvinění a přestože soudce rozhodl už v roce 2010, že má být propuštěn, je velmi nepravděpodobné, že by byl propuštěn během nadcházejícího orku.

Svůj deník, který Slahi napsal anglicky, popisuje, jak byl podrobován spánkové deprivaci, vyhrožování smrtí, sexuálnímu ponižování a výhrůžkám, že jeho mučitelé zatknou a budou mučit jeho matku.

Poté byl podroben "dodatečným vyšetřovacím metodám", které osobně schválil tehdejší americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Zavazovali mu oči, nutili ho pít slanou vodu, vozili ho vysokorychlostním člunem na moře, kde ho tři hodiny mlátili, zatímco byl ponořen do ledfu.

Důsledkem mučení byly lži. Slahi učinil několik falešných přiznání ve snaze ukončit mučení. Přiznal se vyšetřovatelům, že chtěl vyhodit do povětří věž CN Tower v Torontu. Na dotaz, jestli je to pravda, odpověděl: "Mně je to jedno, pokud jste vy potěšeni. Jestli to chcete koupit, já to prodávám."

Americké úřady Slahiho knihu na 2500 místech zcenzurovaly. Cenzurní zásahy jsou v knize vyznačeny.

I když jeden americký federální soud rozhodl, že Slahi by měl být propuštěn, protože proti němu existují jen nedostatečné důkazy a jsou pošpiněny mučením, Slahi se od prosince 2012 octl v právním vakuu poté, co americké ministerstvo spravedlnosti zapletlo jeho případ do nevyřešeného odvolání.

American Civil Liberties Union zahájil internetovou petici požadující Slahiho propuštění.

Slahi začátkem devadesátých let dvakrát navštívil Afghánistán. Tam přísahal loajalitu al Kajdě a připojil se k boji proti Sověty podporovanému režimu v Kábulu. Říká, že všechny kontakty s al Kajdou přerušil r. 1992. Po 11. září byl však uvězněn na základě podezření, že se chtěl pokusit odpálit bombu na letišti v Los Angeles. Žádné důkazy kromě jeho mučením vynucených přiznání pro to neexistují. R. 2004 americký vojenský právník se odmítl podílet na jeho stíhání s tím, že důkazy vznesené proti Slahimu jsou výsledkem mučení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10715

Diskuse

Obsah vydání | 20. 1. 2015