Kdo vlastně vyrábí islamofobii?

16. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V souvislosti s pařížskými útoky se v západní společnosti, podle očekávání, vzedmula ještě masivnější vlna již tak vybičované islamofobie. Tři psychopatičtí vrahové obrátí vzhůru nohama celý Západ, který je dlouhá léta paralyzován neustálým strachem, často uměle vyvolávaným středoproudými médii a s nimi spřízněnými „odborníky na terorismus“.

Strach je velice cenná komodita. Ti, kteří vládnou, to vědí moc dobře, a od dob, kdy nemohou použít extrémní násilí proti rebelujícímu „podzámčí“, je třeba, aby měli jiný prostředek k jeho pacifikaci a kontrole. Strach byl například skvělou výhrou v loterii pro americké neokonzervativce po útocích z 11. září 2001, kdy Američané bez zásadního reptání přijali redukci vlastních svobod (Patriot Act 1, 2, NDAA).

Ke strachu je nutno přidat jeho předmět, nejlépe náboženskou či etnickou menšinu, jež je bezbranná a navíc je podrobována systematickým represím. Navzdory skutečnosti, že na půdě Spojených států byli podle zprávy Interpolu příslušníci oné ostrakizované minority v letech 1980 až 2005 zodpovědni pouze za 6 procent všech teroristických útoků ZDE.

Tak se umně odvádí pozornost veřejnosti od skutečně palčivých problémů západní společnosti, jako jsou přijímání neprůhledných dohod TTIP, TPP, prohlubující se chudoba a neutěšená sociální situace spousty obyvatel Západu, rostoucí obliba krajně extremistických platforem atd.

Podívejme se, jak reagují některé mainstreamové sdělovací prostředky na „pařížské 11. září“ s pomocnou rukou „expertů na terorismus“(ve chvíli, kdy píši tyto řádky, se dozvídám, že belgická policie během „protiteroristických operací“ zastřelila dvě osoby podezřelé z terorismu a třetí zatkla. Spekuluje se o jejich napojení na teroristy z Paříže. V německých Drážďanech byl během protiimigrantských bouří na podporu rasistické platformy PEGIDA usmrcen eritrejský uprchlík ZDE).

Takzvaní „pundits“ pracují v přímém styku s masovými médii, a to nikoliv zadarmo, ale za velký peníz. Hovoří o existenci stovek speciálních zón napříč Evropou, či dokonce malých státečků, vyhrazených pouze pro muslimy žijící v Evropě, kde se prý uplatňuje šaría. Vlády evropských suverénních zemí nemají podle samozvaného „jednoho z předních znalců na teroristické islámské sítě“ Steve Emersona v těchto oblastech žádnou moc. Ti, kdo nevěří, že „Bůh je veliký“, tam nemají žádný přístup, jak tvrdí moderátorka Fox News Jeanine Piro a hovoří dokonce o vzniku de facto chalífátů v jednotlivých zemích Evropy ZDE. Britské město Birmingham je slovy Steve Emersona „naprosto islámské město“, kam se bezvěrci prý neodváží vstoupit. Až na jeden drobný detail: Birmingham je ve skutečnosti převážně křesťanské město.

Investigativní novinář Glenn Greenwald a vysokoškolská pedagožka přednášející na Harvardově univerzitě Lisa Stampnitzky a autorka publikace Disciplining Terror: How Experts Invented 'Terrorism ZDE tyto naprosté hlouposti bravurně vyvracejí ZDE .

Greenwald hovoří o propagandistickém zneužití termínu „terorismus“, neboť se tak homogenizuje americké chápání samotného terorismu, což znemožňuje pochopit kořeny, z nichž toto deviantní jednání vyrůstá. Jinými slovy, tito výše zmínění novodobí propagandisté papouškují propagandu establishmentu či vlády, a to v řadě případů mylně a lživě. Americká vláda vycházející ze zkušeností Izraelců bojujících proti terorismu (rozuměj – domorodým obyvatelům, které si hodlali podmanit) si podle Greenwalda uzurpovala slovo terorismus pro své nepřátele, zatímco v případě vlastních zločinů nebo zločinů jejích spojenců se mu vyhýbá. Vyslovíme-li slovo terorismus, vybavíme si většinou osoby islámské víry.

Greenwald uvádí zajímavý příklad: jakmile je někde spáchán teroristický čin a pachatelem je křesťan či Američan, média ho terorismem nenazvou. Pokud se toho samého zločinu dopustí muslim, jde rázem o teroristický čin. Například v případě Američana jménem Joseph Stack, který narazil letadlem do vládní budovy v Texasu, média spekulovala, zda jde o akt terorismu, či nikoliv. Jakmile vyšlo najevo, že jde o pravicového protivládně naladěného Američana, sdělovací prostředky uvedly, že to je zločin blázna, který nemá rád vládu. A nešlo tudíž o teroristický čin.

Stampnitzky Greenwalda doplňuje a říká, že řada těchto konvenčních „analytiků“ ani nemá potřebné vzdělání a jejich promluvy a dílka proto nemají valnou hodnotu ani pro středoproudá americká média. Jsou však velice zruční, přijde-li na přetřes vybičování hysterických nálad i strachu ve společnosti. Pedagožka ve své publikaci o výrobě terorismu západními „specialisty“ dokládá, že se chápaní termínu terorismus od 70. let, kdy nešlo o akt námi vytyčeného Zla (dnes jde převážně o muslimy), do dnešních dnů výrazně změnilo.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že na základě široce medializovaných omylů, polopravd a lží týkajících se pojmu terorismus je nutno v nás vyvolat strach před lidmi, které pojí jedna víra, a kteří jsou u nás ponižováni a ve své domovině dokonce zabíjeni po statisících, a to z ryze pragmatických důvodů, o nichž píši ve čtvrtém odstavci.

0
Vytisknout
14505

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2015