Sociální služby: Asocialita ze zákona?

16. 5. 2014 / Jan Beer

čas čtení 3 minuty

Zdravotně handicapovaní. Ohrožení sociálním vyloučením. Díky věku omezeni. Jak fungují sociální služby pro potřebné? Někdo říká, že jde o efektivní systém, jiný v koutku tiše pláče. Neví, komu by se svěřil...

"Nechci služby, které nabízejí úřady," šokovala mě reakce devadesátileté paní.

Už je vyzkoušela. Pracovníci sociálních služeb, kteří mají umýt nádobí, jej umyjí. A pak pospíchají za dalším klientem, aby umyli další nádobí v jiné domácnosti. Je to přirozené, když v popisu služby je mytí nádobí.

To samé se týká úklidu. Nebo nákupu. Důležité je realizovat úkon, za který je vybírán od objednatele poplatek za službu.

Handicapovaným však chybí kontakt. Zvlášť osamělým...: "Jak jste se vyspala, paní?" "Netrápí vás něco?" "Co nového jste četl?"

Možná to někomu připadá nedůležité. Je pravda, že lidský rozměr lze velmi obtížně legislativně upravit. Jaká by byla cena tohoto úkonu v tržní společnosti a podle čeho by se určovala?

Tak teď s tou paní chodím na procházky já. I na nákupy. Zadarmo a bez ceníku!

Kde jsem při svém poměrně velkém vytížení sebral čas?

Stal jsem se nestraníkem. Rozloučil jsem se se členy strany, které jsem věnoval několik hodin měsíčně. Některé mé nápady byly prý zvláštní, pro voliče údajně nepřijatelné - takže během x let, co jsem byl členem, se mi je nepodařilo prosadit. Cítím se nyní celkem fajn a mám opravdu pocit, že nějakým způsobem přispívám k životě obce, ve které bydlím.

Asi se nikdy nestanu zastupitelem, protože mě nikdo nikdy nenominuje -- ale mám pocit, že to přece vůbec nevadí!

Politici městské části Prahy, kde bydlím, mně vysvětlovali, že je hloupost zaobírat se myšlenkou tréninkového bydlení pro osoby čerstvě propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody, i když jich mají zavřeno celkem dost.

Volič by to prý nepochopil -- nevím: pokud chce být volič vystaven riziku, že bude po propuštění takového souseda vystaven nebezpečí přepadení nebo krádeže na ulici, tak to je ok. Pokud nechce, tak se musí člověku, který opouští brány věznice, prioritně zajistit možnost přespání nebo práce. Pak zločinecký soused nikoho nepřepadne ani neokradne a slušný občan/volič může být v klidu. Nepřipadá mi na této vizi nic nenormálního!

A věnovat pár minut komunikaci s klientem sociální služby? Na to prý nejsou lidi ani peníze...

V České republice se blíží komunální volby. Bylo by dobré, kdyby volič sledoval, kdo se uchází o jeho důvěru a jakým způsobem se věnuje oblastem působení, ve kterých nabízí svoji kvalifikaci. Má -- li vůbec nějakou!

0
Vytisknout
8663

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2014