KVŮLI "SLABÉ LEGISLATIVĚ" NEMOHOU REGULAČNÍ RADY DĚLAT NIC

Česká a slovenská regulační rada varují diváky před podvodnými televizními soutěžemi

5. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Diváky důrazně upozorňujeme, že vzhledem k slabé legislativě by se měli zapojení do těchto podvodných programů vyhnout. Pravděpodobnost výhry je vzhledem k zavádějícímu zadání soutěží, nejednoznačným instrukcím k jejich řešení či chybnému zveřejnění výsledků jednotlivých úloh velice nízká. Při opakovaných pokusech o uhádnutí správného výsledku mohou diváci přijít o vysoké sumy, což zjistí až po doručení telefonního účtu. Všimli jsme si dokonce i případů, kdy při řešení mimořádně jednoduchých úloh bylo do studia přepojováno jen několik volajících, kteří měnili hlasy a odpovídali záměrně nesprávně, aby nalákali na volání skutečné diváky.

Tisková zpráva

Bratislava, Praha, 5. 5. 2014

Slovenská Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a česká Rada pro rozhlasové a televizní vysílaní (RRTV) obdržely již desítky diváckých stížností na vysílání audiotexových soutěží a ezoterických pořadů. "Účel těchto pořadů -- co nejvíce vydělat na divácích -- je zjevný. Proto jsme se rozhodli společně upozornit na praktiky těchto pořadů a rizika zapojení se do nich," uvedl předseda RVR Miloš Mistrik.

Legislativa je v obou zemích rozdílná, proto regulační orgány postupují při vyřizování jednotlivých podnětů odlišně. Slovenská RVR prošetřovala jako stížnosti již 33 podnětů na audiotexové soutěže, česká RRTV takto zaevidovala 119 podnětů. Slovenský regulátor zahájil v této souvislosti s provozovateli zatím 14 správních řízení a uložil jedno upozornění na porušení zákona a několik pokut ve výši 32 000 eur.

"Ve všech případech jsme konstatovali porušení § 32 odst. 4 písm. a) zákona o vysielaní a retransmisii, dle něhož je provozovatel povinen zajistit slušnost a čestnost reklamy a teleshoppingu. Vycházíme při tom z rozhodnutí Soudního dvora EU, z něhož vyplývá, že tento typ televizních soutěží je možné posuzovat jako teleshopping," vysvětlil předseda RVR.

Předseda české RRTV Milan Bouška doplnil: "Zákon o televizním a rozhlasovém vysílání bohužel ustanovení o slušnosti a čestnosti teleshoppingu neobsahuje, proto česká Rada s provozovateli audiotexových soutěží nezahájila žádné správní řízení. Podali jsme čtyři trestní oznámení s podezřením na spáchání trestného činu podvodu."

RRTV prošetřila i 25 podnětů týkajících se ezoterických relací; RVR na Slovensku obdržela zatím jen jeden takový podnět.

Oba regulační orgány zároveň usilují i o spolupráci s dalšími institucemi, do jejichž kompetence by mohly podněty na audiotexové soutěže a ezoterické pořady spadat.

Obchodní inspekce postupují podněty s odůvodněním, že se týkají vysílání, právě RVR a RRTV; podle dostupných informací nesankcionovaly provozovatele ani za problémy s dovoláním se do studia či účtování neúměrných sum za uskutečněné hovory. Provozovatele zatím netrestaly ani policejní složky či příslušné odbory ministerstev financí dozorující hry a loterie.

"Diváky proto důrazně upozorňujeme, že vzhledem k slabé legislativě by se měli zapojení do těchto podvodných programů vyhnout. Pravděpodobnost výhry je vzhledem k zavádějícímu zadání soutěží, nejednoznačným instrukcím k jejich řešení či chybnému zveřejnění výsledků jednotlivých úloh velice nízká", uvedl Milan Bouška z RRTV.

Při opakovaných pokusech o uhádnutí správného výsledku mohou diváci přijít o vysoké sumy, což zjistí až po doručení telefonního účtu. "Všimli jsme si dokonce i případů, kdy při řešení mimořádně jednoduchých úloh bylo do studia přepojováno jen několik volajících, kteří měnili hlasy a odpovídali záměrně nesprávně, aby nalákali na volání skutečné diváky. Takové konání je ovšem těžko dokazatelné a postihovatelné. V monitorování programů však samozřejmě budeme pokračovat a vždy, když to zákon umožní, budeme provozovatele za podvody trestat," doplnil Miloš Mistrik z RVR.

Bc. Ivan Krejčí

Předseda

Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

0
Vytisknout
7128

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2014