Rusko letos přezbrojí brigádu v Leningradské oblasti raketami Iskander-M

22. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ruská raketová vojska letos obdrží brigádní raketový komplex Iskander-M. Přezbrojena jím má být 26. raketová brigáda na základně v Luze - asi 140 km jižně od Sankt Petěrburgu a přibližně 100 km východojihovýchodně od estonské hranice, vyplývá z vyjádření velitele Západního vojenského okruhu generálplukovníka Anatolije Sidorova.

Raketový systém Iskander-E měl dosah 280 km, varianta Iskander-M až 400 km - podle některých údajů ale potenciálně až 700 km nebo i více, pokud by Rusko hodlalo vypovědět dvoustrannou Smlouvu o jaderných silách středního doletu (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) z roku 1987. Dosud jsou ruské raketové brigády vesměs vybaveny mnohem méně přesným systémem Točka s dosahem 120 km.

"V roce 2014 bude přezbrojeno na novou a modernizovanou techniku 20 jednotek a vojenských útvarů. Jedna raketová brigáda bude přezbrojena raketovým komplexem Iskander-M," oznámil generál. Z odpovědi na dotaz novináře vyplynulo, že v Luze už jsou připraveny pozemní objekty pro nové rakety.

Raketa označovaná v kódu NATO jako SS-26 Stone zasahuje cíl konvenční nebo jadernou hlavicí o hmotnosti 480 kg s kruhovou odchylkou 5-7 m. Každá raketová brigáda "model 2007" má mít tři prapory vybavené dohromady 12 odpalovacími zařízeními a 48 raketami.

Podle švédských zdrojů se již nyní v Západním vojenském okruhu nachází většina ruských kapacit pro "úder z odstupu" (stand off strike), které na ostatních strategických směrech prakticky chybí, a zhruba polovina všech taktických jaderných hlavic.

0
Vytisknout
10080

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014