Selektivní přístup k lidským právům opět na pořadu dne

23. 12. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Rozsáhlá amnestie ruského prezidenta Putina, kdy prostory vězení opustí asi 25 000 osob včetně kontroverzního oligarchy Chodorkovského, aktivistů z Greenpeace či "rebelek" z Pussy Riot, a také jeho postoj k protestům na Ukrajině, přirozeně vyvolaly spoustu protichůdných reakcí. Lidé nyní spekulují, co mohlo autoritářského prezidenta přinutit k hromadnému udělení milosti, ačkoliv se o podobě amnestie hovořilo už dříve. Ve stejnou dobu si však v americké věznici na Guantánamu odpykává trest více než 80 vězňů, kteří ale na propuštění nemají nárok, přestože nebyli usvědčeni ze žádného zločinu.

Kontroverzní amnestie

Je nad slunko jisté, že moskevský autoritář nedostal náhlý záchvat altruismu ani velkorysosti, ale že jedná naprosto pragmaticky a v oparu chladného kalkulu -- při příležitosti 20. výročí vzniku nové ústavy Ruské federace, dále pak kvůli blížící se olympiádě v Soči. Nicméně tento způsob pojetí amnestie mohou kladně hodnotit lidskoprávní organizace a další aktivisté; případně by mohlo dojít alespoň k částečné limitaci excesů represivního aparátu.

Na druhou stranu kritikové Putinovy amnestie poukazují na fakt, že se na svobodu dostanou i takzvané kriminální bílé límečky, jejichž činnost představuje jeden ze zásadních problémů RF, co se ekonomického chodu Ruska týče. Tento krok může vést k posílení kapitalismu s využitím soukromého (riskantního) kapitálu -- a to s řadou neopomenutelných rizik.

Ukrajina jako trojský kůň

Další výzvou, jíž Putinova administrativa čelí, jsou západní sdělovací prostředky, včetně českých, zevrubně a úzkostlivě pitvané nepokoje na Ukrajině. Zatímco osvícení čeští intelektuálové s dýmkou v ústech mají opět jasno. Když spatří ruského medvěda na jedné straně, zatnou nevědomky pěsti a stoupne jim krevní tlak; Evropská unie je stále, přes zločinnou azylovou politiku, vnímána jako zářící louč demokracie; hráz a útočiště před ruským, africkým a orientálním barbarstvím. Masové protesty na Ukrajině zahájila všeobecná nespokojenost kvůli tomu, že prezident Janukovyč odmítl podepsat dohodu o přidružení země k Evropské unii -- a také kvůli tomu, že jeho vláda špatně vedla hospodářskou politiku země.

Se zajímavým příspěvkem na téma Ukrajina vs. Rusko nedávno přišel bývalý kandidát na úřad amerického prezidenta a kongresman Dennis Kucinich. Americký politik míní, že skutečným důvodem vedle ratifikace ekonomické dohody s EU, jež má uchlácholit obyvatele, je další expanze NATO na východ. Severoatlantická organizace zde hodlá zaujmout strategické pozice a zvýšit vojenské angažmá v regionu obecně. Tato taktika podle Kuciniche tkví v instalaci "trojského koně" v oblasti, na kterou má zálusk právě NATO.

V kostce: cílem této strategie má být oslabení ruských obranných pozic a posílení pozice NATO ve strategicky důležité oblasti, jak píše Kucinich (stačí reflektovat kontinuální drift NATO k ruským hranicím, budování "prvků ochrany" atd.) Podle Kucinichova mínění si na své obyčejní Ukrajinci rozhodně nepřijdou, ale především "bílé límce" ze zbrojařských korporací typu Lockheed-Martin, Northrop Grumman a Boeing.

Olympiáda Soči a západní pokrytectví

Západní politické špičky se téměř jako jeden muž odmítají zúčastnit zimních olympijských her 2014 v Soči, které se mají konat za dva měsíce. Bojkot olympiády v Soči oznámil německý prezident Joachim Gauck. Do Ruska nepojedou ani prezident Francie Francois Hollande a jeho ministr zahraničí Laurent Fabius. Dále nedorazí místopředsedkyně Evropské komise Viviane Redingová. Nedostaví se dokonce americký prezident Barack Obama, viceprezident Spojených států Joe Biden ani žádný člen současné americké vlády.

To vyhlíží opravdu jako tragikomická groteska zvláště poté, co se západní lídři předvedli v průběhu piety na počest zesnulého Nelsona Mandely. Nicméně někteří z těchto státníků společně s Vladimirem Putinem do Soči doopravdy nepatří -- kdyby k sobě byli nesmlouvavě přísní. Váleční zločinci, jako jsou Obama a Biden, (Hollande při svých afrických angažmá na tento status chrabře aspiruje), sami rozsévají destrukci a smrt v několika zemích, ale nikoho by nenapadlo, že by olympiádu, jež by se konala v jejich zemích, bojkotoval.

Vraťme se ještě k věznění oněch lidských bytostí, jimž není dopřáno zrcadlit se v hledáčku západních médií a které Putin skutečně propustit nemůže. Jelikož má ruský prezident Putin všech pět pohromadě, a ač jde o vypočítavé a licoměrní gesto, nemůže si dovolit propustit z kriminálu tyto vesměs nevinné "mukly":"Chelsea Manning, Albert Woodfox, Aaron Patterson, Jeremy Hammond, Cece McDonald, Jerry Koch, kubánská pětka, Clevelandská čtyřka", protože tito se v ruských káznicích nenacházejí.

0
Vytisknout
8574

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013