Sportu zdar, aneb Koryta zachovej, pane, nám i budoucím

22. 12. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nečasova vláda je opět zachráněna. Role spasitele se ujal vězeňský psycholog a exministr školství Dobeš, který právě z rozpočtu dostal "na sport" 800 miliónů korun. Za ty drobné dal v jesličkách dohromady úkolové uskupení, které má Nečasovi umožnit udržet se do řádných voleb v roce 2014.

Jaký sport mají čeští poslanci nejraději? Zjevně fotbal, specielně malou domů. Díky úterní přílepkové operaci v rámci hlasování o platech soudců, při které se opozice odhlásila a snížila tak kvórum, si poslanec nezávisle na politické orientaci přilepší řádově o 5 000 korun měsíčně. To vše v době, kdy na voličstvo, včetně sociálně znevýhodněných, dopadnou důsledky Kalouskových daňových deforem a údajné kompenzace pro ně mají charakter fíkového listu.

Odpovědný občan by měl dění na politické scéně v každém případě bedlivě sledovat i během oslav narození nejslavnějšího mučedníka západní tradice, který byl ovšem proti Dobešovi pouhým břídilem. Je přece velmi důležité, jakou ideologií a programem se vyznačují subjekty typu TOP 09, VV, LIDEM či Hnutí pro sport. Intelektuální představitelé opozice nás neustále ujišťují, že vláda je ke svým nepopulárním krokům motivována čistě ideologicky, tudíž jistě velmi záleží například i na tom, jaké sporty chce Dobeš podporovat udržením Nečase. Asi nejlépe o tom napsat tlustou knihu.

Oposmluvní opozice se ničeho neobává tolik jako autentických lidových protestů proti nepopulární politice Nečasovy vlády. Žádné ovšem nepřijdou: Všechny organizace, které by případně něco takového mohly zařídit, jsou pěkně pod kontrolou, jejich aparát pobírá tučné držhubné ve správních radách nejrůznějších akciových společností a chodí s Kalouskem na pivo. Voličstvu je tedy třeba při atrapách protestů názorně ukázat jeho naprostou bezmocnost, nechat je zanadávat si, včetně šťavnatých komentářů na stránkách alternativních periodik, a kanalizovat hněv ulice tak, aby nakonec zase znova viděla jedinou spásu ve volbách.

V nich si bude moci vybrat mezi těmi, kdo poslaneckou malou domů navrhli a podpořili, a těmi, kdo ji oposmluvní spoluprací s vládní koalicí umožňují. Mezi ty druhé samozřejmě patří i KSČM, k níž tak mnozí v krajských volbách upnuli své naděje, neboť nepochopili, že komunisté už dávno patří k politickému establishmentu, jen se to zatím nesmí říkat nahlas.

A to všechno dohromady je ovšem náramná demokratická vymoženost, který nevděčník by si jí necenil. Radujme se, veselme se, v tomto Novém roce! Vykročit rázně, vykročit rázně, levou, pravou, paži připažit...

0
Vytisknout
15736

Diskuse

Obsah vydání | 21. 12. 2012