Midžráhí nalezen na pokraji smrti

29. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Muž, který byl odsouzen za bombový atentát na americké letadlo, které havarovalo v prosinci 1988 v Lockerbie, byl nalezen v komatu v luxusní vile v severním Tripolisu. Abdelbaset al Midžráhí se občas z komatu probouzí a zůstává naživu pouze za pomoci kyslíku a kapačky, sdělují jeho příbuzní, kteří svědčili o tom, že vilu vykradli plenitelé a odnesli si všechny jeho léky.

Midžráhího našel reportér televize CNN Nic Robertson. Uvedl: "Tento muž je na prahu smrti." Midžráhího syn Khaled sdělil reportérovi: "Není tu žádný lékař, nikoho nemůžeme konzultovat a nemám telefonní číslo na nikoho."

Libyjská vzbouřenecká Národní prozatímní rada vyloučila možnost, že by byl Midžráhí znovu deportován do Británie. Ministr spravedlnosti Mohammed al-Alagi řekl: "Nebudeme vydávat žádné libyjské občany Západu. Midžráhí byl už jednou odsouzen a nebude postaven před soud podruhé. Nevydáváme libyjské občany. To dělal Kaddáfí."

Midžráhí je jediným člověkem, který kdy byl odsouzen za bombový atentát proti letadlu Pan Am č. 103, při jehož explozi zahynulo nad skotským městem Lockerbi 270 osob, převážně Američanů. Ze skotského vězení byl propuštěn dne 20. srpna 2009 poté, co lékaři uvedl, že má rakovinu prostaty a že zřejmě do čtvrt roku zemře.

Skotská vláda a komunální úřad v okrese East Renfrewshire vydaly o víkendu prohlášení, v němž se praví: "Podmínky Midžráhího propuštění nebyly porušeny. Jeho zdravotní stav odpovídá stavu člověka, který trpí posledními etapami rakoviny prostaty. Spekulace o Midžráhím z posledních dnů byla kontraproduktivní, zbytečná a špatně informovaná."

Výroky mluvčího nové libyjské Národní prozatímní rady zřejmě také znamenají, že Libye nevydá ani diplomata, který r. 1984 vystřelil na ulici z libyjského velvyslanectví v Londýně a usmrtil policistku Yvonne Fletcherovou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8896

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2011