Izraelské jednotky střílely na protestující v Sýrii; hlášeno 20 obětí

6. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Izraelské jednotky v neděli střílely na propalestinské demonstranty, kteří se snažili proniknout přes syrskou hranici na Golanských výšinách. Přitom údajně zabily 20 osob a mnoho jich zranily. Za poslední měsíc šlo již o druhý výbuch násilí v tomto příhraničním regionu.

Střety probíhající v době výročí arabské porážky v Šestidenní válce v roce 1967 vedly k obvinění ze strany Izraele, že se Sýrie snaží zorganizovat tyto protesty, aby odpoutala pozornost od potlačování protirežimní opozice. Účastníci pochodu zorganizovaného prostřednictvím sociální sítě Facebook po cestě k hranici minuli syrská strážní stanoviště i stanoviště OSN.

Lidskoprávní organizace informují, že síly prezidenta Bašára Assáda během víkendu na severu Sýrie zabily nejméně pětadvacet lidí a dalších pětašedesát aktivistů bylo v pátek usmrceno ve městě Hama v centru země. Podle deníku Guardian zažila Sýrie jeden z nejkrvavějších víkendů od začátku prodemokratického povstání, a to navzdory pokusu vlády zabránit šíření informací o demonstracích vypnutím internetu ve větších městech.

Od začátku března bylo v Sýrii usmrceno více než 1200 osob a nejméně 10 000 osob je vězněno.

Syrská strana nijak nekomentovala skutečnost, že protestujícím v Golanských výšinách bylo dovoleno dojít až na hranici, podle všeho bez zásahu úřadů. Syrská státní média - stejně jako televize BBC - záležitost prezentovala jako spontánní povstání palestinské mládeže z nedalekého uprchlického tábora.

Státní televize po setmění informovala, že na hranici dojde k blokádě v sedě na blíže neurčenou dobu, a že na cestě jsou další tisíce protestujících.

Protesty začaly zhruba v 11 hodin a zúčastnilo se jich několik desítek mladých lidí, kteří přicestovali autobusy. Během dne protesty zesílily.

K večeru se akce účastnilo více než 1 000 osob, které se pohybovaly kolem, modlily se vyvolávaly hesla nedaleko pozic izraelských jednotek. Izraelská armáda poslala posily včetně tuctu obrněných vozidel a džípů.

Malá skupina mladých se prostříhala nedávno zesíleným plotem z ostnatého drátu a pronikla do zákopu uvnitř nárazníkové zóny asi 20 m od hlavního pohraničního plotu. Izraelské jednotky na mladé aktivisty seskakující do zákopu opakovaně střílely. K večeru Izraelci s úmyslem rozehnat dav ostřelovali protestující velkými dávkami slzného plynu. Stovky lidí v panice uprchly a asi dvacítka lidí ležících na zemi byla ošetřena.

K podobným událostem došlo již v květnu u příležitosti výročí vzniku Izraele a vyhnání Arabů (nakby), kdy izraelské jednotky při střetech na syrských a libanonských hranicích zabily více než tucet lidí. Nedělní nepokoje připomínaly výročí porážky v Šestidenní válce (naksa). V tomto konfliktu Izrael obsadil Golanské výšiny, Západní břeh Jordánu, Gazu a Sinajský poloostrov.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6526

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2011