Jazykový koutek poslankyně Němcové

6. 6. 2011 / Petr Uhl

čas čtení 3 minuty

Budou volby nové, nebo předčasné? I to bylo předmětem polemiky před časem v nedělní Partii televize Prima, jíž se zúčastnili moderátor Jan Punčochář -- mimochodem asi nejserioznější a nejvzdělanější televizní moderátor v této zemi --, Miroslava Němcová z Nečasova "čistého" křídla ODS a za demokratičtější část Sněmovny Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM.

Současná česká korupční vláda nemá mandát pro žádné reformy

6. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Když se řekne, že reformy odmítá 80% obyvatel (formulace "80% Čechů", použitá v nacionalisticky a proklausovsky orientovaných Lidových novinách, je nechutná, neboť právoplatnými občany, voliči a daňovými poplatníky v tomto státě jsou i Slováci, Romové, Poláci, Vietnamci, Němci, a onen průzkum veřejného mínění jistě nebyl dělán na základě národnostního klíče...), mohlo by to znamenat, že vláda dělá prostě nepopulární, ale potřebná, opatření.

Od rozhořčení k přímé demokracii

6. 6. 2011

čas čtení 10 minut

Během týdne, který předcházel místním a krajským volbám 22.května, se v městech po celém Španělsku a v zahraničí konaly nenásilné protesty, jichž se zúčastnily tisíce osob. Tyto protesty pokračují dodnes. Dostalo se jim mnoha názvů, vycházejících z jmen platforem, které je iniciovaly a z názvů, které byly použity při jejich definici na sociálních sítích a v tisku: Skutečnou demokracii Teď, Hnutí 15. května, Rozhořčení, #spanishrevolution, táborsol, vyjdinanáměstí, neodcházíme, yeswecamp... Jedná se o horizontálně uspořádané hnutí občanů zastupujících výhradně samy sebe, kteří se rozhodli shromáždit se mimo rámec odborů či politických stran, aby protestovali a debatovali, napsal historik Juan Luis Simal.

Španělé v Praze demonstrují za skutečnou demokracii

6. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

15. května se ve Španělsku zrodilo občanské hnutí, které ve světle nadcházejících regionálních a místních voleb, které se konaly 22. května, vyzvalo občany k protestům proti korupci v politice, nezaměstnanosti a ekonomické situaci v zemi. Pod jménem "Skutečná demokracie teď" a bez napojení na jakoukoliv politickou stranu nebo odbory se na náměstích shromáždily tisíce občanů, aby vyjádřily svou nespokojenost a společně hledaly řešení. Ve městech a čtvrtích vznikly občanské sněmy a lidé začali rozhodovat o své budoucnosti. Slogan "Rozhořčení!" (inspirovaný stejnojmennou knihou francouzského filozofa Stéphana Hessela) vyzýval společnost k tomu, aby měla víru v sama sebe a aby nechala zaznít svůj hlas. Jiný svět je možný a změna je v našich rukou.

26752

Mělo by to dělat víc lidí

6. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 9 minut

Petr Bílek, Mikešova aféra a jiné případy: Kapitoly o zaneřáděném kulturním prostoru. Pistorius & Olšanská, Příbram 2011, ISBN 978-8087053-61-4, 144 stran

Petr Bílek profesor české literatury na Karlově univerzitě, píše od roku 2007 pravidelné komentáře do časopisu A 2, zabývající se aktuálními problémy české literatury, školství a kultury. Pětatřicet těchto přibližně třístránkových textů nyní vyšlo knižně.

Bílek se v předmluvě přiznává, že tyto texty píše, protože si myslí, že je nesmírně důležité systematicky kultivovat veřejný prostor, "a to především v jeho kulturní a vzdělávací složce". Potíž je, že to v ČR skoro nikdo nedělá, a že je toho zapotřebí jako soli, neboť blbost v kulturní a vzdělávací složce v ČR skutečně kvete, jak to dokazují právě Bílkovy komentáře.

Jsou to samozřejmě texty ke dni, ale mělo by se jim dostat daleko větší společenské pozornosti. Jejich společným jmenovatelem je kultivované upozorňování na neuvěřitelné nehoráznosti, k nimž v českém kulturním prostoru dnes dochází - na zřejmě nezadržitelný úpadek kultury a školství. Protože slabý hlas autorův, publikovaný v časopise, který má jen pár stovek čtenářů, asi moc nezmůže, mohou tyto chytré texty působit na čtenáře hodně pesimisticky.

Není tomu ale tak: věděl jsem, že Bílek je vzdělaný a inteligentní autor, který umí psát. Neuvědomoval jsem si však, že má velký smysl pro humor. Čtenář se opravdu pobaví. Uvidíte, publikuju zde níže pár stručných ukázek, které mě zaujaly.

Vidličkou a nožem

6. 6. 2011 / Přemysl Janýr

čas čtení 2 minuty

Snažím se mladším přátelům předávat zkušenost, že rychle houstnoucí frekvence politických skandálů, rozpad loajality a otevřené boje uvnitř vládnoucích struktur, házení bahnem a úpadek politické kultury až se tají dech nejsou příznaky degenerace národa, ale průvodními příznaky rozkladů našich politických systémů. Máme těch zkušeností víc, než kdo jiný, bylo tomu tak koncem osmdesátých, šedesátých i třicátých let a i poslední mediální přestřelku mezi Jiřím Grušou a Václavem Klausem je třeba s pobavením vnímat v tomto kontextu.

Konzervativní hodnoty Arnieho Schwarzeneggera

6. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Život je plný paradoxů. Jedním z nich je ten, že svalnaté tělo se pokládá v posledních letech za symbol mužnosti, za ztělesnění dobrých vlastností. Mnoho mužů tzv. "posiluje", snaží se, aby vypadali jako gorily, jako baroví vyhazovači anebo jako filmový hrdina Arnold Schwarzenegger. Chudý rakouský chlapec Arnie přišel do Ameriky a makal na sobě, dřel, vypracoval se.... lidi zírali na jeho svaly a obdivovali ho.

Kde se ztratila povědomost o Plútarchových Životopisech slavných Řeků a Římanů, kde se rozebírá to, jaké vlastnosti dělají z mužů muže opravdu velké? Svaly mezi nimi nejsou.

Britská vláda varuje odbory:

Uskuteční-li se generální stávka, schválíme protiodborový zákon

6. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Liberálnědemokratický ministr pro podnikání Vince Cable se chystá varovat šéfy britských odborových svazů, že pokud zorganizují stávky proti vládním škrtům, vláda schválí zákony, které ztíží odborům možnost organizovat stávky.

Je to první otevřené přiznání od ministra současné britské vlády, že vláda nevylučuje možnost změny zákonů ve snaze zabránit množství stávek.

Britská vláda nyní vyjednává s odbory o nové důchodové dohodě pro státní zaměstnance. Je to jediná otázka, kterou řeší všechny odborové svazy společně a ta by mohla vést k společné stávce. Ministři odmítají zvýšit státní příspěvky na důchodové zabezpečení zaměstnanců. Mohlo by to vést ke generální stávce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rampula, Diag Human a mlčeti zlato

6. 6. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 4 minuty

Pokud se dnes v Čechách někdo nebo něco stane objektem mediální štvanice, měl by každý, kdo je alespoň trochu obdařen kritickým rozumem, zpozornět. Příkladů odůvodňující předběžnou opatrnost je z poslední doby více než dost.

O občanské rozpočtové zodpovědnosti

6. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Není to tak dávno, co nás média pravidelně informovala, jak si stojíme ve srovnání s ostatními zeměmi západní Evropy. I když jsme se smířili, že nelze v horizontu jedné generace dosáhnout úrovně těch nejvíce vyvinutých ekonomik, přece jen jsme se těšili z možnosti dohnat životní úroveň v Portugalsku či Řecku. Irský hospodářský zázrak, stejně jako výlet na Island, byl nabízen jako příklad nejvyšší atraktivity. Opusťme však zmíněné putování mezi severní Skyllou a Charibdou. Otázka dne zní: Kde ještě ušetřit? Přece nelze žít na dluh, kazit a projídat budoucnost našim mladým...

Dopad německého odstoupení od jaderné energetiky

6. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 26 minut

V nedávném článku "Es wird schon wieder besser!" si Karel Dolejší dělal legraci z odhadu Petra Nečase. Ten při nedávné návštěvě Německa prohlásil, že bez včasné dostavby dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín stoupne díky německému odstoupení od jaderné energetiky během následujících deseti let cena elektřiny v České republice o třicet procent. Souhlasím s Karlem Dolejším, že predikce vývoje cen elektřiny nejen v Německu závisí na konkrétním průběhu nahrazování jaderných zdrojů v této zemi a ten je otevřený. Je mi také jasné, že se u Petra Nečase dominantně jednalo o politické prohlášení. Na druhé straně si ovšem na rozdíl od Karla Dolejšího myslím, že nepoměr mezi naší velikostí, a to i ekonomickou, a silou našeho nejbližšího souseda je takový, že dopady jeho rozhodnutí o odstoupení od jaderné energetiky na nás budou poměrně dramatické. Dokonce bych si tipl, že odhady Petra Nečase patří k těm ještě relativně střízlivým a nízkým. Dovolím si také tvrdit, že německé rozhodnutí bude mít značný dopad na energetiku v celé Evropské unii.

Dva české divy

6. 6. 2011 / Michal Rubáš

čas čtení 4 minuty

Nedávno, krátce po japonském zemětřesení, přerušil Radiožurnál svůj veřejnoprávní proud hudby a sdělení pro tenisty a lyžaře, aby informoval o nekontrolovatelné katastrofě a přinesl bleskové vyjádření českého jaderného experta, který veřejnost ujišťoval, že japonské pobřežní jaderné elektrárny jsou na zemětřesení připraveny a obavy laické veřejnosti z radioaktivního zamoření nejsou na místě. Poté, co se ukázalo, že atomová zařízení v technologicky nejvyspělejší zemi světa byla experty bezpečně dimenzována na zemětřesení přesně o 10 procent slabší a záplavovou vlnu o několik metrů nižší, než jaká byla letošní realita, přišli čeští jaderní odborníci alespoň s náhradním tvrzením, že v Česku se nic podobného stát nemůže.

Elektřina v Německu je o 30 procent levnější

6. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Chtěl bych jen poznamenat k článku pana Karla Dolejšího ze dne 2.6.2011 "Es wird schon wieder besser!", že na FAZ je uvedena kalkulačka EURO/kWh, podle které je současná cena v Německu proti naší pro domácnosti o cca 30% levnější. Za kolik asi prodává ČEZ naši elektřinu do Německa? ptá se Zdeněk Fendrych

26749

V Arizoně vzniká na troskách ekonomického kolapsu směs radikálního neoliberalismu, etnické perzekuce a politického násilí

6. 6. 2011 / Greg Evans

čas čtení 11 minut

Fakt, že Arizona nemá mnoho obyvatel a je v mnohých ohledech zastíněna svým sousedem Kalifornií -- hlavní a zároveň největší arizonské město Phoenix je někdy nazýváno "největším předměstím Los Angeles" --, znamená, že zprávy o vnitřní politice státu normálně nepřekročí jeho hranice. V současné době je však všechno jinak. Už když jsem tento článek v prvních lednových dnech začínal psát, byly články o arizonské politice k vidění na obálkách celostátních časopisů, jako je Harper's nebo Progressive. Ale když byla 8. ledna v Tucsonu postřelena arizonská kongresmanka Gabrielle Giffordsová, zaměřil na Arizonu a její politiku pozornost celý svět.

>

Jaké postavení má vlastně homosexualita ve společnosti?

6. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Herci Lukáši Vaculíkovi se dostalo zadostiučinění, když Nejvyšší soud uznal zprávu bulvárního časopisu Pestrý svět, podle kterého je herec homosexuál, za vymyšlenou. Soud rozhodl udělit časopisu pokutu 300 tisíc korun a veřejnou omluvu. U soudu se totiž prokázalo, že všechny údaje v článku byly nejen vymyšlené, ale nikdo nevěděl, kdo článek napsal, nikdo neznal zdroje, na kterých byly informace postavené.

SMOLENSK:

Polský Tupolev byl bez šancí! Známe tajemství experimentu

5. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Proč se nepodařilo pilotům Tupoleva, který se zřítil u Smolenska, v posledních vteřinách zdvihnout letadlo na bezpečnou výšku? Došli jsme k tajemství pokusu s dvojčetem Tu-154, provedeného nedávno v Polsku.

V letadle, v době vyšetřování posledních chvil tragického letu, se nezapnulo tlačítko "odvrat !" A to znamená, že stejně to mohlo být 10. dubna 2010. Piloti neměli šanci na záchranu, protože z prostoru nad ruským letištěm - kde nebyl moderní ILS -- chtěli odletět pomocí autopilota.

A ten se nezapojil.

Když dva dělají totéž, nemusí to být totéž, i když to totéž je

5. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Příběh první:

V našem místním regionálním čtrnáctideníku mne zaujal rozhovor jeho šéfredaktora s představitelkou oponentního občanského sdružení v jisté kauze, týkající se vybudováním, tedy realizací průmyslové zóny. Zmíněná představitelka občanského sdružení zastupuje občany, kteří jednak s realizací průmyslové zóny nesouhlasí, nebo k ní mají různé výhrady. Na základě těchto poznatků občanské sdružení zorganizovalo podpisovou akci v petici, ve kterém měli občané vyjádřit svůj názor na průmyslovou zónu.

Diskriminace v českých školách?

5. 6. 2011

čas čtení 9 minut

Tak nás zase někdo kritizuje, že diskriminujeme některé žáky. Neplníme jakési úmluvy. Promluvím za ty, kteří pracují v oboru speciálního školství.

Nejdříve obecné shrnutí speciálně pedagogické péče v naší republice. Během posledních 20ti let došlo k velkému posunu v péči o různě "postižené" děti. Nerada toto slovo používám, protože je často velmi špatným způsobem prezentováno médii. Ale budiž. Mnoho dětí, které dříve nemohly z důvodů svého hendikepu být na základních školách, je nyní do těchto škol zařazováno. Jsou to ponejvíce různě tělesně postižení a zdravotně postižení. Jejich integrace je nejjednodušší. Většinou stačí mít odpovídající pomůcky (schodolezy, výtahy, upravené bezbariérové prostory, ortopedické pomůcky). Zde opravdu většinou stačí dobrá vůle pedagogů, trocha více peněz ze strany zřizovatele školy a je postaráno, píše Jana Karvaiová.

Akademici z Oxfordu a Cambridge se snaží donutit k rezignaci anglického ministra pro vysoké školy

5. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Davidu Willettsovi, anglickému ministru školství pro vysoké školy, hrozí vyjádření nedůvěry od univerzitních profesorů na čelných anglických univerzitách v Oxfordu a v Cambridgi. Profesoři požadují, aby byl Willets odstraněn z úřadu.

Willettsův bývalý profesor ekonomie se vyjádřil, že v "něho nemá důvěru".

Akademické správní rady obou univerzit se připravují zorganizovat hlasování, které má požadovat odvolání Willettse z ministerského úřadu. Na anglických univerzitách totiž roste neklid v důsledku toho, že anglická vláda ztrojnásobila univerzitní školné a také v důsledku nedávných vládních oznámeních týkajících se univerzitního školství.

O DSK nejde. Sám Mezinárodní měnový fond by měl jít před soud

4. 6. 2011

čas čtení 6 minut

Někdy je nejvýmluvnější mlčení. Nejdůležitější fakta se často skrývají za každodenním šumem, nepozorována a nediskutována. A tak skutečnost, že bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn jde před soud kvůli údajnému znásilnění pokojské v newyorském hotelu je právem důležitou zprávou. Avšak představte si, že by prominentní postava nebyla obžalována ze znásilnění pokojské, ale z toho, že jí způsobila smrt hladem, a to včetně jejích dětí, rodičů a tisíců dalších lidí. To je to, co MMF v nedávné době nevinným lidem způsobil. To je to, co způsobí znova, pokud ho netransformujeme k nepoznání. Avšak o tomhle se mlčí, napsal v deníku The Independent Johann Hari.

Skupina význačných světových osobností usiluje o zrušení zákazu narkotik

4. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Nefunguje to. Nikdy to nefungovalo. V současné formě takzvaná "válka proti drogám" nijak nepřispívá k omezení protizákonných narkotik a úřadům se vůbec nedaří zabránit každoročnímu zabíjení statisíců lidí v důsledku mezinárodního obchodu s narkotiky.

To tvrdí panel světových vedoucích představitelů, který tento týden zveřejnil svůj požadavek, aby byly - nejradikálněji za celé půlstoletí - změněny protidrogové zákony.

Julianu Assangovi byla udělena cena Marthy Gellhornové

3. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Julianovi Assangovi byla udělena letošní cena Marthy Gellhornové za novinářskou práci.

Martha Gellhornová byla slavná válečná reportérka z druhé světové války a manželka Ernesta Hemingwaye. Jan Čulík ji v devadesáti letech interviewoval v Londýně r. 1997, když jí bylo 89 let. Ptal se jí na její cesty do Československa během mnichovské krize v roce 1938 ZDE. Gellhornová zemřela na jaře 1998. Podrobnosti o Gellhornové v češtině ZDE.

Cena Marthy Gellhornové se uděluje novináři, "jehož práce pronikla za konvenční verzi událostí a sdělila nepříjemnou pravdu, která odhalila propagandu establishmentu, neboli 'oficiální kecy', jak tomu říkala Martha Gellhorn.

Wikileaks, uvedla porota, poskytly veřejnosti více exkluzivních informací než si většina novinářů dovede představit. Bylo to prozrazení pravd, které osvobodilo a dalo moc lidem po celém světě. Jako vydavatel a editor představuje Julian Assange to, na co kdysi bývali novináři hrdí - je odvážný, rozhodný, nezávislý, skutečný zastánce lidí, ne moci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Opravdu byli Srbové pouhými nevinnými oběťmi?

3. 6. 2011 / Jan Čihák

čas čtení 11 minut

Text zaslaný panem Dvořákem je dokonalou ukázkou textů a názorů šířených kazateli velkosrbských pravd, do něhož jsem se obouval ve svém posledním článku: "Podle nich jsou Srbové největšími oběťmi Jugoslávie i jejího krvavého rozpadu, všichni nesrbové se prý spikli s cílem Srby konečně pobít a vyhubit. Oni Srbové vlastně hrozně trpěli už v té Jugoslávii, "krvavý pes" Tito je týral, kde mohl, prostě hrůza a žalář srbského národa to bylo, ta prašivá "Juga"."

Generál Mladić, Srebrenica a lži

3. 6. 2011 / Václav Dvořák

čas čtení 42 minut

Motto:
"Mezinárodní soudní dvůr pro zločiny v bývalé Jugoslávii v Haagu
ctí presumpci neviny obžalovaného,
dokud se svědecky či jinak nedokáže,
že obžalovaný je Srb."
Zatčení generála Ratka Mladiće a chystaný proces v Haagu neuzavírají historii bosenské války, ale znovu ji otevírají. Bude pro nás dobrou příležitostí si zopakovat, proč k ní vlastně došlo a kdo ji způsobil. Stejně tak nezavírají poslední kapitolu "srebrenického zločinu", ale naopak ji opět otevřou. Kdo bude pozorně sledovat proces v Haagu, stejně jako před tím proces s Miloševićem a současné procesy se Šešeljem a Karadžićem, jistě si uvědomí nápadnou podobnost mezi těmito procesy a politickými procesy ve stalinské Moskvě v letech 1936-1938 či vykonstruovanými procesy s "protistátními centry", "třídními nepřáteli" v padesátých letech nebo pozdější soudy s disidenty u nás. Věřím, že vnímavá česká veřejnost nepodlehne propagandě šířené převážnou částí českých médií a po zkušenostech s totalitou stále dokáže číst i mezi řádky a přemýšlet vlastní hlavou.

Politické rozpaky Baracka Obamy

3. 6. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Prezident Spojených států je považován za nejmocnějšího jednotlivce, jakého kdy znal moderní svět. Barack Obama ke své lítosti zjišťuje, že má pořád nesmírnou moc škodit, ale ve skutečnosti nemá žádnou moc činit dobro. Myslím, že si to uvědomuje a neví, co s tím dělat. Faktem je, že s tím může dělat velmi málo.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

31601