Spojené státy potvrdily, že nezveřejní fotografii usmrceného Usámy bin Ladina

5. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Obamova vláda potvrdila, že nezveřejní fotografii bin Ladinovy mrtvoly, i když několik neautorizovaných fotografií mrtvol z bin Ladinovy rezidence zveřejněno bylo.

Tyto znepokojující fotografie, které vydal Reuter, avšak které Bílý dům neschválil, dokazují, že američtí vojáci použili při své razii v pondělí ráno extremního násilí. Dva muži leží v loužích zaschlé krve, třetí leží z rukama přes hlavu. Kolem jsou rozházené zbytky zařízení domu před útokem Američanů, počítačové kabely, ložní prádlo, malý hrnek a pistole z umělé hmoty.

Tyto fotografie byly zveřejněny, zatímco Obamova vláda tvrdí, že usmrcení bin Ladina bylo legální a nebyla to poprava. Lidskoprávní organizace a mezinárodní právníci naléhali na Bílý dům, aby zveřejnil další podrobnosti razie do bin Ladinovy rezidence.

Americký generální prokurátor Eric Holder uvedl, že usmrcení bylo ospravedlnitelné a že kdyby se bin Ladin pokusil vzdát, americké jednotky by ho zajaly živého.

Mezitím uvedl vysoký činitel pákistánských výzvědných služeb, že jsou členové bin Ladinovy rodiny ve vazbě v Pákistánu, včetně bin Ladinovy jemenské manželky a jeho dvanáctileté dcery, která prý tvrdí, že její otec byl v její přítomností chladnokrevně zastřelen.

Pákistánský výzvědný činitel nepotvrdil zprávu televize al-Arabiya, že dcera tvrdí, že Američané bin Ladina nejprve chytili a pak zastřelili.

George Little, mluvčí CIA, popírá, že americké jednotky nejprve bin Ladina zajaly a teprve pak ho zastřelili.

Otázky o tom, zda bylo usmrcení bin Ladina legální, sílí, poté, co v úterý Bílý dům přiznal, že bin Ladin nebyl ozbrojen.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney odmítl o stříletí v Abbotabadu poskytnout další informace. Obamova vláda byla zatlačena do defenzívy poté, co nabídla rozporné informace o tom, co se stalo. Na otázku, zda na vojáky, kteří usmrtili bin Ladina, někdo střílel, odpověděl Carney, že Bílý dům už poskytl dost podrobností a že další podrobnosti by ohrozily příští operace.

Na otázku, zda bylo zabití bin Ladina legální, odpověděl Carney, že bylo v souladu se zákony o válečných konfliktech a že kdyby se bin Ladin vzdal, byl by zajat naživu.

Andrea Prasow, washingtonská mluvčí pro Human Rights Watch uvedla: "Zastáváme názor, že nemáme dost informací, abychom mohli rozhodnout, zda bylo usmrcení bin Ladina v souladu se zákony. Doufáme, že americká vláda poskytne podrobnější informace o tom, co se stalo, abychom mohli pochopit, zda to bylo podle zákona podle mezinárodního humanitárního práva - takzvaného válečného práva - anebo podle zákona o lidských právech."

Philippe Sandsová, profesor z University College v Londýně řekla: "Jestliže tam nikdo jiný nebyl, jestliže ho měli obklíčeného v místnosti a nebyl ozbrojený a jestliže měli budovu zajištěnou, pak to vypadá hodně špatně." Dodal ale, že podle "doktríny nutnosti" lze akci omluvit, pokud to byla jediná možnost jak ochránit základní zájem jako životy velkého množství občanů.

Benjamin Ferencz, americký právník, který byl americkým prokurátorem při norimberských procesech se zeptal, zda bylo zabití bin Ladina ospravedlnitelnou obranou, anebo předem připravenou politickou vraždou. Domnívá se, že měl být bin Ladin postaven před soud. Ferencz, 92, řekl: "Zdá se mi, že skupina vysoce vycvičených, těžce ozbrojených vojáků našla starce v pyžamu a zastřelila ho ranami do prsou a do hlavy a to hraničí s vraždou. I Herman Göring měl právo na soudní proces."

Bojové předpisy americké úderné jednotky by neposkytly Usámovi možnost se vzdát. Americký vládní poradce pro otázky terorismu John Brennan řekl v rozhovoru s televizí Fox, že se mohl vzdát pouze v případě, že byl tým přesvědčen, že nezosobňuje hrozbu a že nemá pod oděvem bombu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6662

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011