Český tisk se včera blamoval titulky "Smrt v přímém přenosu"

5. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Šéf CIA ve středu přiznal, že nebyl k dispozici přímý přenos americké razie do rezidence Usámy bin Ladina (český tisk se včera blamoval titulky na první straně "Smrt v přímém přenosu".)

Leon Panetta, šéf CIA informoval o tom, že na 25 minut došlo k přerušení přenosu z kamer umístěných na helmách amerických speciálních jednotek, které prováděly razii.

Bílý dům vydal fotografii, na níž to vypadá, jako že americký prezident a jeho poradci sledují razii přesně, jak probíhala. Ve skutečnosti vůbec nevěděli, co se v Usámově rezidenci děje.

V rozhovoru s americkou veřejnoprávní televizí PBS přiznal Panetta: "Jakmile vešly ty jednotky do budovy, mohu vám říci, že nastalo období asi 20-25 minut, kdy jsme opravdu nevěděli, co se přesně děje. A zavládlo skutečné napětí, jak jsme čekali na informace. Mohli jsme sledovat přístup k budově, ale neměli jsme přímý přenos provádění operace samotné, když vojáci procházeli rezidencí."

Panetta také sdělil PBS, že rozhodnutí usmrtit bin Ladina učinil šéf amerického komanda a nikoliv prezident Obama.

Panetta uvedl: "Existovala pravomoc bin Ladina usmrtit. A zjevně, podle bojových pravidel, kdyby býval dal ruce vzhůru, vzdal se a nepředstavoval hrozbu, tak by ho zajali. Ale měli plnou pravomoc ho usmrtit.

Upřímně řečeno, myslím, že neměl moc času cokoliv říct. V té budově pokračovala přestřelka. A když se dostali až do třetího patra a našli bin Ladina, myslím, že americké komando jednalo ve zlomku vteřiny."

Prezident se dověděl, že akce proběhla úspěšně, teprve poté, co velitel komanda slyšel v rádiu slovo "Geronimo", což znamenalo, že vojáci bin Ladina usmrtili.

Neexistence videozáznamu z razie vedla k vzniku rozporných zpráv o tom, k čemu v domě ve skutečnosti došlo. Podle pákistánských úřadů tvrdila jedna z bin Ladinových dcer, která byla během razie přítomna, že komando bin Ladina nejprve zajalo a pak usmrtilo.

Generálplukovník Asad Durani, bývalý šéf pákistánské rozvědky ISI uvedl, že je "nepředstavitelné", že by pákistánská vláda nevěděla, že Američané podnikají na budovu Usámy bin Ladina nájezd. Tvrdil, že povědomí o té razii Pákistán popírá, aby nevyvolal v zemi bouře.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12718

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2011