Německo, Francie a Británie pochybují, že to Írán s omezením jaderných kapacit myslí poctivě

12. 9. 2022

čas čtení 3 minuty
Německo, Francie a Británie vyjádřily pochybnosti o upřímnosti podpory Íránu pro dohodu, která by omezila jeho jaderné kapacity.

Německo, Francie a Británie v sobotu vyjádřily obavy ohledně závazku Íránu oživit íránskou jadernou dohodu z roku 2015.

Tři evropské země, známé jako E3, uvedly, že Teherán znovu otevřel samostatné otázky týkající se jeho "právně závazných mezinárodních závazků podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) a jeho dohody o zárukách NPT uzavřené s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE)".

Přestože jednání mezi zástupci Evropské unie, Spojených států a Íránu s přestávkami pokračují již několik měsíců, jednání již v březnu ztroskotala na několika otázkách.

Jedním z problémů bylo teheránské naléhání, aby MAAE, jaderný dozorčí orgán OSN, uzavřela své šetření týkající se stop uranu.

Ale evropské země tvrdí, že nejnovější požadavek související s dohodami o Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT) vyvolává obavy ohledně upřímnosti Íránu při podpoře dohody.

"Tento poslední požadavek vyvolává pochybnosti o záměrech a odhodlání Íránu k úspěšnému výsledku JCPOA," uvedly země v prohlášení.

"Naše pozice zůstává jasná a neochvějná. Írán musí plně a bez prodlení v dobré víře spolupracovat s MAAE," uvedli.

Írán označil prohlášení za "nekonstruktivní"

Íránská státní média uvedla, že Násir Kanaani, mluvčí íránského ministerstva zahraničí, prohlásil, že prohlášení vydané evropskými zeměmi bylo "nekonstruktivní".

"Třem evropským zemím se doporučuje, aby hrály aktivnější roli při poskytování řešení k ukončení těch několika neshod, které přetrvávají," řekl Kanaani podle íránských médií.

Dohoda s Íránem, formálně nazývaná Společný komplexní akční plán (JCPOA), byla uzavřena v roce 2015 mezi Íránem a USA, Británií, Francií, Čínou, Ruskem a Německem.

Obavy ohledně zásob obohaceného uranu v Teheránu

Teherán opakovaně žádal MAAE, aby upustila od tvrzení o jeho jaderné síti. V červnu IAEA kritizovala Írán za to, že nedokázal vysvětlit stopy uranu nalezené na třech nedeklarovaných místech.

Rada guvernérů MAAE se sešla začátkem tohoto týdne a ve středu oznámila, že íránské zásoby uranu jsou obohaceny až na 60 %, což je blízko úrovni umožňující výrobu jaderných zbraní. Řekli, že zásoby Teheránu se rozrostly a pokud se dále obohatí, mohly by být použity pro jadernou bombu.

Írán popírá, že by měl jaderné ambice, ale západní mocnosti o tom nejsou přesvědčeny. MAAE uvedla, že Teherán ještě nevysvětlil původ částic uranu.

Co byste měli vědět o jednáních o dohodě s Íránem

Írán začátkem tohoto měsíce uvedl, že předložil svou nejnovější odpověď na text navržený Evropskou unií k obnovení dohody výměnou za osvobození od ekonomických sankcí USA, EU a OSN.

Írán svou odpověď nezveřejnil, ale americký ministr zahraničí Antony Blinken v pátek prohlásil, že poslední íránská odpověď je krokem "zpět".

Řekl také, že Washington "nebude souhlasit s dohodou, která nesplňuje naše základní požadavky."

Prohlášení tří evropských mocností přišlo v sobotu, den po americkém hodnocení. Evropské země ve svém prohlášení uvedly, že nejlepší cestu vpřed budou konzultovat s mezinárodními partnery.

Bývalý americký prezident Donald Trump v roce 2018 od dohody odstoupil a znovu zavedl sankce proti Íránu, ale existovaly naděje, že by ji mohl oživit prezident Joe Biden, který dohodu podporuje.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3983

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2022