Rusko: Na frontu má odjet až 50 000 vězňů

12. 9. 2022

čas čtení 1 minuta
Jevgenij Prigožin, který v minulosti organizoval soukromé vojenské společnosti, údajně řekl ruským zajatcům, že chce naverbovat až 50 000 z nich do bojů na Ukrajině, aby tam zajistil ruské vítězství, uvádí Olga Romanovová, šéfka organizace Rusko za mřížemi.

Tento program, který postrádá právní sankci, ale má Putinův souhlas, probíhal ještě před začátkem války, ale nyní je přihlášeno jen asi 5 000 vězňů, mnozí v naději na vysoký plat a všichni se slibem, že jim budou zmírněny tresty.

Část tohoto náborového úsilí je individuální, ale většinou jde o tábor po vězeňském táboru, kdy věznitelé oznamují, že tábor musí být přestavěn a že vězni si musí vybrat mezi přemístěním ještě dále od svých domovů či službou v soukromých vojenských společnostech a mít šanci na svobodu.

I když je počet zúčastněných lidí stále malý, služba FSB se snažila zahalit program roušku tajemství, aby nevyvolal hněv nebo obavy z toho, jak se tito lidé budou chovat v armádě nebo po jejich službě. Podle Romanovové bylo jejím vyšetřovatelům vyhrožováno vykonstruovaným obviněním, pokud se budou touto záležitostí nadále zabývat.

V důsledku toho jsou informace o programu stále vzácné a ve většině případů jsou neoficiální, ale je jasné, že tento program nabírá na obrátkách a že pokud budou ruské síly na Ukrajině nadále trpět ztrátami současným tempem, podíl tamních sil rekrutovaných z kriminálních živlů v Rusku bude jen přibývat.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4195

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2022