O kolapsu mezinárodního postavení Ruska

7. 9. 2022

čas čtení 2 minuty
Putinova válka na Ukrajině a způsob, jakým se Rusko vůbec chovalo pod jeho vládou, podkopaly současný mezinárodní systém a zahájily jeho velkou transformaci, v níž Ukrajina hraje zvláštní roli jako dnešní morální vůdce svobodného světa a budoucí vítězná síla, napsali redaktoři serveru Grani.

Nejautoritativnější mezinárodní organizace prošly obdobím hanby a bezmoci a je třeba vybudovat nový mezinárodní řád. Hlavní je, že to bude svět bez teroristické Ruské federace, která se snaží zničit jakákoli omezení pro svou činnost.

Generální tajemník Organizace spojených národů pochválil ruského ministra obrany Sergeje Šojgua za jeho zkušenosti s udržováním míru jen den předtím, než dohlížel na ostřelování Oděsy. MAAE si seděla na uších šest měsíců, než začala řešit problémy jaderné elektrárny na Ukrajině, která je nyní v rukou Ruska.

Červený kříž navíc bránil svým lidem, aby se přiblížili k ruským liniím, a tím jim zabránil hrát roli, kterou mají hrát. UNICEF udělal totéž a nemohl tak zablokovat únosy ukrajinských dětí Rusy.

Neefektivita, morální selhání a korupce jednotlivých struktur a celých shluků mezinárodní byrokracie jsou zřejmé. Ochromení Rady bezpečnosti OSN, beztrestnost válečných zločinů, neschopnost zastavit špinavé peníze a hybridní vliv diktátorských režimů - všechny tyto dysfunkce jsou nejen viditelné, ale i smrtící.

Ruská federace, mylně považovaná za stát, je mafiánská teroristická struktura, obří organizovaná zločinecká skupina. Podkopává všechna pravidla a mechanismy soužití a interakce světových hráčů. Ignoruje rozhodnutí mezinárodních soudů. A pošlapává Chartu OSN, Helsinský závěrečný akt a další dohody.

Jak se sankce zpřísňují a izolace se zintenzivňuje, teroristické Rusko stále odvážněji používá vydírání, sabotáže, provokace a snaží se zdiskreditovat samotnou myšlenku mezinárodních dohod a práva. Ve skutečnosti je každá mezinárodní struktura s účastí Ruské federace ohrožena.

Obranné západní struktury dostaly nový impuls. NATO se posiluje a rozšiřuje. Složitý stroj v Ramsteinu byl uveden do provozu – pro dnešek jediný mezinárodní mechanismus, který skutečně zachraňuje životy Ukrajinců.

Přístupy k jadernému odstrašování se také mění: Německo začalo mluvit o evropském jaderném deštníku. A velká válka ve středu Evropy restartovala systém mezinárodní spravedlnosti.

„Aby přežil "světový řád založený na pravidlech", bude muset být znovu sestaven, shnilé struktury vyřazeny, fungující posíleny a vypracováno mnoho nových ujednání a dohod. Jedna věc je však již jasná: Bude to muset být svět bez teroristické Ruské federace.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4430

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2022